У Слов’янську учні ЗОШ №20 розносять по домівках місцевих жителів газети, що мають ознаки агітації. На сторінках друкованих матеріалів - зображення чинного міського голови Вадима Ляха, який вже є зареєстрованим кандидатом на місцевих виборах 2020 року.

6 жовтня представникам ОПОРИ надали відео, на якому видно, як школярі розносять по житлових будинках Слов’янська друковані матеріали з ознаками агітації. У газеті зображений чинний міський голова Слов’янська Вадим Лях, який є зареєстрованим кандидатом на посаду міського голови і братиме участь у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. На відео діти розказують, що вони є учнями 20-ї школи міста Слов’янська, а розносити газети їх відправила вчителька Наталя Вікторівна. 

Скріншот з відео, яке надали ОПОРІ громадяни

У коментарі представникам ОПОРИ директорка Слов'янської загальноосвітньої школи І - ІІ ступенів №20  Антоніна Плакидкіна пояснила: «Діти розносили газети на перерві. Вони хотіли допомогти. Попросила одна жінка з гуртожитку, що тут поряд». На уточнення щодо того, що дітей попросила виконати таке завдання вчителька, директорка відповіла: «Вона нічого їм не казала!» Більше інформації щодо ситуації  від директорки або вчительки отримати не вдалося, вона завершила телефонну розмову.

Чинний міський голова Слов’янська Вадим Лях у розмові з представником ОПОРИ зазначив: «Я бачив це відео. Ніяких звернень до адміністрації школи від мене не надходило. Я доручаю відділу освіти розібратися. Це провокація або непорозуміння. У цьому випадку точно стовідсотково заявляю, що у цей процес від мене як від кандидата в мери втручання не було. Для мене це теж подив: що це - добре волевиявлення конкурентів чи непорозуміння? Ми не використовуємо адмінресурс сто відсотків». Наприкінці бесіди Вадим Лях зазначив, що буде обов’язково розбиратися із ситуацією.

Марія Тюріна, представниця пресслужби Словянського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області, прокоментувала: «До місцевого відділку було два анонімних телефонних звернення, за якими на місце події, до школи №20, виїхав черговий наряд поліції. Усіх причетних опитали. Протягом доби буде прийнято рішення щодо подальших дій».

«Залучення школярів до розповсюдження агітаційних матеріалів може порушувати освітнє законодавство, а саме принцип політичної нейтральності в закладах освіти. Закликаємо органам влади звернути увагу на цей випадок, а також вжити заходів для припинення таких дій та недопущення їх в майбутньому,» - говорить координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА