На вулицях Закарпаття спостерігачі ОПОРИ продовжують фіксувати білборди окремих політичних сил без вихідних даних – інформації про установу, що здійснила друк, тираж, замовника тощо. Також спостерігачі фіксують як кандидати, які володіють або асоціюються  із бізнес-проєктами, використовують свої бізнес-активи, зокрема – як майданчик для розміщення друкованої агітації . Крім цього, як зафіксували спостерігачі ОПОРИ, білборди окремих політичних сил в Ужгороді невідомі обливають фарбою.

Станом на 5 жовтня в Ужгороді та Мукачеві спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди із символікою політичної партії «Команда Андрія Балоги», на яких немає вихідних даних – інформації про тираж, замовника, установу, що здійснила друк тощо. Оскільки партія є офіційним учасником виборчого процесу, спостерігачі ОПОРИ поскаржилися з цього приводу до поліції.

Також 5 жовтня у Тячівському районі спостерігач ОПОРИ виявив білборди без вихідних даних із символікою політичної партії «Європейська солідарність» та ВО «Батьківщина».

У Рахові спостерігач ОПОРИ у перші дні жовтня зафіксував сітілайти із символікою партій «Сила і честь» та «Команда Андрія Балоги», ВО «Батьківщина» без вихідних даних, однак за інформацією спостерігача, ці рекламні носії були встановлені ще у вересні. На білборді «Європейської партії України», що розміщений, ймовірно, ще із серпня, адже на ньому є привітання із Днем Незалежності України, доклеїли вихідні дані. Також доклеєні вихідні дані з’явилися на бордах чинного міського голови Ужгорода Богдана Андріїва.


У Виноградові 6 жовтня спостерігач ОПОРИ зафіксував розтяжку із символікою партії «Рідне Закарпаття» без вихідних даних, яку розтягнули вздовж дороги, що є порушенням частини 11 статті 57 Виборчого кодексу.

Також неподалік Великого Березного спостерігачка ОПОРИ зафіксувала 6 жовтня білборд  без вихідних даних із символікою партії «За майбутнє».

6 жовтня спостерігачка ОПОРИ виявила й агітаційний борд партії «Рідне Закарпаття», який розмістили на фасаді будівлі, де розміщена бібліотека м. Перечин. Виборчий кодекс забороняє розміщувати матеріали агітації на  будівлях, де розміщені державні чи муніципальні установи.

Крім цього, в Ужгороді та Мукачеві ОПОРА зафіксувала агітаційні «куби» політичної партії «Рідне Закарпаття» без вихідних даних. Зокрема, їх розмістили біля супермаркетів «Алма» в Ужгороді та Мукачеві, власником яких називає себе Андрій Лукач – кандидат в міські голови Мукачева від партії «Рідне Закарпаття», на території супермаркету «Дастор» в Ужгороді, власність якого пов’язують із нардепом Робертом Горватом та біля закладу громадського харчування на проспекті Свободи в Ужгороді, власність якого пов’язують із одним із кандидатів партії в депутати Ужгородської міськради від «Рідного Закарпаття».

Також у супермаркеті «Алма» у Мукачеві, як переконався представник ОПОРИ, відвідувачам продають пакети із символікою партії «Рідне Закарпаття» та іменем кандидата від цієї політсили – Андрія Лукача.

У супермаркеті «Silverland», що у Тячеві, на касі розмістили агітаційні газети партії «Команда Андрія Балоги». На Закарпатті мережу «Silverland» пов’язують із родиною нардепа Віктора  Балоги, зокрема, за даними Yocontrol, засновниками компанії, які належить супермаркет, є Павло та Едіта Балоги.

«Коли бізнесактиви використовуються з агітаційною метою для конкретнтної політичної сили чи кандидата, це порушення демократичних стандартів виборів, принципу рівних прав та можливостей та є ознакою корпоративного адмінресурсу». - резюмує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області.

5 жовтня на кількох вулицях Ужгорода спостерігачі ОПОРИ зафіксували зіпсовані білборди політичної партії «Рідний дім» та кандидата від цієї політсили на посаду міського голови – Олександра Білака, політичних партій «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа – За життя» й кандидата Андрія Погорєлова, «За майбутнє» й кандидата Андрія Шолі. Агітаційні борди із символікою цієї партії невідомі облили червоною фарбою. Також зіпсований борд Ростислава Приходька ОПОРА виявила й на території Оноківської громади.





Згідно зі статтею 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до частини 11 Виборчого кодексу забороняється розміщення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, політичної реклами та повідомлень про перебіг виборчого процесу на пам’ятках архітектури, а також у місцях, де такі матеріали можуть перешкоджати безпеці дорожнього руху.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)