У різних містах Хмельниччини спостерігачі ОПОРИ впродовж 5-10 жовтня зафіксували білборди кандидатів та політичних сил з доклеєними вихідними даними. У такий спосіб додали визначені виборчим законодавством обов’язкові відомості до зовнішньої реклами як окремих кандидатів, так і політичних сил.

У Красилові доклеєні вихідні дані спостерігач ОПОРИ зафіксував на двох білбордах кандидатки в депутати Хмельницької обласної ради від партії «За майбутнє» Віолети Лабазюк. Білборди кандидатки з доклеєними вихідними даними ОПОРА також виявила в Теофіполі.

У містах Красилові, Кам’янці-Подільському, а також неподалік села Чернелівки та в місті Славуті доклеїли вихідні дані на білборди із зображенням народного депутата Олександра Гереги, який балотується до Хмельницької обласної ради від партії «За конкретні справи».

Банер партії «За майбутнє» з доклеєними вихідними даними розміщений на будівлі Білогірського будинку культури. Про цей банер, вперше зафіксований спостерігачем 24 вересня, ОПОРА вже повідомляла, оскільки Виборчий кодекс України (частина 16 статті 57) забороняє розміщення агітаційних матеріалів на приміщеннях комунальної власності. Тоді жодних вихідних даних на рекламі не було.

У Кам’янці-Подільському вихідні дані доклеїли на білборд партії «Сила і честь» із зображенням Ігоря Смешка.

А в Шепетівці вихідні відомості з’вилися на білбордах ВО «Батьківщина», які ще донедавна не відповідали вимогам виборчого законодавства. Крім того, неповні вихідні дані доклеїли на білборд кандидата на посаду шепетівського міського голови Максима Бондарєва.

Зазначимо, що в перші дні жовтня ОПОРА повідомляла про зовнішню рекламу без вихідних даних і, зокрема, в матеріалі йшлося про білборди Олександра Гереги в Кам’янці-Подільському та Славуті, ВО «Батьківщина» в Шепетівці та партії «Сила і честь» в Кам’янці-Подільському. До слова, на зовнішній рекламі кандидата на посаду міського голови Шепетівки Аліма Штена, про яку тоді також згадувала ОПОРА, оскільки на білборді вказали неповні вихідні відомості, наразі доклеїли дані, яких не вистачало.

«Коли на білборди партій чи кандидатів, які ОПОРА фіксувала ще до того, як визначилися суб’єкти виборчого процесу, пізніше доклеюють вихідні дані, ми не можемо бути впевненими, що агітація була виготовлена за рахунок і в межах коштів виборчих фондів кандидатів чи партій, як того вимагає виборче законодавство. Адже підставою для відкриття поточного рахунку виборчого фонду є копія рішення територіальної виборчої комісії про реєстрацію відповідного кандидата або про реєстрацію кандидатів у депутати, включених до виборчого списку організації партії», – говорить координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

У частинах 1-2 статті 53 Виборчого кодексу України йдеться про те, що кандидат, партія (організація партії) – суб’єкти виборчого процесу можуть на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Кандидат, партія (організація партії) – суб’єкт виборчого процесу можуть також виготовляти друковані матеріали передвиборної агітації з використанням обладнання, що їм належить. Відомості, що містяться у таких матеріалах, повинні відповідати вимогам законодавства. Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії (організації партії), яка висунула кандидата (кандидатів), їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.