В Одесі деякі кандидати у депутати Одеської міської ради використовують своє місце професійної діяльності у виборчих цілях.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, 12 жовтня агітатори у наметах з символікою політичної партії «Довіряй ділам», що були розташовані по вулиці Академічній, 14 пропонували пройти безкоштовний гінекологічний медичний огляд у рамках акції «Дні здоров'я». Зі слів агітаторів, цей безкоштовний медогляд влаштувала кандидатка у депутати Одеської міської ради від політичної партії «Довіряй ділам» Ірина Головатюк-Юзефпольська.

Як сказано в листівках, які роздавали в наметі, медогляд буде проводитись зокрема Іриною Головатюк-Юзефпольською на безкоштовній основі, за адресою: вул. Слєпньова, 3.

За цією адресою розташовано комунальне некомерційне підприємство «Пологовий будинок №1». Зазначимо, що Ірина Головатюк-Юзефпольська є головною лікаркою цього закладу.

ОПОРА зателефонувала на один з номерів телефонів, вказаних у листівці, та поспілкувалася з лікаркою Ольгою Байрак. На питання ОПОРИ, чи проводяться такі безкоштовні огляди, вона відповіла ствердно та уточнила, що подібні акції проводяться в місті не вперше і, за її словами, не пов’язані з виборами. Водночас під час першої розмови лікарка, почувши питання про медогляд, пообіцяла дати контакти голови виборчого штабу, але потім, перетелефонувавши ОПОРІ, зазначила, що номер надати не може, однак медична кампанія виборів не стосується.

Зазначимо, що зміни до міської цільової програми «Здоров’я», які зокрема передбачають виділення з бюджету 400 тис. грн на таку статтю видатків як «Забезпечення цитологічними обстеженнями жінок з метою профілактичних заходів на онкозахворювання», депутати Одеської міської ради внесли у червні цього року.

Водночас у коментарі ОПОРІ Ірина Головатюк-Юзефпольська заперечила зв'язок безкоштовного медогляду з виборами і пояснила його проведення  виконанням міської програми.

Крім того, 13 жовтня ОПОРА зафіксувала в Одесі по вул. Корольова, 27 автомобіль з логотипом приватного охоронного підприємства «СОБ», на якому розміщено агітаційний плакат на підтримку кандидата у депутати Одеської міської ради від політичної партії «Слуга народу» Віктора Масланича. Водночас кандидат є керівником підприємства «СОБ».

Нагадаємо, відповідно до ч.1 ст. 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за певного кандидата, організацію партії - суб'єктів виборчого процесу.

«В обох випадках є ознаки використання ресурсів, що доступні кандидатам за їх посадами за основним місцем професійної діяльності в виборчих цілях, в чому є ознаки зловживання корпоративним видом адміністративних ресурсів. Така активність з боку кандидатів порушує загальні умови рівності, на яких мають відбуватись виборі, гарантовані ст. 12 Виборчого кодексу», - вважає  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)