На Закарпатті окремі кандидати в депутати місцевих рад доєднуються до різного роду благодійних акції у період виборчого процесу. Зокрема, кандидат в міську раду від політичної партії «Сила і честь» відкрив на одній із вулиць Ужгорода дитячий майданчик, а політична партія «Демократична партія угорців України» забезпечила транспортування людей до Невицького замку, де відбулася екскурсія.  Такі випадки зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА за результатами аналізу інформації у відкритих джерелах.

12 жовтня на сторінці політичної партії «Команда Андрія Балоги» розмістили допис про те, що партія долучилася до відновлення спортивного стадіону у селі Невицьке. Як йдеться в дописі, «спільно з місцевими мешканцями там замінили полотно штучного покриття у двох місцях».

11 жовтня в Ужгороді кандидат у депутати Ужгородської міської ради від партії «Сила і честь» Костянтин Тарасенко провів відкриття дитячого майданчика на вулиці Одеській. Як зазначив кандидат на відкритті майданчика, майданчик облаштували на прохання мешканців навколишніх будинків. Як повідомляє спостерігачка ОПОРИ, кандидат на заході спілкувався з мешканцями, казав, що можуть до нього звертатися і що він готовий прийняти кожного. Також людям роздавали агітаційні брошури. Крім цього, на заході був присутній і кандидат від цієї ж партії Сергій Тимко, який виступив зі своїм представленням, та кандидат на посаду міського голови Ужгорода від партії «Рідний дім» Олександр Білак, який із промовами не виступав. Анонс відкриття дитячого майданчика оприлюднили у соціальній мережі «Facebook».

Як йдеться на сторінці Яноша Мешка у фейсбуку, 11 жовтня відбулася екскурсія до Невицького замку у рамках проєкту «Відкритих екскурсій». Як йдеться в дописі, транспортування до замку забезпечили за сприяння «Демократичної партії угорців України». Як зрозуміло із допису, в екскурсії взяли участь близько 100 осіб.

На сторінці «Опозиційна платформа – За життя» у фейсбуку 8 жовтня опублікували допис із цитатою кандидата від партії Віталія Жганича: «Я поремонтував дорогу на Кавказькiй за власнi кошти!». Як йдеться в дописі, Віталій Жганич «не дочекався поки місцева влада почне ремонт, зробив дорогу за власні кошти».

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

Відповідно до частини 2 статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення надання виборцям, учасникам референдуму грошових коштів чи безоплатно або на пільгових умовах товарів (крім матеріалів агітації, визначених законом), пільг, переваг, подарункових сертифікатів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів за умови, що їх вартість не перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, - тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з частиною 3 статті. 160 Кримінального кодексу України надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, - караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Законодавчі неузгодженості в питаннях вартості агітаційних матеріалів дещо заплутують суб'єктів виборчого процесу. Тож експерти Громадянської мережі ОПОРА підготували детальний текстовий експлейнер по всіх дотичних нормах законодавства, аби детально розібратися, що таке підкуп виборців та які дії в разі його виявлення.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.