Кандидат у депутати міської ради Тростянця на Сумщині від партії «Наш край» Валерій Партала подав заяву до поліції, в якій стверджує, що його однопартійців та його самого побили члени команди чинного міського голови Тростянця та кандидата на цю ж посаду Юрія Бови (партія «Сила людей»). Інцидент стався під час зустрічі останнього з виборцями. Юрій Бова називає заяви та поведінку членів партії «Наш край» брехнею та провокацією. Спостерігачі ОПОРИ отримали коментарі в учасників події.

7 жовтня кандидат в депутати Тростянецької міськради від партії «Наш край» Валерій Партала звернувся до поліції із заявою про його побиття представниками політичної сили «Сила людей». За його словами, це сталося під час агітаційного заходу чинного голови Тростянецької територіальної громади та кандидата на цю ж посаду Юрія Бови в селі Станова.

Валерій Партала надав фото, відео інциденту та свої коментарі для ОПОРИ. За його словами, на зустрічі він «викривав брехню міського голови», а бійка почалась із нападу на нього Володимира Злепка (заступника міського голови Тростянця), який намагався вирвати з його рук штатив. «Так як Юрій Бова використовує регулярно брехню в своїй агітації, я приїхав і знімав це. Ми потім це показуємо людям, щоб це могло бути предметом якихось позовів і так далі. До мене підійшов його заступник Злепко, вирвав у мене штатив із рук, вибив камеру, я відштовхнув від себе у результаті Злепка. Відео цього є. Після цього команда Юрія Бови натовпом накинулась на мене і в десять рук мене били», - пояснив Валерій Партала.

На відеоматеріалах, які Валерій Партала надав ОПОРІ, важко з’ясувати з чого саме почався інцидент і до яких наслідків призвів.

У свою чергу, Юрій Бова назвав поведінку Валерія Партали та його однопартійця Юрія Дудніка провокацією, а їхні заяви щодо побиття представниками партії «Сила людей» - брехнею. У публікації на своїй сторінці в Facebook Юрій Бова написав: «Протягом всієї півторагодинної зустрічі, що проходила в толерантній і спокійній обстановці, ці «діячі»  (йдеться про Валерія Парталу та Юрія Дудніка – ОПОРА) намагалися провокувати викриками, тиканням в мою адресу та перебиванням зірвати мій виступ і відволікали увагу присутніх більше ніж 30 жителів села. Бачачи, що зірвати зустріч не виходить, Валерій Партала очевидно вирішив діяти інакше і просто грубо відштовхнув заступника міського голови, кандидата в депутати від «Сили людей» Володимира Злепка, після чого останній ледь не впав. Моя спроба перешкодити таким діям наразилася на замах штативом з відеокамери, яким Валерій Партала спробував вдарити і мене... Вважаємо такі дії брехливою черговою провокацією проти мене і моєї команди, проти людей, що нас підтримують.». Крім того, міський голова зазначив, що подібні дії вчиняли представники партії «Наш край» на агітаційних зустрічах «Сили людей» у селі Люджа та в місті Тростянці по вулиці Луніна.

В обласному управлінні поліції Сумщини підтвердили факт звернення Валерія Партали. Наразі правоохоронці проводять перевірку.

Зауважимо, що відповідно до статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація може проводитися у формі проведення зборів громадян, інших зустрічей з виборцями. Дії з перешкоджання проведенню кандидатом передвиборної агітації у формах, що не суперечать Конституції України та законам України, може мати ознаки перешкоджання здійсненню виборчого права за ст. 157 Кримінального кодексу України та ст. 212-24 Кодексу України про адміністративні правопорушення. А ст. 340 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, якщо це діяння було вчинене застосуванням фізичного насильства. Окрім того, Кримінальний кодекс містить норми за умисне нанесення тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості (ст.ст. 121-125). Поліція має з’ясувати усі обставини зазначеної події та перевірити версії обох сторін.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.