29 вересня відбулось засідання Сокирянської міської ТВК,  на якому розглядали питання реєстрації партій.  По закінченню засідання було прийняте наступне рішення: відмовити у реєстрації партіям: “Сила і честь” та “Батьківщина”. Аргументація відмови: невчасна проплата застави обох партій. Також  на засіданні було прийнято рішення відмовити у реєстрації окремому кандидату від партії “Європейська солідарність” Анатолію Харабару, через те, що він на час подання   заяви на реєстрацію від “Європейської Солідарності” був членом Аграрної партії. 

29 вересня на засіданні Сокирянської міської територіальної виборчої комісії було відмовлено у реєстрації виборчого списку партії до Сокирянської міської ради “Батьківщині” та партії “Сила і честь”.

Також було прийнято рішення відмовити у реєстрації кандидату у депутати від партії “Європейська Солідарність” Анатолію Харабару, через те, що він на час подання заяви на реєстрацію від “Європейської Солідарності” був членом Аграрної партії.

За словами самого Харабари це наклеп, але офіційного коментаря ОПОРІ він не надав.

Заступниця голови Сокирянської міської ТВК Наталія Кулій прокоментувала ситуацію: “Батьківщину” не зареєстрували через те, що не було проплачено платіжки і на рахунку  Сокирянської міської ТВК грошей станом на 25 вересня не було. Партія ”Сила і честь” принесла нам скановане повідомлення про конференцію, яка мала відбутися 21 вересня,  а повідомлення нам принесли 23 вересня”.

Голова Сокирянської районної партійної організації ВО “Батьківщина” Лідія Швець розповіла ОПОРІ, що виборчий список кандидатів не зареєстрували через неоплату, хоча партійці, на її думку, оплатили все вчасно: “Нас не зареєстрували через неоплату. Ми проплатили 23 вересня, проте гроші на рахунок поступили 28 вересня, але банк дав повідомлення про те, що буде затримка. ТВК не взяли до уваги це повідомлення і відмовили нам у реєстрації”.

Представники “Батьківщини” подали в суд на рішення Сокирянської міської ТВК.

4 жовтня Чернівецький окружний адміністративний суд своїм рішенням задовольнив позов, визнав протиправною та скасував постанову Сокирянської міської ТВК, а також зобов”язав Сокирянську ТВК зареєструвати виборчий список “Батьківщини”. Рішення суду за посиланням. Суд зокрема вказав на те, що ним було досліджено  платіжне доручення №2 від 23.09 .2020 р., згідно якого Чернівецька обласна партійна організація Всеукраїнського об`єднання "Батьківщина" внесла кошти в розмірі 6574,00 грн. в якості грошової застави на рахунок Сокирянської міської ТВК. На вказаному документів міститься відмітка "одержано банком" - 23.09.2020 р. При цьому суд наголосив, що обов`язок щодо внесення таких коштів не тотожний обов`язку щодо перерахування (чи зарахування) таких коштів, а  платник не несе відповідальності за дії банку щодо здійснення переказу грошових коштів. Вказане рішення суду оскаржено в апеляційному порядку не було.

Щодо відмови у реєстрації партії “Сила і честь”, то представник партії  Юрій Морозов також прокоментував ситуацію: “Чернівецька обласна організація “Сила і честь” помилково направила повідомлення про проведення конференції на висування кандидатів у депутати до Новодністровської, а не до Сокирянської ТВК, через те, що  відповідно до нового районування ми тепер нлеживо до Дністровського району, от і заплуталися, вирішивши, що повідомляти потрібно саме Новодністровську ТВК”

Додамо, що партія “Сила та честь” також подала позов на рішення Сокирянської міської ТВК та виграла його. Рішення суду оскаржене не було. Суд зокрема зазначив, що висновок комісії щодо того, що Чернівецькою обласною організацією політичної партії "Сила і честь" подано до ТВК документи з порушенням вимог п.2 ч.1 ст. 230 Виборчого кодексу України  є необгрунтованим, адже партія подала до реєстрації  кандидатів у депутати Сокирянської міської ради повний пакет документів.

Нагадаємо, що відповідно до пункту 2 частини 1 статті 230 Виборчого кодексу України 1. Територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації всіх кандидатів у депутати, включених до виборчих списків місцевих організацій політичних партій або до переліку кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах на відповідних місцевих виборах, у разі:  відсутності хоча б одного з документів, зазначених у пунктах 1-5 частини першої статті 222, пунктах 1, 2, 4 частини першої статті 223 цього Кодексу, невідповідності таких документів вимогам цього Кодексу (в тому числі щодо розміру грошової застави).

Згідно з частиною 7 статті 227 Виборчого кодексу України, список та черговість кандидатів у депутати в єдиному виборчому списку, а також список та черговість кандидатів у кожному територіальному виборчому списку, визначені організацією партії, не можуть бути змінені після подання документів для їх реєстрації територіальною виборчою комісією. Черговість кандидатів у депутати у територіальному виборчому списку може бути змінена лише за підсумками голосування виборців за умови та у порядку, встановлених частинами першою і другою статті 259 цього Кодексу.

 
тел.: +380978653860

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер