У місті Пустомити у будівлі народного дому перед заходом з нагоди Дня вчителя роздавали газети “Європейської Солідарності”, а на сторінці Золочівської міської ради публікують ролики про Об'єднання “Самопоміч”.

5 жовтня у приміщенні районного народного дому міста Пустомити відбулися урочистості з нагоди Дня працівника освіти. У заході взяла участь голова Пустомитівської районної ради Галина Гичка, про що можна дізнатися із офіційної сторінки ради у соціальній мережі. Гичка також є кандидаткою на посаду очільниці Пустомитівської міської територіальної громади від “Європейської Солідарності”.

У цей день спостерігачка ОПОРИ навідалася у будівлю народного дому, де зафіксувала, як жінки у футболках та кепках з логотипом “Європейської Солідарності” роздавали присутнім партійні газети. По цьому факту спостерігач ОПОРИ написав заяву у поліцію.

Представники ОПОРИ зателефонували у Пустомитівську районну раду, щоб поспілкуватися з Галиною Гичкою щодо заходу та роздачі агітаційних матеріалів. Спершу, працівниця установи відповіла, що очільниця ради вийшла з кабінету. А дізнавшись, що це телефонують представники мережі ОПОРА повідомила, що Галина Гичка у відпустці.

Згідно з частинами 15, 16 статті 57 Виборчого кодексу України  забороняється використання приміщень, в яких розташовуються органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, для проведення заходів передвиборної агітації, а також забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності.

У вересні на сторінці Золочівської міської ради опублікували два відеоролики Об’єднання “Самопоміч” та анонс зустрічі з головою партії Оксаною Сироїд, чинними депутатами та кандидатами у депутати від політичної сили у Золочівському районі. Цю сторінку можна вважати публічним пабліком міської ради, оскільки на ній публікують новини установи, є лінк на офіційний сайт міської ради.

“Ці дописи опубліковано до старту виборчої кампанії. У них йдеться про місто, його розвиток, до якого долучилися депутати від “Самопомочі”, які працюють на громаду останні п'ять років”, - зазначив ОПОРІ міський голова Золочева Ігор Гриньків.

Згідно із п. 2, 3 ч.5 ст. 12 Виборчого кодексу України рівність прав і можливостей кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі відповідних виборів забезпечується: забороною втручання органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб та службових осіб у виборчий процес, за винятком здійснення повноважень, передбачених цим Кодексом; рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, державних та комунальних підприємств, закладів, установ, організацій, їх посадових та службових осіб до кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу.

Тому використання інформаційних ресурсів органів державної влади та місцевого самоврядування в агітаційних чи рекламних цілях під виглядом інформування можна розглядати як зловживання медійним адміністративним ресурсом. Хоча й агітація в Інтернеті та соціальних мережах не врегульована у Виборчому кодексі, проте популяризація партійних осередків чи лідерів під час виборчої кампанії  є недобросовісною практикою.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)