У Луцьку спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітацію на користь Всеукраїнського об’єднання «Свобода» на електроопорах та зупинці громадського транспорту, а у Ковелі на зупинці – агітацію на користь двох кандидатів та анонс зустрічі із третім. Також у Луцьку курсують декілька транспортних засобів, обклеєних матеріалами на користь кандидата на посаду міського голови Романа Бондарука («Слуга народу»), що теж не містять вихідних даних.

9 жовтня спостерігач ОПОРИ виявив листівки на користь ВО «Свобода», розміщені у заборонених законом місцях. Зокрема, друковану продукцію розмістили на низці електроопор на вулицях Володимирській та Львівській, а також на зупинці громадського транспорту на вулиці Львівській. Розміщення друкованої агітаційної продукції на зупинці громадського транспорту суперечить частині 17 статті 57 Виборчого кодексу України.

Матеріали містили назву партії, гасло «Ті, хто тримають слово», а також галочку в імпровізованому віконечку, біля якого було написано «Обирай!». Окрім того, на листівці зазначені номери партії у бюлетені на виборах до Луцької міської, районної та Волинської обласної рад.

Кандидат на посаду Луцького міського голови Микола Федік прокоментував ОПОРІ, що агітаторів чітко інформували про те, що листівки слід розміщувати лише у дозволених місцях.

«Позавчора волонтери наші, кандидати по місту, здійснили розклейку по місту. Чому на  електроопорах з’явилося я розберуся, бо наша позиція – тільки в установлених місцях, аби забезпечувати благоустрій. Швидше за все, це якесь непорозуміння»,  - зазначив Микола Федік.

Відповідно до частини 7 статті 8 Закону України «Про рекламу» розміщення реклами та/або рекламних засобів на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні (у тому числі опорах) зовнішнього освітлення забороняється.

Щодо зупинок політик перепитав, чи закон забороняє розміщення агітації на зупинках, де є стенди. «Ви нам уточніть, якщо не можна на зупинках, то такого, звісно, ніхто робити не буде», - додав він.

Зауважимо що початково у Луцьку згідно із розпорядженням міського голови дійсно дозволили розміщення агітації на низці зупинок усупереч вимогам закону. Однак після звернення ОПОРИ до правоохоронних органів до розпорядження внесли зміни, згідно із якими зупинки виключили із переліку місць для розміщення друкованої агітації.

Також 9 жовтня у Ковелі на зупинці громадського транспорту виявили агітаційні постери на користь кандидата на посаду Ковельського міського голови Олександра Геча (самовисування) та кандидата у депутати Ковельської міськради Анатолія Власова (Радикальна партія Олега Ляшка). На цій же зупинці було наклеєне оголошення-анонс зустрічі із кандидатом у депутати міської ради Ігорем Пінісом («Сила і Честь»).

Разом з тим, 9 жовтня поблизу кінцевої зупинки громадянського транспорту на вулиці Володимирській спостерігач ОПОРИ зафіксував автобус «Богдан», аналогічний до тих, які возять пасажирів луцькими маршрутами, обклеєний агітматеріалами на користь кандидата на посаду Луцького міського голови Романа Бондарука. Однак сам автобус не містив таблички, яка б свідчила про те, що він здійснює пасажирські перевезення. Згодом правоохоронці підтвердили ОПОРІ, що автобус не є рейсовим.

Проте матеріали, котрими обклеєний транспортний засіб, мали зображення Романа Бондарука, а також надпис «Зе! Місцеві. Слуга народу. Європу – в кожен двір!», та не містили вихідних даних. Тож спостерігач ОПОРИ викликав на місце правоохоронців.

Зауважимо, що того ж таки дня аналогічний транспортний засіб із агітацією курсував вулицею Ветеранів, а на проспекті Соборності та у центрі Луцька, поблизу Театрального майдану, помітили великі автобуси, також обклеєні аналогічними матеріалами.

Роман Бондарук прокоментував ОПОРІ, що йдеться не про громадський транспорт, тобто ці автобуси не здійснюють перевезення пасажирів.

«У мене є договір із перевізниками, тому ці автобуси просто їздять по місту… На це не потрібно вихідних даних, бо це не вважається поліграфічною продукцією. У  законі передбачено чітко, де треба вказувати вихідні дані, а автотранспорт не є поліграфічною продукцією, тому там і не потрібно вихідних даних щодо примірників, кількості і всього іншого», - зазначив кандидат.

За його словами, він знає про те, що автобуси зупинили та склали протоколи. Однак їх оскаржуватимуть у суді. «Наша позиція чітка і законна, нічого протизаконного ми не робимо», - додав Роман Бондарук.

Днем раніше, 8 жовтня, представникам ОПОРИ стало відомо про поширення друкованих агітаційних матеріалів із зображенням кандидата Романа Бондарука поблизу вул. Потебні невідомими особами. Йдеться про листівку у «фірмових» кольорах партії, із фото та іменем, прізвищем кандидата, а також гаслом «Європу» –  в кожен двір!». Інший же містив фото кандидата та його звернення і спростування інформації, котру розміщували окремі волинські медіа.

«Немає листівок «Європу – в кожен двір», ми взагалі таких не робили. Робили журнал із вказаними вихідними даними. Ця друга це теж не листівка – це частина журналу, у якому є всі вихідні дані. Це не окрема листівка, це частина журналу», - повідомив у коментарі ОПОРІ Роман Бондарук.

Щодо усіх цих фактів спостерігачі ОПОРИ подали заяви до правоохоронних органів із проханням здійснити перевірку законності поширення агітації у місті та можливого використання матеріалів без вихідних даних з метою агітації.

Відповідно до частини 2 статті 53 Кодексу друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії, яка висунула кандидата, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. А виготовлення та поширення друкованих агітаційних матеріалів, що не містять таких відомостей, забороняється згідно із частиною 13 статті 57 Кодексу.

Згідно із статтею 212-13 КУпАП виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до статті 212-14 КУпАП порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином – тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За коментарями звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)