Спостерігачі ОПОРИ фіксують агітацію без вихідних даних у Кривому Розі, Нікополі, Новомосковську. Щодо виявлених фактів спостерігачі ОПОРИ звернулись до поліції.

Кривий Ріг

Наприкінці вересня Кривому Розі з’явилися білборди з написом: «Кривбас за Павлова, Павлов за Кривбас» з партійною символікою «Опозиційний блок – За життя» зі схожою кольоровою гамою, але без вихідних даних. Пізніше з’явилися білборди з аналогічними написами, але вже з фотографією кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Костянтина Павлова та з вихідними даними.

Також в Кривому Розі з’явилися сітілайти з написом «Головне – це люди» без зазначення назви партії та вихідних даних. Нагадаємо, що кампаня кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Дмитра Шевчика проходить під аналогічним гаслом.

Новомосковськ

По вул. Гетьманська 16 встановлена призма (власник РА «Формат»), на одній з перемінних площин розміщено слоган «Бачити перспективу - працювати для людей». Дана агітація не містить даних про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника матеріалів. 

На пл. Перемоги 16, на фасаді будинку встановлено рекламний щит, на якому розміщено гасло «Сила, що здатна нести відповідальність», символіка та назва партії «Опозиційна платформа - За життя». Відсутні відомості про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформація про осіб, відповідальних за випуск та замовника матеріалів. Спостерігач ОПОРИ викликав поліцію для фіксації ймовірного правопорушення, складено протокол.

Нікополь

3 жовтня у Нікополі спостерігач ОПОРИ зафіксував, що на зустрічі з виборцями кандидата в депутати до Нікопольської міської ради Олександра Заграя роздавалися календарики без вихідних даних. Була викликана поліція та написана заява про ймовірне правопорушення, поліцейські склали адміністративний протокол.

Того ж дня на зустрічі з виборцями кандидата на посаду міського голови Нікополя Дмитра Осики, яка проводилась на Європейській площі, спостерігач ОПОРИ зафіксував банер без вихідних даних. Була викликана поліція, написана заява про ймовірне правопорушення.

У ч. 13 ст. 57 Виборчого кодексу України забороняється виготовлення та поширення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер