Голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс підписав Кодекс етичної поведінки під час місцевих виборів 2020 року, розроблений Громадянською мережею ОПОРА. Загалом на Закарпатті Кодекс підписали заступник міського голови Ужгорода Ігор Фартушок, голова Чинадіївської громади Іван Мошак, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс.

13 жовтня під час зустрічі із координатором спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА голова Закарпатської обласної ради та кандидат в депутати обласної ради Михайло Рівіс підписав Декларацію підтримки «Кодексу поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу».

«Мета Кодексу – щоб посадові особи органів місцевого самоврядування чи державні службовці, будучи кандидатами, не вчиняли дій, які можуть бути кваліфіковані як зловживання адміністративним ресурсом. Зокрема – використання службової інформації у політичних цілях, залучення підлеглих до політичної агітації, використання офіційних заходів, пов’язаних з виконанням службових повноважень, для виборчих цілей тощо», - пояснює координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області.

Громадянська мережа ОПОРА на початку вересня направила міським головам обласних центрів та очільнику Києва листи з пропозицією підписати «Кодекс поведінки посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців під час виборчого процесу» та дотримуватись його під час місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня. 

ОПОРА на Закарпатті розіслала інформацію про Кодекс у найбільші громади області, а також голові Закарпатської ОДА та головам п’яти найбільших громад краю (Ужгород, Мукачево, Хуст, Берегово, Тячів).

Сам Кодекс для посадовців органів місцевого самоврядування Закарпаття презентували в онлайн-форматі, а завдяки співпраці із Міжрегіональним управлінням Національного агентства України з питань Державної служби у Львівській та Закарпатської областях, інформацію про Кодекс та можливість його підписання донесено до держслужбовців у двох найзахідніших областях країни.

Ця ініціатива ОПОРИ викликана тим, що в українському законодавстві недостатньо врегульовані правила поведінки посадовців під час виборів, а також обмеження щодо використання адміністративних ресурсів. Наприклад, Виборчий кодекс забороняє посадовцям агітувати в робочий час, за умови, що вони не є кандидатами. Але питання використання публічних фінансів в інтересах певних кандидатів та партій жодним чином не врегульовані.

Із текстом Кодексу можна ознайомитися на сайті Громадянської мережі ОПОРА за посиланням. Крім того, ОПОРА підготувала інструкцію, за якою всі охочі посадовці та держслужбовці можуть самостійно підписати «Кодекс етичної поведінки під час місцевих виборів».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)