Уже після реєстрації кандидати на посади очільників громад та депутатів місцевих рад Рівненщини продовжують надавати благодійну допомогу виборцям. Деякі з них використовують для цього благодійні фонди та громадські організації. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

2 жовтня селищний голова Млинова Дмитро Левицький, який знову балотується на цю посаду і є зареєстрованим кандидатом від політичної партії «За Майбутнє» з 25 вересня, опублікував у себе на сторінці у Facebook інформацію про те, що він запускає благодійну акцію «Діагностика зору та окуляри пенсіонеру». Кожен пенсіонер, який потребує такої допомоги, зможе пройти безкоштовний огляд лікаря-офтальмолога і оптометриста та отримати окуляри в подарунок. Лікарі з міста Києва прийматимуть 7 та 8 жовтня у приміщенні КНП «Млинівський центр ПМСД».

7 жовтня спостерігач ОПОРИ перевірив інформацію на місці запланованої акції. Він виявив, що біля одного з входів до Млинівського центру первинної медико-соціальної допомоги зібралися люди похилого віку. Волонтери у футболках організації збирали персональні дані громадян, зокрема прізвище, ім’я, по батькові і номери телефонів. Варто зазначити, що волонтери не знали назви організації, яку представляють і озвучували її як «Наше майбутнє у наших руках».

За інформацією, отриманою від заступника головного лікаря Млинівського центру первинної медико-соціальної допомоги Тетяни Хоронжак до них звернулася Благодійна організація «Млинівський районний благодійний фонд «МАЙБУТНЄ» із заявою, у якій просила дозволити проведення у приміщенні благодійного неприбуткового заходу у вигляді акції «Діагностика зору та окуляри пенсіонеру». Головний лікар Центру не заперечував проти надання приміщення для проведення благодійної акції.

Благодійна організація «Млинівський районний благодійний фонд «МАЙБУТНЄ» заснована у 2018 році. Однією із засновниць організації і її керівницею є Олександра Левицька – дружина Дмитра Левицького.

Взяти коментар у представників організації ОПОРІ не вдалося, адже контактний номер телефону, який міститься у відповідному державному реєстрі, належить особі, яка нічого не знає ні про організацію, ні про Олександру Левицьку.

Зазначимо, що у загальнодоступній групі фонду у Facebook Олександра Левицька повідомила про результати першого дня проведеної акції і зазначила: «Чесно кажучи навіть не очікували такої кількості бажаючих перевірити свій зір. За сьогоднішній день лікарі-офтальмологи з Київського «Центру Медичного Скринінгу» п. Стрільчук Ігор Васильович з колегами змогли оглянути близько сотні людей похилого віку. Висловлюємо подяку нашим гостям за приділену увагу жителям Млинівської ОТГ, надані фахові консультації». 

Фото із групи фонду

Кандидат на посаду Сарненського міського голови Іван Кіранчук (зареєстрований місцевою ТВК 25 вересня) та кандидати в депутати Сарненської міської ради Віктор Хомич, Олександр Добринський та Володимир Березовський (зареєстровані ТВК 25 вересня) до Всеукраїнського дня бібліотек, який відзначається 30 вересня, подарували книги для відділення початкової та технологічної освіти Сарненського педагогічного коледжу РДГУ, Сарненської центральної районної бібліотеки, публічно-шкільної бібліотеки № 1, бібліотеки с. Тутовичі. Про це повідомили на сторінці Сарненщина За Майбутнє.

Фото з партійної сторінки

Політична партія «Рівне Разом» на своїй сторінці у Facebook 7 жовтня повідомила про те, що завершився ремонт Рівненського будинку ветеранів, який тривав три місяці. У дописі зазначено, що завдяки підтримці керівника ГО «Рівне Разом» Віктора Шакирзяна, за період ремонту було змінено практично усе: очищено стару штукатурку, замінено проводку та комунікації, встановлено систему опалення. Приміщення адаптували для людей з інвалідністю, встановлені спеціальні розсувні двері для безбар’єрного простору. Відкриття будинку планується провести 11 жовтня.

Фото з партійної сторінки

Також у жовтні волонтери організації роздавали для виборців подарунки з брендованою продукцією – маскою, кружкою, ручкою та інформаційним бюлетнем Віктора Шакирзяна.

Окрім того, «Рівне Разом» організовували свято добросусідства у дворі багатоквартирних будинків за адресою Студентська, 4. На заході бажаючі могли отримати консультацію експерта з енергозбереження. Для свята була підготовлена фотозона, дітям роздавали солодощі.

Зазначимо, що Віктор Шакирзян з 25 вересня є зареєстрованим кандидатом на посаду міського голови Рівного.

Кандидат на посаду міського голови Рівного від політичної сили «За Майбутнє» Юрій Вознюк, який зареєстрований 18 вересня, облаштував локацію для навчання школярів Рівненського наукового ліцею. Про це 28 вересня повідомили на сторінці закладу в Facebook.

Фото зі сторінки закладу

24 вересня на сторінці За Майбутнє Рівного - Юрій Вознюк було поширено відео про демонтаж старої занедбаної сцени поблизу будинків на вулиці Соломії Крушельницької. Як повідомив у відео начальник управління УЖКГ Рівненської міської ради Ярослав Сахнюк, завдання на проведення таких робіт дав міський голова Володимир Хомко. Також він зазначив, що комунальникам вдалося це зробити з допомогою Юрія Вознюка, який посприяв із залученням ескаватора.

Також за підтримки Юрія Вознюка було організовано свято для дітей у Квасилові. Про це 4 жовтня повідомила кандидатка у депутати Рівненської міської ради від політичної партії «За майбутнє» Наталія Максимова. На заході малечу розважали аніматори, дітям роздавали кульки із згадкою кандидата та розмальовували фарбою обличчя.

Кандидат у депутати Рівненської міської ради від політичної партії «За майбутнє» Андрій Біланчук  на особистій сторінці у Facebook 6 жовтня розмістив допис «Рівне, вулиця Соборна 34-36. Було. Стало!» З відео видно, як біля будинків демонтуються старі конструкції дитячого майданчика та встановлюється новий. Кандидат у депутати від політсили «За майбутнє» зареєстрований ТВК 22 вересня.

Місцева організація політичної партії «Слуга народу» до Міжнародного дня туризму 27 вересня в рамках проєкту «Пізнай Рівненщину» організувала безкоштовні екскурсії до Дубно та Острога для людей похилого віку.

Інформація про акцію з контактами її організаторів напередодні була розміщена на інформаційних дошках біля багатоквартирних будинків.

Кандидати у депутати Рівненської міської ради від політичної партії «Слуга народу» Олексій Яницький та Євгеній Савчук в рамках програми «Вирішимо це разом» 29 вересня організували прибирання на дитячому майданчику поблизу вулиці Чорновола, 36 у місті Рівне. Ще один кандидат до Рівнеради від політсили Роман Швець 3 жовтня повідомляв по участь в облаштуванні території за адресою Генерала Безручка, 22. Кандидати від політсили зареєстровані ТВК 24 вересня.

4 жовтня, на сторінці політичної партії  «Успішна Україна» було опубліковано допис про те, що триває знайомство рівнян з командою політсили. Для цього було організовано свято двору на вулиці Студентська, 3. Із долучених фото видно, що для дітей на заході роздавали солодощі, встановили батут та запросили театр ляльок. Кандидати від політсили зареєстровані ТВК 22 вересня.

Фото з партійної сторінки

Також Іван Шевчук, очільник місцевої організації політичної партії «Перемога Пальчевського», закликав рівнян принести їм кілограм «політичного сміття» і обміняти його на кілограм цукерок. Для цього, поруч зі своїм наметом на майдані Незалежності у Рівному він поставив сміттєві баки. У подальшому, як вказано у його відео, «політичне сміття» планують здати і купити щось потрібне для лікарні чи діток, або витратити на ту потребу, про яку люди зазначать у коментарях.

Так, частина 6 статті 57 Виборчого кодексу України вказує, що забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Згідно з частиною 2 статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення надання виборцям, учасникам референдуму грошових коштів чи безоплатно або на пільгових умовах товарів (крім матеріалів агітації, визначених законом), пільг, переваг, подарункових сертифікатів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів за умови, що їх вартість не перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, - тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з частиною 3 статті 160 Кримінального кодексу України надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, - караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Також Вищий адміністративний суд України у 2016 році в узагальненні своєї практики зауважив, що законодавча заборона надання виборцям безоплатно чи на пільгових умовах матеріальних цінностей поширюється на будь-які благодійні фонди, громадські організації, що надають під час виборчого процесу закладам благодійну допомогу (тим більше, засновниками яких є кандидати у депутати), якщо такі дії прямо пов’язуються з конкретним кандидатом у депутати. Така допомога має розцінюватись як непрямий підкуп виборців.

Юридична радниця Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк вказує, що практика залучення благодійних  організацій до агітації на користь кандидата чи партії є дуже поширеною. І форми такого залучення є різноманітними: кандидати створюють “іменні” фонди або фонди, які не містять у своїй назві прізвища кандидата, проте в яких кандидати виступають засновниками або керівниками або ж асоціюються з кандидатом або партією, яку він представляє. Розглядаючи такі справи і визначаючи, чи є ознаки непрямого підкупу виборців, суди передовсім вивчають питання, чи здійснювалася агітація (спонукання голосувати за або проти певного конкретного кандидата), чи здійснювалося надання матеріальних цінностей і яких (важливою також є грошова вартість цих цінностей), кому надавалися ці цінності (виборцям, неповнолітнім, юридичним особам тощо) і ким саме здійснювалася агітація та надання таких цінностей. В сукупності ці зібрані докази нададуть підстави для оскарження дій таких осіб в адміністративному суді, для застосування до кандидата передбачених законом заходів або ж до притягнення винних осіб до адміністративної чи кримінальної відповідальності. Також юристка застерігає благодійні організації від порушення ч. 3 ст. 3 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», згідно з яким благодійні організації не мають права надавати благодійну допомогу політичним партіям або від імені політичних партій, а також брати участь у виборчій агітації. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.