На зупинках громадського транспорту в Ужгороді спостерігачі ОПОРИ фіксують випадки розміщення друкованих агітаційних матеріалів різних політичних партій та кандидатів, які беруть участь у передвиборчій гонці. Зокрема, на зупинках в обласному центрі ОПОРА зафіксувала агітацію на користь партії «Слуга народу», ВО «Батьківщина» та інших. Крім цього, деякі селищні та сільські ради визначили місцями для розміщення матеріалів агітації локації, які заборонені Виборчим кодексом. Однак є й такі місцеві ради, які після застереження ОПОРИ змінили свої рішення щодо локацій,  де розміщувати агітпродукцію забороняє законодавство.

Станом на 29 вересня на зупинках в Ужгороді спостерігачі ОПОРИ зафіксували розміщені агітаційні матеріали попри те, що Виборчий кодекс забороняє розміщувати друковану агітацію на зупинках громадського транспорту.

Відповідно до частини 17 статті 57 Виборчого кодексу розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

Зокрема, на автобусних зупинках спостерігачі зафіксували агітаційні плакати із символікою партій ВО «Батьківщина», «Слуга народу», «Пропозиція», «Рідний дім» та іменем чинного міського голови Ужгорода та кандидатом на цю посаду Богданом Андріївим. Також на зупинках транспорту в Ужгороді невідомі розміщують листівки кандидата на міського голову Ужгорода Володимира Юрси. 

Про зафіксовані випадки спостерігачі ОПОРИ повідомили поліцію.

Як вже повідомляла ОПОРА, кілька місцевих рад на Закарпатті визначили місцями для агітації такі локації, на яких розміщувати агітматеріали забороняє Виборчий кодекс. Великоберезнянська селищна рада своїм рішення від 1 вересня визначила місцями для розміщення передвиборної агітації приміщення виборчих дільниць, однак згідно з законом, розміщувати агітацію на виборчих дільницях – заборонено. Після звернення громадського омбудсмена із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області, Великоберезнянська селищна рада внесла зміни до свого рішення про визначення місць для агітації від 1 вересня 2020 року та виключила із тексту рішення пункт, де дозволяється розміщувати агітматеріали на виборчих дільницях.

Згідно з частиною 16 статті 57 Виборчого кодексу забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності.

У Хусті міська рада дозволила розміщувати агітпродукцію на автозупинці навпроти торгового центру «Алма» на вулиці Духновича. Однак згідно з Виборчим кодексом, забороняється розміщувати матеріали передвиборної агітації на зупинках громадського транспорту. У відповідь на зауваження виборчого омбудсмена ОПОРИ, у Хустській міській раді запевнили, що розглянуть питання стосовно заборони розміщувати агітацію на цьому місці на найближчому засіданні виконкому. Також Тячівська міська рада порушення у рішенні про відведення місць для агітації від 3 вересня 2020 року усунула шляхом припинення дії рішення. Відповідно, з’явилося нове розпорядження міського голови Тячева від 15 вересня. 

Також у межах точкового моніторингу ОПОРА зафіксувала, що на заборонених місцях для розміщення агітації дозволили розміщувати матеріали Синевирська, Зарічанська, Кам'янська, Великобийганська, Великоберезька сільські ради та Дубівська селищна рада. 

Зокрема, Кам'янська сільська рада визначила місцем для розміщення передвиборних матеріалів автобусну зупинку в селі Сільце на вулиці Центральній, 52. Великобийганська сільська рада у с. Велика Бийгань як місце для агітації визначили адмінбудинок на вулиці Головній, 61, у с. Мала Бийгань – сільський клуб на вул. Визволення 65б. Великоберезька сільська рада визначила місцем для агітації стіну будинку культури села Великі Береги.\

Синевирська сільська рада визначила місцем для агітації автозупинку біля кафе «Зупинка» у центрі села Синевир, Колочавська сільська рада визначила місцями для агітації: автозупинку в центрі с. Колочава, вул. Шевченка, 76 та сільський будинок культури Колочава-Мерешор. 

Зарічанська сільська рада визначила місцями для агітації у с. Заріччя приміщення Зарічанської ЗОШ І-ІІ ст., коридор біля  спортивної зали, у с. Вільхівка - фойє адмінбудівлі Вільхівської сільської ради, у с. Н.Болотне - фойє сільського клубу, у с.Гребля - фойє адмінбудівлі Гребляської сільської ради, фойє Гребляської ЗОШ І-ІІ ст.

«У Виборчому кодексі чітко прописано, де розміщувати друковану агітацію не можна, і це, зокрема, на будівлях та в середині приміщень державних чи муніципальних установ, - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області. - Ми найближчим часом направимо звернення з цього приводу, або звернемося до поліції».

 

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.