10 жовтня між 12 та 13 годинами на вулиці Злуки у місті Тернополі невідомий чоловік порізав брендований намет ВО «Батьківщина» та погрожував агітатору. Поліція затримала зловмисника. Близько 17 години представники цієї політичної сили повідомили ОПОРІ, що невідомий повернувся на місце події і вдарив агітатора ВО «Батьківщина». Кандидат у депутати до Тернопільської міської ради від ВО «Батьківщина» готує заяву в поліцію щодо перешкоджання ведення передвиборної агітації.

Хлопець, який перебував у брендованому наметі ВО «Батьківщина», розповів ОПОРІ, що чоловік років 40 під’їхав до намету на велосипеді, взяв газету, від’їхав, а потім повернувся, почав лаятися і погрожувати йому спочатку словесно, а тоді ножем. Невідомий чоловік порізав одну із стінок агітаційного намету.

Кандидат у депутати до Тернопільської міської ради ВО «Батьківщина» Юрій Вересюк розповів ОПОРІ, що це він викликав поліцію на місце події і написав заяву в правоохоронні органи з проханням з’ясувати всі обставини. Він пояснив, що волонтер, який був у агітаційному наметі, повідомив про чоловіка, який йому погрожує:

«Не просто погрожував, а витягнув ножа і кидався на людей, в тому числі сторонніх. Це неадекватний був чоловік». Із розповіді кандидата стало зрозуміло, що зловмисник поїхав з місця події, але згодом повернувся і поліція його затримала.

На питання ОПОРИ, чи Юрій Вересюк пов’язує напад із веденням агітаційної діяльності, він відповів: «П’ятдесят на п’ятдесят. Не можу стверджувати. Можливо чоловік сам по собі неадекватний. Але на вулиці стояли три намети. Чому агресія була направлена на один, чому були погрози спалити саме цей намет - я не знаю».

Після 17 години представник ВО «Батьківщина» зателефонував до координаторки спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Тернопільській області, щоб повідомити, що чоловік, який був затриманий працівниками поліції, повернувся на місце події та вдарив агітатора.

Пізніше Юрій Вересюк у телефонній розмові розповів ОПОРІ: «Чоловік, якого забрала поліція, буквально через дві години вийшов. Побив агітатора. Каже, що спалить намети. Я не знаю як це розцінювати. Тепер це вже носить систематичний характер. Завтра буду подавати заяву про перешкоджання виборчому процесу, нехай поліція розбирається». Кандидат у депутати про напад також уточнив: «Це був удар в корпус. Також була погроза, що якщо ще раз тут станеш - то заріжу. Є погроза фізичної розправи».

Крім цього Юрій Вересюк додав, що після нападу представники ВО «Батьківщина» ще раз викликали поліцію та написали заяву.

У поліції щодо інциденту ОПОРІ повідомили, що на місці події працівниками поліції був затриманий громадянин і вирішується питання про притягнення його до кримінальної відповідальності.

У частині 1 статті 296 Кримінального кодексу України зазначено, що хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, - карається штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

Статтею 125 Кримінального кодексу України встановлено відповідальність за умисне легке тілесне ушкодження, а статтею 122 - за умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Відповідно до частини 2 статті 157 Кримінального кодексу України перешкоджання  діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, поєднане із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, - карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)