Від старту виборчого процесу до 1 жовтня 2020 року представники Громадянської мережі ОПОРА зафіксували низку сюжетів та публікацій на сторінках друкованих ЗМІ, інтернет-видань, YouTube-каналах місцевих телеканалів і на офіційних сайтах місцевих рад, які в позитивному світлі розповідали про потенційних кандидатів чи уже зареєстрованих на місцевих виборах 25 жовтня, а поряд з ними згадувались благодійні організації (фонди), від імені яких надавались різні товари чи послуги установам, організаціям чи окремим виборцям. 

За період з 5 вересня, коли стартував виборчий процес з місцевих виборів, і до 1 жовтня ОПОРА зафіксувала публічні прояви активності двох благодійних фондів, засновники чи керівники яких балотуються до місцевих рад. Йдеться про фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», засновником якого є лідер партії «За майбутнє», кандидат у депутати Волинської обласної та Луцької міської рад Ігор Палиця, а також благодійний фонд «Рідна Волинь», головою якого є кандидат на посаду Луцького міського голови Дмитро Глазунов. 

Про «благодійність» кандидатів онлайн

Ще до офіційної реєстрації кандидатів, 11 вересня, в інформаційному агентстві «Волинські новини» з’явилась публікація «Країна, яка відкриває пологові будинки, має майбутнє: Волинський перинатальний центр святкує першу річницю». В публікації розповідається про велику заслугу в тому, що запрацював перинатальний центр, саме Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», та що він сам надавав і надає фінансову підтримку для роботи закладу. 

У цей же день інтернет-видання «Під прицілом» опублікувало статтю «Збільшуйте кількість кисню та ПЛР-тестів», - Ігор Палиця проінспектував інфекційний госпіталь на Волині». В публікації політика називають лідером політичної партії «За майбутнє» і розповідають про його візит до тимчасового інфекційного госпіталя Волинської обласної клінічної лікарні, який знаходиться у с. Боголюби Луцького району. Наприкінці матеріалу йдеться про те, що ще у квітні народний депутат і засновник фонду «Тільки разом» Ігор Палиця виділив з власних коштів 20 млн грн на боротьбу з COVID-19 на Волині.

14 вересня на каналі в YouTube ТРК «Аверс» був опублікований сюжет «У Луцьку відбувся квест на призи Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». У ньому йдеться про те, що в Луцьку під час святкування Дня міста за ініціативи фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» було організовано квест для лучан, під час якого учасники розгадували головоломки, шукали різні локації і за це отримували призи від фонду у вигляді сертифікатів книгарні на книги. 

21 вересня на YouTube-каналі ТРК «Аверс» з’явився відеоматеріал «Новенький стадіон та подарунки для учасників: у мікрорайоні Вересневе відбулося спортивне свято». У сюжеті розповідають, що спортивне свято для мешканців мікрорайону Вересневе у Луцьку влаштували представники місцевої влади спільно з фондом Ігоря Палиці «Тільки разом». З-поміж представників влади згадують радника Луцького міського голови Ігоря Поліщука, який нині є кандидатом на посаду Луцького міського голови та кандидатом у депутати Луцької міської ради від політичної партії «За майбутнє», як і засновник фонду Ігор Палиця. У сюжеті також розповідають, що молодь отримала подарунки від фонду. 

На YouTube-каналі місцевого телеканалу «Аверс» 22 вересня з’явився сюжет «Як на Горохівщині відновлюють заклади освіти». У ньому йдеться про те, що у с. Мирків Горохівського району фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» спільно з місцевим підприємцем подарували школі та садочку, що знаходяться в одному приміщенні, новий майданчик. Завідувачка закладу подякувала за подарунок чинного нардепу Вячеславу Рубльову (фракція «Слуга народу»), який нині є кандидатом у депутати Волинської обласної ради від політичної партії «За майбутнє».

У цьому ж сюжеті розповідають і про школу с. Галичани на Горохівщині, яка з 2018 року співпрацює з фондом Ігоря Палиці «Тільки разом». Завідувачка закладу розповіла, що за отримані від фонду 34 тис. грн придбали дошки для 5-9 класів та плазмовий телевізор. 

25 вересня на каналі ТРК «Аверс» в YouTube було виявлено сюжет «Боротьба за кубок: у Луцьку в турнірі з міні-футболу змагалися батьки та вчителі». У ньому наголошують, що змагання організовані з ініціативи фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». У відео також наголошують, що призери змагань були нагороджені не лише медалями і кубками, але й отримали брендовані футбольні м’ячі від фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».  

Цього ж дня на цьому ж ресурсі було зафіксовано опублікований відеосюжет «Аварійну дорогу Сокіл-Рожище таки відремонтують». На початку сюжету розповідають, що для Сокільської лабораторії загальної практики сімейної медицини за фінансування фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» було куплено сучасний тонометр. Окрім Ігоря Палиці, в матеріалі також згадують чинного нардепа і кандидата Вячеслава Рубльова. 

Наступного дня, 26 вересня, на YouTube-каналі місцевого телеканалу «Аверс» вийшов сюжет «У волинських селах з’являються ігрові майданчики». На відео розповідають, що за сприяння фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у с. Літогоща та с. Переспа було встановлено ігровий дитячий майданчик. На відео також згадують нардепа і кандидата Вячеслава Рубльова, який сам підтверджує свою причетність до встановлення дитячого майданчика, вікон, освітлення, камер. 

Нагадаємо, що чинних нардепів Ігоря Палицю та Вячеслава Рубльова зареєструвала Волинська обласна виборча комісія кандидатами у депутати Волинської обласної ради від політичної партії «За майбутнє» 23 вересня 2020 року відповідно до постанови №8. 

25 вересня у інтернет-виданні «Район.Луцьк» було виявлено публікацію «Голова благодійного фонду «Рідна Волинь» Дмитро Глазунов йде в мери Луцька». У матеріалі зроблено акцент на причетності кандидата до БФ «Рідна Волинь». Зокрема, йдеться про те, що Дмитро Глазунов у рамках діяльності фонду видав книги про засновника фонду Бориса Клімчука після його смерті, а також книги про відомого волинського митця Вячеслава Хурсенка, подарував музею волинської ікони картину художника Володимира Жупанюка «Ікона Холмської Чудотворної Богородиці в подіях і фактах». 

Раніше, 21 вересня у виданні «Волинь24» з’явилась публікація «Дмитро Глазунов: хочу, щоб лучани знали унікальну історію Холмської ікони Богородиці». У статті на той момент потенційний кандидат Дмитро Глазунов розповідає, що 2018 року благодійний фонд «Рідна Волинь», який він очолює, долучився до створення нової історії Холмської Чудотворної ікони Божої Матері і подарував музею картину волинського художника Володимира Жупанюка «Ікона Холмської Чудотворної Богородиці в подіях і фактах».

Дмитра Глазунова зареєструвала Луцька міська виборча комісія кандидатом на посаду Луцького міського голови згідно з постановою №25 від 24 вересня 2020 року. 

Факти «благодійності» від потенційних кандидатів в друкованих ЗМІ

На сторінках волинських друкованих видань від початку виборчого процесу було виявлено три матеріали, в яких також згадувався благодійний фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». 

Так, у випуску газети «Луцький замок» від 24 вересня 2020 року було виявлено публікацію, яка висвітлювала діяльність благодійного фонду, поряд з яким згадувалось і ім’я засновника фонду Ігоря Палиці, ім’я кандидата на посаду Луцького міського голови від політичної партії «За майбутнє» Ігоря Поліщука, а також ім’я кандидата у депутати Луцької міської ради від цієї ж політичної сили Костянтина Петрочука. 

Зокрема, йдеться про публікацію «На вулиці Володимирській – новий спортмайданчик». У матеріалі розповідають, що заступник Луцького міського голови з питань діяльності виконавчих органів Луцької міської ради Костянтин Петрочук «подякував фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» за встановлене дитяче спортивне обладнання поблизу нового майданчика». 

У випуску газети «Горохівський вісник» від 24 вересня було виявлено статтю «Житиме добре село – буде щасливим майбутнє України». У ній згадують двох нардепів Вячеслава Рубльова та Ігоря Палицю. 

«Фонд народного депутата України Ігоря Палиці «Тільки разом» готовий виділили кошти на мурал – художній розпис стіни приміщення відділу освіти, культури, молоді та спорту райдержадміністрації. Яким він має бути, як відобразити на ньому  славну історію Горохова – про це Вячеслав Рубльов радився з міським головою Віктором Годиком…», - йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, що Ігоря Палицю, Ігоря Поліщука та Костянтина Петрочука Луцька міська територіальна виборча комісія офіційно зареєструвала кандидатами у депутати Луцької міської ради 22 вересня 2020 року відповідно до постанови №15.

Висвітлення «благодійності» кандидатів на сайті міськради

25 вересня 2020 року на офіційному сайті Луцької міської ради з’явився матеріал «Як змінився Луцьк. Соціальний захист». У матеріалі згадується в позитивному світлі «іменний» фонд зареєстрованого кандидата у депутати Луцької міської ради Ігоря Палиці.

«Відповідно до розпорядження міського голови в місті з 24 березня цього року був створено тимчасовий оперативний центр щодо забезпечення комунікації з громадянами на час карантинного режиму, пов’язаного з поширенням коронавірусу COVID-19. За час роботи центру на гарячу лінію звернулось 3111 осіб, вручено продуктових наборів 2096 особам, які надав Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», - йдеться у статті.

Разом з тим, від початку виборчого процесу на офіційному сайті Луцької міської ради було опубліковано ще 6 публікацій, в яких згадувався фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Серед них: матеріал «Як змінився Луцьк. Освіта» (08.09.2020 р.), стаття «Як змінився Луцьк. Спорт» (18.09.2020 р.), публікація «У Луцьку розпочали роботу усі заклади освіти з дотриманням усіх санітарних вимог» (08.09.2020 р.), стаття «У Луцьку на вулиці Володимирській відкрили новий сучасний спортивний майданчик» (19.09.2020 р.), публікація «У Луцьку після капітального ремонту відкрили астрономічну обсерваторію» (10.09.2020 р.) та матеріал «У мікрорайоні Вересневе відбулося спортивне свято» (20.09.2020 р.).

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 6 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Згідно з частиною 2 статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення України надання виборцям, учасникам референдуму грошових коштів чи безоплатно або на пільгових умовах товарів (крім матеріалів агітації, визначених законом), пільг, переваг, подарункових сертифікатів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів за умови, що їх вартість не перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, -тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до частини 3 статті 160 Кримінального Кодексу України надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, - караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

 
 
Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.