5 жовтня спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційні банери партії «За майбутнє» та кандидата в депутати до Дніпровської міської ради від партії «За майбутнє» кандидата в депутати до Дніпровської міської ради від партії «За майбутнє» Вадима Гетьмана на будівлі міжнародного аеропорту «Дніпропетровськ».

На банері є інформація про замовника – це сам Вадим Гетьман, друк здійснило ТОВ «Компанія Формат - М», тираж – 3 шт, відповідальний – Михайло Смук.

Того ж дня була написана заява про ймовірне виборче правопорушення до Відділення поліції в аеропорту Дніпровського відділу поліції, ГУНП в Дніпропетровській області.

7 жовтня спостерігач ОПОРИ зафіксував, що банери з будівлі аеропорту ще не прибрані. Заступник директора з адміністративної роботи ТОВ «Міжнародний аеропорт «Дніпропетровськ» Микола Юрченко сказав, що не володіє інформацією щодо банерів і попросив надіслати запит на електронну адресу. ОПОРА надіслала запит, чекаємо на відповідь.

Старший оперуповноважений відділення поліції в аеропорту Євген Овчинников повідомив ОПОРІ, що 6 жовтня на директора ТОВ «Міжнародний аеропорт «Дніпропетровськ» Олексія Діденка був складений адміністративний протокол про порушення виборчого законодавства, але протокол до суду ще не надсилали, бо «зависла» база.

ОПОРА звернулася за коментарем до пресслужби обласної організації партії «За майбутнє», наразі очікуємо на офіційну відповідь.

У ч. 17 ст. 57 Виборчого кодексу України зазначено, «розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється».

У ст. 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено, що «порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином - тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами - розповсюджувачами реклами - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)