У виборах до Тернопільської міської ради братимуть участь кандидати включені до єдиного та територіальних списків 19 організацій політичних партій. ОПОРА проаналізувала перші п’ятірки в єдиних списках. До них увійшли чинні депутати, директори, підприємці, пенсіонери, студенти, особи, які тимчасово не працюють тощо.

За інформацією від спостерігача ОПОРИ, Тернопільська міська територіальна виборча комісія на засіданні 7 жовтня, відповідно до рішення Тернопільського окружного адміністративного суду, зареєструвала кандидатів від Радикальної партії Олега Ляшка. Таким чином до Тернопільської міської ради виборчою комісією загалом було зареєстровано 668 кандидатів від 19 місцевих осередків політичних партій, а саме:

  • Тернопільська обласна організація «Республіканська платформа» - 26 кандидатів;
  • Тернопільська обласна організація партії «Правий сектор» - 30 кандидатів;
  • Тернопільська обласна організація ВО «Батьківщина» - 42 кандидати;
  • Тернопільська регіональна організація партії «Опозиційна платформа – За життя» - 28 кандидатів;
  • Тернопільська територіальна організація партії «Європейська Солідарність» - 42 кандидати;
  • Тернопільська регіональна організація партії «Сила і Честь» - 30 кандидатів;
  • Тернопільська регіональна організація партії «УДАР» - 37 кандидатів;
  • Тернопільська обласна організація партії «За майбутнє» - 42 кандидати;
  • Тернопільська обласна організація партії «Громадянський рух «Хвиля» - 28 кандидатів;
  • Тернопільська обласна організація партії «Наш Край» - 26 кандидатів;
  • Тернопільська обласна організація партії «Українська Галицька партія» - 42 кандидати;
  • Тернопільська обласна територіальна організація партії «Голос» - 41 кандидат;
  • Тернопільська обласна організація партії «Слуга народу» - 36 кандидатів;
  • Тернопільська обласна організація партії «Довіра» - 26 кандидатів;
  • Тернопільська міська організація ВО «Свобода» - 42 кандидати;
  • Тернопільська міська організація партії «Патріот» - 30 кандидатів;
  • Тернопільська обласна організація «Порядок. Відповідальність. Справедливість» - 42 кандидати;
  • Тернопільська міська партійна організація партії «Сила людей» - 42 кандидати;
  • Тернопільська територіальна організація Радикальної партії Олега Ляшка – 36 кандидатів.

Близько 12% кандидатів, які включені до перших п’ятірок єдиних списків організацій партій, у графі про місце роботи зазначили «тимчасово не працюю». Членами партій, які є суб'єктами подання, є 57% кандидатів, а 43% - безпартійні.

Першим до єдиного списку організації партії «Республіканська платформа» включений підприємець Тарас Савчук. Далі у першій п’ятірці по порядку вказані Орислава Солонинко (тимчасово не працює), директор ТОВ «Тернопіль екопак» Михайло Протасевич, юрист ТОКІППО Богдан Лихий, ревізор-інспектор Головного управління ДПС в Тернопільській області Тетяна Апостол. Перших  двоє кандидатів є  членами партії, а решту - безпартійні.

Першим до єдиного списку організації партії «Правий сектор» включений Василь Лабайчук (тимчасово не працює). Далі у першій п’ятірці по порядку вказані підприємець Назар Сарабун,  підприємець Петро Задворняк, студентка Ірина Драгущак та спеціалістка з розвитку сайтів в Маркет плейс Prom.ua Марія Гузьо. Усі з перелічених кандидатів є членами партії «Правий сектор».

Першим до єдиного списку організації партії ВО «Батьківщина» включений директор товариства «ДенталДепо» Микола Сліпченко. Далі у першій п’ятірці по порядку вказані заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра, який також є кандидатом на посаду міського голови Тернополя, Оксана Матвійчук (тимчасово не працює), генеральний директор ПП «АГАТА-БУД» Сергій Лупійчук та підприємець Ольга Полікарпова. Серед перерахованих кандидатів членом ВО «Батьківщина» є лише перший номер списку, а решту – безпартійні.

Першим до єдиного списку організації партії «Опозиційна платформа – За життя» включений директор малого приватного підприємства «НУТРІЯ» Олександр Кравчук, який також є кандидатом на посаду міського голови Тернополя. Далі у першій п’ятірці по порядку вказані  фінансовий директор ТОВ «ВЕСТ-Запчастина» Ярослав Ківелюк, директор ТОВ «СУ-470 «Електромонтаж» Петро Данильчук, Оксана Крамарська (тимчасово не працює) та пенсіонерка Валентина Михайлова. Серед перерахованих кандидатів другий та четвертий у списку -  безпартійні.

Першим до єдиного списку організації партії «Європейська солідарність» включений голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук, який також є кандидатом на посаду міського голови Тернопільської громади. Далі у першій п’ятірці вказані секретар Тернопільської міської ради Віктор Шумада, депутатка міської ради та заступниця директора ПП «Креаторбуд» Ліна Прокопів, підприємець Ігор Вонс та Христина Феціца (тимчасово не працює). Усі є членами партії «Європейська солідарність».

Першим до єдиного списку організації партії «Сила і Честь» включений керівник Тернопільського Регіонального відділення громадського комітету контролю за діяльністю органів державної влади та органів місцевого самоврядування Петро Криськів. Далі у першій п’ятірці по порядку вказані пенсіонер Олександр Ботюк, студентка ТНПУ ім. Гнатюка Юлія Тищук, пенсіонер Василь Процик та Анастасія Бондар (тимчасово не працює). Перший в списку є головою регіональної організації, а решту є членами партії «Сила і Честь».

Першим до єдиного списку організації партії «УДАР» включений радник ТОВ «Неосфера» Ігор Побер. Далі у першій п’ятірці по порядку вказані директор Мар’яна Юлик (тимчасово не працює),  директор ТОВ «ЮБФ ІНЖИНІРІНГ» Юрій Гуральчук, підприємець Валерій Репіленко, професорка кафедри міжнародної економіки Західноукраїнського національного університету Марія Лизун. Членом партії «УДАР» є Юрій Гуральчук, а решту з перерахованих кандидатів є безпартійними.

Першим до єдиного списку організації партії «За майбутнє» включений народний депутат Іван Чайківський, який також є кандидатом у Тернопільську обласну раду. Далі у першій п’ятірці по порядку вказані підприємець Рустам Ергешов, підприємець Любов Вовк,  підприємець Андрій Цибульський та викладачка ТНПУ ім. Гнатюка Заряна Удич. Лише перший номер списку є членом депутатської групи «Партія За майбутнє», а решту з перерахованих кандидатів є безпартійними.

Першим до єдиного списку організації партії «Громадянський рух «Хвиля» включений підприємець Олексій Станько,  який також є кандидатом на посаду міського голови Тернополя. Далі у першій п’ятірці по порядку вказані Арсен Повх (тимчасово не працює), лікарка у Тернопільському обласному клінічному перинатальному центрі «Мати і дитина» Ірена Куценко, Андрій Телевко (тимчасово не працює), Марія Кушнір (тимчасово не працює). Четверо з перелічених є членами партії  «Громадянський рух «Хвиля», а Ірена Куценко – безпартійна.

Першою до єдиного списку організації партії «Наш край» включена доцентка кафедри Чортківський навчально-науковий інститут підприємництва і бізнесу Галина Сидор. Далі у першій п’ятірці по порядку вказані керівник Центрального відділення поштового зв’язку Чортків-1 Віталій Савків, підприємець Петро Бала, начальник служби економічної безпеки і охорони Петро Микитишин та пенсіонерка Ярослава Пачковська. Усі з перерахованих кандидатів є безпартійними.

Першим до єдиного списку організації партії «Голос» включений підприємець Богдан Яремко. Далі у першій п’ятірці по порядку вказані директор ГО «Центр комунікаційних студій» Назар Зелінка, фінансовий директор ТОВ «РІА МЕДІА» Юрій Штопко,  керівник ГО «Тернопільський ІТ-кластер» Катерина Міхайліді, керівник Центру здорового розвитку «FIT KID» Тетяна Богушевська. Лише перший номер списку є членом партії «Голос», а решту з перерахованих кандидатів є безпартійними.

Першим до єдиного списку організації Української Галицької партії включений директор ТОВ «АНТ» Михайло Ратушняк. Другу позицію у списку займає заступниця голови Політради Української Галицької партії Ірина Яремчук, яка також є кандидаткою на посаду міського голови Тернополя. Далі у першій п’ятірці по порядку вказані голова Тернопільської міської організації Української Галицької партії Іван Кізюк, голова Тернопільської обласної організації Української Галицької партії Анна Войтович та доцентка кафедри промислового маркетингу ТНТУ ім. І. Пулюя Світлана Шпилик. Перший номер у списку є безпартійним, а всі решту є членами Української Галицької партії.

Першим до єдиного списку організації партії ВО «Свобода» включений чинний голова Тернопільської громади, а також кандидат на цю посаду Сергій Надал. Далі у першій п’ятірці по порядку вказані начальник відділу реєстрації проживання особи управління державної реєстрації Тернопільської міської ради Антон Горохівський, приватний підприємець Ольга Шахін, директор радіостанції Українська Юрій Фартушняк, директорка Технічного вищого професійного ресторанного сервісу і торгівлі Марія Чашка. Усі з перерахованих кандидатів є членами ВО «Свобода».

Першим до єдиного списку організації партії «Порядок. Відповідальність. Справедливість» включений голова Тернопільської обласної організації Національної спілки письменників України Олександр Смик. Далі у першій п’ятірці по порядку вказані виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак, директорка ПП «Файне місто» Марія Пачковська, головний фахівець відділу сертифікації та експертизи Тернопільської торгово-промислової палати Олеся Чванкіна та викладач кафедри журналістики ТНПУ ім. Гнатюка Олександр Вільчинський. Усі з перерахованих є членами партії «Порядок. Відповідальність. Справедливість».

Першою до єдиного списку організації партії «Довіра» включена викладачка Західноукраїнського національного університету Ірина Юркевич. Далі у першій п’ятірці по порядку вказані підприємець Назар Андрушко, підприємець Іван Мороз, комерційний директор продуктової гуртовні «Gudfood» Назар Гудима та начальниця відділу міжнародних перевезень ПрАТ «Тернопільський АТП 16127» Стелла Шильман. Усі з перерахованих кандидатів є безпартійними.

Першим до єдиного списку організації партії «Патріот» включений Василь Богачук (тимчасово не працює). Далі у першій п’ятірці по порядку вказані директор ТОВ «АСКО» Богдан Стасишин, директорка ПП «Дівіна–Тер» Тетяна Пласконіс, директор Комунального підприємства «Тернопільський медичний лікувально-діагностичний центр» Петро Левицький та доцентка ТНМУ ім. І.Я. Горбачевського Наталія Галіяш. Троє з перелічених є членами партії  «Патріот», а Пласконіс та Левицький – безпартійні.

Першим до єдиного списку організації партії «Слуга народу» включений підприємець Віктор Гевко,  який також є кандидатом на посаду міського голови Тернополя. Далі у першій п’ятірці по порядку вказані підприємець Денис Фаріончук,  помічник-консультант народного депутата України Артур Шатарський, адвокатка Ольга Ороновська, професорка кафедри кримінального права і процесу Західноукраїнського національного університету Оксана Вівчар. Усі з перерахованих кандидатів є членами партії  «Слуга народу».

Першим до єдиного списку організації партії «Сила людей» включений підприємець Іван Сороколіт, який також є кандидатом на посаду міського голови Тернополя. Далі у першій п’ятірці по порядку вказані підприємець Олег Різник,  підприємець Іван Ковалик, підприємець Людмила Чеховська та підприємець Світлана Шуляр. Усі з перелічених кандидатів є членами партії «Сила людей».

Першою до єдиного списку організації Радикальної партії Олега Ляшка включена директорка  ПП «РадіоБонус» Оксана Яциковська. Далі у першій п’ятірці по порядку вказані провідний спеціаліст ГУ Держгеокадастру у Тернопільській області Тарас Серетний, голова військово-кваліфікаційної комісії ВВІ БДР Тернопільського зонального відділу Військової служби правопорядку Юрій Типило, голова Тернопільського обласного відділення Українського фонду культури Володимир Барна, який також є кандидатом на посаду міського голови Тернополя, директорка консалтингової компанії «Універсальний бізнес ресурс» Наталія Овсейко. Усі з перелічених кандидатів є безпартійними.

Відповідно до частини 2 статті 192 Виборчого кодексу України у громадах, де кількість виборців становить 10 тисяч осіб і більше, вибори проводитимуться за системою пропорційного представництва за відкритими партійними виборчими списками. Детальні роз’яснення щодо особливостей цієї системи можна прочитати на офіційному сайті ОПОРИ у статті «Як користуватися новою пропорційною системою на місцевих виборах?» або у тематичному відео.

Відповідно до Календарного плану основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів Центральної виборчої комісії кандидат у депутати, кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови у будь-який час після реєстрації, але не пізніш як за дев’ятнадцять днів до дня голосування, тобто до 5 жовтня включно, мав змогу звернутися до територіальної виборчої комісії із заявою про відмову від балотування, засвідченою в порядку, встановленому Законом України «Про нотаріат» або поданою особисто.

Секретар Тернопільської міської ТВК Максим Стаюра повідомив спостерігачу ОПОРИ, що за відведений період часу комісія прийняла три постанови про скасування реєстрації кандидатів у депутати. Рішення стосувалися кандидатки від партії «Слуга народу» Наталії Малець, кандидата від партії «УДАР» Ігоря Ліщинського та кандидатки від партії «За майбутнє» Лілії Проць.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.