Голова Верхньосироватської територіальної виборчої комісії стверджує, що приміщення, виділене для роботи ТВК, неналежне. Голова ж сільської ради переконує, що приміщення відповідає вимогам законодавства. При цьому комісія проводить свої засідання в коридорі сільради чи на вулиці.

 За словами Ірини Гамалій, приміщення не відповідає вимогам, встановленим постановою Центральної виборчої комісії № 164 і включає в себе дві кімнати та коридор в будівлі сільської ради. Саме останній і призначений для проведення засідань, проте дотриматись санітарних норм щодо дистанціювання у ньому неможливо. Окрім цього, в коридорі також неможливо проконтролювати присутність на засіданнях осіб, які не мають на це право. Наразі ТВК змушена проводити засідання в коридорі або на вулиці поблизу будівлі.

У коментарі для ОПОРИ голова ТВК зазначила, що зверталась для вирішення проблеми до голови Верхньосироватської сільської ради Алли Александрової, проте отримала лише формальну відповідь. Крім того, Ірина Гамалій зверталась до поліції щодо невідповідності нормам законодавства умов у приміщенні, до державної споживчої служби із заявою щодо дотримання санітарних норм у приміщенні та до пожежної інспекції для перевірки вимог пожежної безпеки. Правоохоронні органи досі працюють над цим питанням.

«Далі ми писали в районну територіальну виборчу комісію, звертались до депутатів. Приїжджав член районної територіальної виборчої комісії, голова районної територіальної виборчої комісії. До нас дуже багато людей приходить, кандидатів у депутати, якщо хтось захворіє – це вже на мені буде», - зауважила голова ТВК.

Очільниця ТВК зауважує, що існують і деякі інші проблеми з обладнанням приміщення ТВК, зокрема неможливість забезпечити конфіденційність, застаріла офісна техніка. У свою чергу, голова сільської ради Алла Александрова у своїй відповіді на офіційне звернення Ірини Гамалій повідомляє, що загальна площа виділених для роботи ТВК приміщень становить 57, 9 м2, з яких фойє з коридором для проведення засідань – 46,4 м2. При цьому, у відповіді зазначається, що у приміщенні щодня проводиться обробка дезінфікуючими засобами.

Нагадаємо, що відповідно до статті 211 Виборчого кодексу України, органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи в межах своїх повноважень зобов’язані сприяти виборчим комісіям у реалізації їхніх повноважень, у тому числі - надавати необхідні приміщення для виборчих комісій та повідомляти про їх місцезнаходження (адреси) виборчу комісію, що формує (утворює) відповідну виборчу комісію, не пізніш як за один день до її формування (утворення), забезпечувати охорону цих приміщень.

За Постановою ЦВК № 164 від 08 серпня 2020 року,  територіальні виборчі комісії з місцевих виборів забезпечуються приміщеннями, що мають не менш як три робочі кімнати, розміщені в одній будівлі. У разі відсутності можливості забезпечення сільської, селищної виборчої комісії приміщеннями, що мають три робочі кімнати, як виняток, приміщення можуть надаватися з двома робочими кімнатами. Кімнати територіальних виборчих комісій повинні мати таку площу: …  - сільської, селищної виборчих комісій: кімната для проведення засідань виборчої комісії - не менше 40 кв. м, інші окремі кімнати - не менше 15 кв. м кожна.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.