Упродовж кількох днів мешканці міста Виноградів та навколишніх району отримували дзвінки із пропозицію відповісти на кілька питань, які стосуються прийдешніх місцевих виборів у рамках соціологічного дослідження. Однак, за інформацією ОПОРИ, зазначивши кандидата на посаду міського голови, за якого планує голосувати респондент, у відповідь можна було почути інше питання, в якому звучали меседжі, які дискредитують кандидатів. Люди, які проводили опитування, представлялися працівниками компанії «Роботизовані телесистеми».

За інформацією ОПОРИ, мешканцям Виноградова та околиць телефонують люди, які представляються  працівниками компанії «Роботизовані телесистеми» та пропонують відповісти на кілька коротких питань у рамках соціологічного дослідження. Як дізналися спостерігачі ОПОРИ, людей запитують, за кого із кандидатів на посаду міського голови Виноградова вони планують голосувати та називають три варіанти: чинний міський голова Іван Бочкай, кандидат самовисуванець Іван Бушко та кандидатка від партії «Команда Андрія Балоги» Марія Сігетій. Із зроблених записів телефонної розмови, які є в розпорядженні ОПОРИ, відомо: якщо людина відповідає, що планує голосувати за кандидатку Марію Сігетій, її запитують:

«Серед ЗМІ поширюється думка, що Сігетій Марія є ставлеником одіозної відомої чиновниці Наталії Костелеби-Веремчук та що вони вдвох розвалили систему освіти у Виноградівському районі. Як ви вважаєте – це дійсно так і ви це особисто чули, або ж це брехня – замовлення опонентів».

Про те, що таке опитування проводять, ОПОРІ повідомила кандидатка від «Команди Андрія Балоги» Марія Сігетій.

«Мені особисто дзвонили, і дзвонили багатьом моїм друзям, які проживають у Виноградові та навколишніх селах. Якщо людина говорила, що збирається підтримати Бочкая, то питали чи знаєте, що він номінований як кращий міський голова західного регіону. Я би хотіла написати заяву в поліцію. Ще не написала її, але планую це зробити», - розповіла кандидатка від партії «Команда Андрія Балоги» Марія Сігетій.

Також, як стало відомо ОПОРІ, якщо людина зазначає, що голосуватиме за Івана Бушка, то також чує у відповідь неоднозначне запитання негативного змісту.

«Дзвонили й мені. Чув про це неодноразово, знайомі, друзі розповідали. Фактично це називають дослідженням, але я вважаю, що це прихована маніпуляція, адже в них на всіх кандидатів є певні заготовки. Один кандидат – чинний міський голова, має позитивну характеристику, а інші – негативну. Зокрема, стосовно мене поширюють негатив та стосовно кандидатки від «Команди Андрія Балоги». Однак мені відомо, що навіть якщо людина відповідає, що поки не визначилася із кандидатом, нагадують, що балотується ексрегіонал, колишній нардеп Іван Бушко», - зазначив у коментарі комунікаційниці ОПОРИ кандидат на посаду міського голови Виноградова Іван Бушко.

Комунікаційниця ОПОРИ зателефонувала за номером, який вказаний на сторінці «Роботизованих телесистем» на порталі YouControl, однак чоловік, який відповів на дзвінок та представився Антоном, відмовився коментуватити ситуацію, однак порадив комунікаційниці написати паперового листа на поштову адресу, за якою зареєстроване підприємство.

«Враховуючи специфічні питання так званого соціологічного опитування, виникає питання його істинної мети - дійсно дослідити думку виборців громади, чи під виглядом опитування донести до виборців певні негативні месиджі щодо конкретних кандидатів, - констатує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області. - Із почутих розмов складається враження, що щодо конкретних кандидатів поширюється негативна інфо із ознаками «чорного піару», в чому може бути порушення вимог статті 57 Виборчого кодексу, згідно з якою забороняється поширення завідомо неправдивих відомостей про кандидата».

За даними порталу YouControl, товариство з обмеженою відповідальністю «Роботизовані телесистеми» створено 3 червня 2019 року, уповноважена особа - Антон Соколов, основний вид діяльності - діяльність у сфері проводового зв’язку. Адреса, за якою наразі зареєстроване ТОВ,  - місто Київ, вулиця Левітана, будинок 3, квартира 42.

За даними сайту Центральної виборчої комісії, на посаду голови Виноградівської міської громади балотуються  четверо кандидатів:

  • чинний міський голова Степан Бочкай, який балотується як самовисуванець;
  • самовисуванець, нардеп каденції 2012-2014 років Іван Бушко;
  • самовисуванець Йосип Ваношій;
  • кандидатка від партії «Команда Андрія Балоги» Марія Сігетій.

Згідно з частиною 5 статті 57 Виборчого кодексу забороняється поширення завідомо неправдивих відомостей про кандидата, партію (організацію партії) - суб'єктів виборчого процесу. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат, партія (організація партії) вважають явно недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів зобов'язаний надати кандидату, партії (організації партії), стосовно яких поширено недостовірні відомості, на їхню вимогу можливість спростувати такі матеріали: надати такий самий ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий кандидатом чи партією (організацією партії) матеріал, який має бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою "Спростування" на тому самому місці шпальти в обсязі не меншому, ніж обсяг повідомлення, що спростовується. Спростування повинно містити посилання на відповідну публікацію в друкованому засобі масової інформації, передачу на телебаченні або радіо та на факти, що спростовуються. Спростування має бути оприлюднено без додатків, коментарів і скорочень та здійснюється за рахунок коштів засобу масової інформації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)