9 жовтня 2020 року керівництво відділення «Укрпошти»  не пускає членів дільничної виборчої комісії до приміщення, де знаходиться виборча дільниця. Торік міська рада П’ятихаток через рішення суду домоглася, щоб ДВК працювала у приміщенні відділення «Укрпошти».  

 Виборча дільниця №120441 знаходиться за адресою м. П'ятихатки, вул. Мірошниченко, буд. 107 (відділення «Укрпошти»). За даними офіційного сайту Державного реєстру виборців ця дільниця утворена на постійній основі.

6 жотвня П'ятихатська міська ТВК сформувала дільничні виборчі комісії, тож згідно з законом члени ДВК мають провести перше засідання не пізніше, ніж на другий день після їхнього формування. Голова ДВК №120441 Світлана Горяна розповіла ОПОРІ, що доступ до приміщення члени ДВК 8 жовтня не отримали.

«Ми звернулися до секретаря П'ятихатської міської ради, яка надала нам кабінет у міській раді, щоб провести перше засідання», - сказала Світлана Горяна.

9 жовтня члени комісії знову намагалися потрапити до будівлі, але їм це не вдалося. Була викликана поліція та написана заява.

Секретар міської ради м. П'ятихаток Наталія Велика повідомила ОПОРІ, що з цією проблемою вони стикаються вже втретє.

«Керівництво відділення «Укрпошти» відмовляє у наданні доступу до дільниці, пропонує укласти договір оренди на три роки. Перенести дільницю в іншу будівлю міська рада не може», - сказала Наталія Велика.

Начальник відділення «Укрпошти» м. П'ятихатки Любов Суслова прокоментувала ОПОРІ наступне:

«Договір на оренду ніхто не заключив. Як я можу дати ключі від будівлі не відому кому?».

Нагадаємо, подібна ситуація склалася і торік. В березні 2019 року ОПОРА повідомляла, що в П’ятихатках ДВК залишилась без доступу до приміщення, а також в липні члени ДВК тільки через рішення суду змогли працювати у цьому приміщенні.

У п.1 ч.1 ст. 211 Виборчого кодексу України говориться, що «органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи в межах своїх повноважень зобов'язані сприяти виборчим комісіям у реалізації їхніх повноважень, зокрема: 1) надавати необхідні приміщення для виборчих комісій та повідомляти про їх місцезнаходження (адреси) виборчу комісію, що формує (утворює) відповідну виборчу комісію, не пізніш як за один день до її формування (утворення), забезпечувати охорону цих приміщень».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)