ОПОРА у вересні та у перші дні жовтня заявляла в поліцію через ймовірні порушення ведення передвиборної агітації. Загалом у заявах ОПОРИ було описано 33 випадки. Вони стосувалися агітаційних матеріалів організацій політичних партій ВО «Свобода», «Європейська Солідарність», «Порядок. Відповідальність. Справедливість», «УДАР», «Слуга народу», «Голос», «Сила Людей», «Громадянський рух «Хвиля», «За майбутнє», «Довіра», «Наш край» та Української Галицької партії, а також кандидатів у депутати чи кандидатів на посаду міського голови від цих політичних сил.

3 жовтня спостерігач ОПОРИ виявив банер із зображенням кандидата на посаду голови Бучацької громади Романа Довбенка та написом «ЗаДовбали старі брехуни своїми лозунгами» без вихідних даних, які передбачені частиною 2 статті 53 Виборчого кодексу України. Крім цього, банер був розміщений на будівлі, де знаходиться приміщення автостанції,  що суперечить частині 17 статті 57 Виборчого кодексу. Тому спостерігач ОПОРИ зателефонував на лінію 102 та викликав поліцію. 

2 жовтня спостерігач ОПОРИ разом із працівником поліції у місті Тернополі зафіксували факти розміщення друкованих агітаційних матеріалів на зупинках громадського транспорту, що порушує частину 17 статті 57 Виборчого кодексу України та передбачає відповідальність за статтею 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Також вони спільно виявили білборди та сітілайти із політичною рекламою без вихідних даних, що суперечить частині 13 статті 57 Виборчого кодексу та передбачає відповідальність за статтею 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відповідно спостерігач ОПОРИ подав заяву до правоохоронних органів про ймовірні порушення виборчого законодавства щодо ведення передвиборної агітації організацій партій ВО «Свобода», «Європейська Солідарність», «Порядок. Відповідальність. Справедливість», «УДАР», «Слуга народу», «Голос», «Сила Людей», «Громадянський рух «Хвиля» та «За майбутнє», а також кандидатів у депутати Михайла Тимошика, Ігоря Вонса, Павла Бича, Ліни Прокопів, Ігоря Генсерука,  Андрія Шкули, Галини Безкоровайної (Галини Безкоровайної-Хари), Ірени Куценко та кандидатів на посаду міського голови Тернополя Віктора Овчарука, Івана Сороколіта і Віктора Гевка.

Без вихідних даних, передбачених частиною 2 статті 53 Виборчого кодексу України, на вулицях Тернополя були наявні друковані матеріали зовнішньої реклами організації політичної партії ВО «Свобода» із зображенням кандидата в депутати Тернопільської обласної ради Михайла Тимошика та написом «Я розмовляю українською. Мова – це серце України», організації політичної партії «Європейська Солідарність» та зображеннями кандидатів в депутати Тернопільської міської ради Ігоря Вонса, Павла Бича, Ліни Прокопів та написами штибу «Наша мета – європейський Тернопіль», а також із зображенням кандидата на посаду міського голови Тернополя Віктора Овчарука і написом «Європейський Тернопіль – місто комфортне для життя».

Також без вихідних відомостей були зафіксовані друковані агітаційні матеріали кандидатки в депутати Тернопільської міської ради від організації політичної партії «Громадянський Рух «Хвиля» Ірени Куценко із її зображенням та логотипом партії, а також білборди з агітацією за кандидата на посаду міського голови Тернополя Івана Сороколіта. Останні містили написи «Сила людей. Ніякого торфу. Іван Сороколіт» і «Сила людей. Індивідуальне опалення. Іван Сороколіт».

Пізніше, 6 жовтня, на Facebook-сторінці «Сила людей Тернополя» був опублікований допис, у якому йшлося, що інформація про розміщення друкованої зовнішньої виборчої реклами, яка стосується партії «Сила людей», з порушенням законодавства (без вихідних даних) - є неправдою. У допис, для підтвердження зазначеного, була додана фотографія.

Фотографія з Facebook-сторінці «Сила людей Тернополя»

Спостерігач ОПОРИ ще раз перевірив рекламні площі з передвиборною агітацією кандидата на посаду міського голови Тернопільської громади Івана Сороколіта. З'ясувалося, що в зазначеному місці на білбордах все таки були наявні вихідні дані. Оскільки вони були надруковані блакитними літерами на темнішому на кілька тонів блакитному фоні, то спостерігачу ОПОРИ й не вдалося їх побачити першого разу на звичайній відстані.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Тернопільській області коментує: «Спостерігачі ОПОРИ зустрічалися із ситуаціями, коли колір тексту для друку вихідних даних на матеріалах передвиборної агітації майже співпадав з кольором фону чи відрізнявся всього на кілька тонів. Також були виявлені випадки, коли розмір шрифта для позначення вихідних даних друкованої агітаційної продукції був надто дрібним, щоб громадяни могли без докладання додаткових зусиль достеменно з ними ознайомитись. Крім того зазначу, що наявність необхідних вихідних даних дозволяє з’ясувати, чи така друкована агітаційна продукція була оплачена з виборчого фонду».

На зупинці громадського транспорту на вулиці Львівська було зафіксовано розміщення друкованих матеріалів зовнішньої реклами кандидата в депутати Тернопільської міської ради Андрія Шкули від організації партії «Голос» з його зображенням та підписом «Я тут живу», а також організації партії «УДАР» з написом «Приєднуйся до нашої команди у Тернополі. УДАР Віталія Кличка», де були зазначені неповні вихідні дані.

На зупинці громадського транспорту на вулиці Винниченка було зафіксовано розміщення друкованих агітаційних матеріалів, що стосувалися чотирьох організацій політичних партій. На плакаті з логотипом партії «Голос» була зображена кандидатка у депутати Тернопільської міської ради Галина Безкоровайна. Плакат із підписом «УДАР Віталія Кличка» містив текст «Приєднуйся до нашої команди у Тернополі» та мав неповні вихідні дані. Плакат із логотипом партії «Порядок. Відповідальність. Справедливість» містив зображення кандидата у депутати Тернопільської міської ради Віктора Генсерука та текст «Капітальний ремонт усього подвір’я школи 16» та не мав вихідних даних.  Плакат з підписом «За майбутнє» містив зображення кандидата у депутати Тернопільської обласної ради Івана Чайківського та текст «Кожен з нас господар!».

На зупинці громадського транспорту на вулиці Дружби було зафіксовано розміщення друкованих матеріалів зовнішньої реклами організації політичних партій «Порядок Відповідальність Справедливість», «За майбутнє», «Слуга народу» та «УДАР». Плакат із підписом «УДАР Віталія Кличка» містив текст «Приєднуйся до нашої команди у Тернополі» та мав неповні вихідні дані. Один плакат без вихідних даних із логотипом партії «Порядок. Відповідальність. Справедливість» містив зображення кандидата у депутати Тернопільської міської ради Віктора Генсерука та текст «Дружба стає безпечнішою. Встановлено 17 камер відеоспостереження в рамках проєкту громадського бюджету «Безпечна Дружба», а інший містив текст «Безкоштовна юридична консультація», адресу офісу і контактний номер телефону, за яким можна здійснити запис. Плакат з підписом «За майбутнє» містив зображення кандидата у депутати Тернопільської обласної ради Івана Чайківського та текст «Кожен з нас господар!». Плакат із підписом «Зе! Місцеві. Слуга народу» містив зображенням кандидата на посаду міського голови Тернопільської громади Віктора Гевка та текст «Тернопіль – це ти!».

Подібні друковані агітаційні матеріали організацій політичних партій «Порядок Відповідальність Справедливість», «Слуга народу» та «УДАР» були зафіксовані спостерігачем ОПОРИ на зупинці громадського транспорту на вулиці Бережанська.

Поза тим 30 вересня спостерігач ОПОРИ у місті Борщів зафіксував білборд із зображенням народного депутата та кандидата у депутати Тернопільської обласної ради Івана Чайківського та текстом «За майбутнє. Іван Чайківський» без вихідних даних, тобто відомостей про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів.  Спостерігач зателефонував на лінію «102» та повідомив про ймовірне порушення виборчого законодавства. 

Того ж дня, 30 вересня, спостерігач ОПОРИ у місті Чорткові виявив матеріали передвиборної агітації на носіях зовнішньої реклами без вихідних даних. Було зафіксовано білборд із зображенням кандидата у депутати Тернопільської обласної ради Івана Чайківського та текстом «За майбутнє. Іван Чайківський». 

Також білборди партії «Європейська Солідарність» з текстом «Наша мета – збудувати Європу в Україні». На одному з плакатів було надруковане зображення народного депутата Петра Порошенка.  

Поза тим спостерігач ОПОРИ зафіксував рекламні щити без вихідних відомостей партії «Наш край» з написом «Сила господарників та професіоналів» та ВО «Свобода» з написом «Гідність та порядок». 

Щодо цих випадків спостерігач ОПОРИ написав заяви про ймовірні порушення виборчого законодавства та 1 жовтня заніс до Чортківського відділу поліції. Заяви спостерігача зареєстровані та внесені до журналу єдиного обліку.

21 та 22 вересня спостерігач ОПОРИ звертався в поліцію через білборди з передвиборною агітацією потенційних кандидатів у депутати та на посаду міського голови, які мали ознаки порушення Виборчого законодавства, а саме порушення строків ведення передвиборної агітації.

Відтак 21 вересня в місті Тернополі на перехресті вулиці Збаразької та провулку Галицького спостерігачем ОПОРИ було виявлено білборд з логотипом політичної партії ВО «Свобода», текстом «5 років реальних справ. 4 відреставрованих дитячих майданчики. Ваш депутат Наталія Паньків»  та зображенням депутатки міської ради та, станом на 21 вересня, потенційної кандидатки у депутати Наталії Паньків. 

Також був зафіксований білборд політичної партії «Порядок. Відповідальність. Справедливість» з текстом «Наша команда підтримує Сергія Надала», із зображеннями, станом на 21 вересня, потенційних кандидатів та підписами: Олександр Вільчинський, Олеся Чванкіна, Олександр Смик, Марія Пачковська, Ігор Гірчак, а також назвою та логотипом політичної партії  «Порядок. Відповідальність. Справедливість».

Крім того, було виявлено рекламний щит із текстом «Українська Галицька Партія Ірина Яремчук» та зображенням, станом на 21 вересня, потенційної кандидатки на посаду міського голови Тернопільської громади Ірини Яремчук та логотипом Української Галицької партії. 

Також серед білбордів, через які представники ОПОРИ звертались до правоохоронних органів, був білборд організації політичної партії  «Довіра» з текстом «Довіра ми об’єднуємо найкращих Микола Люшняк, народний депутат України, голова Тернопільської обласної організації політичної партії «Довіра» та зображенням Миколи Люшняка.

22 вересня в місті Тернопіль на перехресті вулиці Дружби та вулиці Мазепи представник ОПОРИ виявив білборд політичної партії «Європейська Солідарність». Він містив текст «Наша мета - європейський Тернопіль. Ігор Вонс», зображення, станом на 22 вересня, потенційного кандидата Ігоря Вонса та логотип політичної партії «Європейська Солідарність».

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Тернопільській області пояснює: «Після висування кандидатів на конференції організація політичної партії, ця організація набула статусу суб’єкта виборчого процесу. Тому замовлення та розміщення політичної реклами цієї партії на носіях зовнішньої реклами, в яких зазначено назву організації партії, її символіка, гімн, прапор, розпізнавальний знак, девіз, логотип, передвиборний слоган, гасло - є формою передвиборної агітації. Відповідно до частини 1 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією  наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів  і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. А згідно з частиною 3 цієї статті - передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється. Згідно з частиною 1 статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за проведення передвиборної агітації  поза строками, встановленими  законом».

У частині 2 статті 53 Виборчого кодексу України вказано, що друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії (організації партії), яка висунула кандидата (кандидатів), їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 13 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється виготовлення та поширення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів.

Відповідно до частини 17 цієї ж статті розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

В частині 1 статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення вказано, що проведення передвиборної агітації, агітації з референдуму особою, участь якої в агітації заборонена законом, проведення агітації поза строками, встановленими законом, чи в місцях, що заборонені законом, проведення агітації у формах та засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення агітації, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті, статтями 212-9, 212-13 та 212-14 цього Кодексу, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

В частині 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення вказано, що розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У статті 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено, що порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином - тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами - розповсюджувачами реклами - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.