3 жовтня в Івано-Франківську відбувся «Веселий забіг», учасники якого отримали грошові винагороди. Вручав призи кандидат у депутати Івано-Франківської  міської ради від ВО «Свобода» Олег Андрухів. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

«Веселий забіг», який організував університет Короля Данила, проходив на міському озері Івано-Франківська. Захід приурочили Всесвітньому дню тверезості. Ведучим «Веселого забігу» був проректор університету, а водночас кандидат в депутати Івано-Франківської міської ради від ВО «Свобода» Олег Андрухів.

На початку забігу Олег Андрухів повідомив, що таких захід проводиться вперше, а його учасники отримають грошові винагороди від організаторів. Зокрема від університету Короля Данила.

«Будемо сьогодні мати п’ять номінацій, – розповів Олег Андрухів. – Хто прибіжить першим отримає тисячу гривень. Хто буде найстаршим учасником і завершить марафон теж отримає тисячу гривень. Хто пробіжить з наймолодших учасників три кілометра, теж отримає тисячу гривень. Хто матиме найкумедніший костюм, я не рахуюся, теж отримає тисячу гривень. І, на завершення, хто останній прибіжить теж отримає тисячу гривень. Але є правило щодо останнього. Якщо це буде 30 людей, то ви отримаєте тисячу гривень на 30 людей. І у вас є година часу».

Опісля забігу відбулося урочисте нагородження учасників. Спершу Олег Андрухів вручив нагороди наймолодшим учасникам.

«Думаю буде справедливо, якщо ми тисячу гривень розділимо між цими дітками, - сказав Андрухів та вручив гроші дітям. – Знаєте, якби я йшов в мери… Але я не йду в мери, я йду з мером. Це вам (гроші – авт.) від університету і від Олега Андрухіва. Але це не підкуп виборців».

Далі перейшли до нагородження дорослих учасників «Веселого забігу». Олег Андрухів передавав диплом та, ймовірно, конверт з грошима ректору університету Мирославу Луцькому, а той в свою чергу вручав їх переможцям забігу.

За словами координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області, зареєстрованому кандидату в депутати не слід  брати участь та організовувати заходи, що передбачають роздачу коштів як повнолітнім так і неповнолітнім особам. Адже при цьому виникає чимало питань щодо оцінки дій такого кандидата та щодо можливого непрямого підкупу виборців. Приміром, навіщо проректору вказувати під час акції про своє висування кандидатом і про свою підтримку кандидата на посаду міського голови, а також навіщо опосередковано через керівництво навчального закладу видавати грошові кошти переможцям, серед яких є повнолітні особи-виборці. Виборчий кодекс надає кандидату право вільно здійснювати агітацію за рахунок коштів виборчого фонду, зокрема проводити зустрічі з виборцями та роздавати їм брендовану партійну продукцію з урахуванням допустимої максимальної вартості.

Громадянська мережа ОПОРА звернулася по коментар до ректора університету Короля Данила Мирослава Луцького. За його словами, організація подібних заходів є прямим обов’язком Олега Андрухіва, як проректора університету. «Такого змісту заходи, як і багато інших, нашим колективом проводяться практично кожного тижня і спрямовані винятково на пропаганду здорового способу життя серед молоді та наших студентів, а також на профорієнтаційні аспекти. Іншої мети ми не переслідуємо, - розповів ОПОРІ Мирослав Луцький. - Тому цілком прогнозовано, що у Всесвітній день тверезості та боротьби з алкоголізмом, наша команда без вагань ініціювала такий захід. Олег Андрухів є проректором університету тож організація та проведення всіх культурно-масових і просвітницьких заходів, особливо щодо пропаганди тверезого способу життя та виховання здорової нації, входить в його обов'язки. Адже наш навчальний заклад, є співвиконавцем численних заходів із формування здорового способу життя. Окремо Олег Андрухів є лектором уроків тверезості у школах міста, ведучим радіопередачі про тверезість, організатором тверезого весілля, тощо. Щодо фінансування заходу, можу запевнити, що всі витрати на проведення були здійснені університетом, і Олег Андрухів жодного відношення до цього процесу немає. Матеріальним підтвердження моїх слів є видана у встановленому порядку довідка».

Нагадаємо, частина 6 статті 57 Виборчого кодексу забороняє проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Згідно частини 3 статті 160 Кримінального кодексу України надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, - караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.