Суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду Ганна Казанчук задовольнила позов Кіровоградської обласної партії «Європейська Солідарність» і зобов’язала Добровеличківську ТВК зареєструвати кандидатів від відповідної політичної сили. У свою чергу представники партії звернулися до ЦВК, аби ті розпустили Добровеличківську селищну ТВК. 

Як повідомляла ОПОРА, у Добровеличківській селищній територіальній виборчій комісії відмовилися реєструвати список партії «Європейська Солідарність». Мотивували тим, що в поданні наявні документи не всіх кандидатів у депутати. Представники політсили зазначають, що всі потрібні документи занесли, про що мають довідку ТВК, а документи зникли після їх перегляду довіреними особами від інших політичних сил.

«Визнати протиправною та скасувати постанову Добровеличківської селищної територіальної виборчої комісії № 15 від 5 жовтня 2020 року та № 17 від 7 жовтня 2020 року.  Зобов’язати Добровеличківську селищну територіальну виборчу комісію Новоукраїнського району зареєструвати кандидатів у депутати до Добровеличківської селищної ради, включити до єдиного та територіального виборчих списків Кіровоградської територіальної політичної партії «Європейська Солідарність». Стягнути з Добровеличківської селищної територіальної виборчої комісії Новоукраїнського району в дохід Державного бюджету України судовий збір у розмірі 4204 гривні», – йдеться в Постанові суду.  

Довірена особа «Європейської Солідарності» у Добровеличківці Тетяна Нехайчук написала у соціальних мережах, що представники цієї політичної сили звернулися до ЦВК щодо розпуску Добровеличківської селищної ТВК. 

«Колеги ми мусили пережити три судових засідання щоб довести, що ми не дозволимо порушувати наше першочергове виборче право і нарешті суд повністю задовольнив наші вимоги та зобов‘язав ТВК зареєструвати наших кандидатів в депутати від політичної партії «Європейська Солідарність». Наступного кроку та рішення чекаємо від ЦВК про розпуск такої комісії», – йдеться в повідомленні.  

Секретар Добровеличківської селищної ТВК Оксана Шпак у коментарі ОПОРІ 13 жовтня зазначила, що наразі територіально виборча комісія працює в штатному режимі. 

«Сьогодні плануємо засідання комісії, на якому виконаємо рішення суду і зареєструємо список партії «Європейська Солідарність». Попередні два рішення суду стосувалися розгляду документів політичної сили і ми їх розглядали», – зазначила секретар. 

Як стало відомо спостерігачам ОПОРИ, «Європейську Солідарність» зареєструвала Добровеличківська селищна комісія 13 жовтня. 

Як слідує з рішення суду, судом також було відмічено ту обставину, що у територіальній комісії з початку її діяльності вже змінено трьох її голів, оскільки фактично між членами комісії наявний конфлікт із приводу проведення реєстрації кандидатів від політичної сили «Європейська солідарність», що на думку суду є «проявом дискримінації з боку виборчої комісії». Також у своєму рішенні суд зауважив на те, що з 24 вересня у Кіровоградському окружному адміністративному суді перебувало на оскарженні чотири відмови у реєстрації кандидатів від партії «Європейська Солідарність».

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 230 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації всіх кандидатів у депутати, включених до виборчих списків місцевих організацій політичних партій або до переліку кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах на відповідних місцевих виборах, у разі порушення встановленого цим Кодексом порядку висування кандидатів, у тому числі перевищення встановленої цим Кодексом кількості кандидатів у депутати у єдиному виборчому списку та територіальному виборчому списку організації партії на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше), кандидатів у депутати в кожному багатомандатному окрузі на виборах депутатів сільських, селищних, міських рад (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч), які можуть бути висунуті організаціями партій.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.