ОПОРА проаналізувала біографії кандидатів на посаду міських голів Кривого Рогу, Кам’янського, Нікополя, Павлограду, Новомосковська.

У Дніпропетровській області будуть обирати 20 міських голів, серед них 19 в містах з кількістю виборців 10 тисяч і більше, 1 – в місті з кількістю виборців до 10 тисяч Мажоритарна система абсолютної більшості застосовується у таких містах, як Дніпро, Кривий Ріг, Кам’янське, Нікополь, Павлоград.

На посаду Криворізького міського голови претендують 8 кандидатів: 1 жінка та 7 чоловіків. Наймолодшому – 32 роки, найстаршому – 71 рік. Чинному міському голові Юрію Вілкулу складе конкуренцію його радник Костянтин Павлов, а також генеральний директор ПАТ «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат», підприємці, доцент кафедри зоології. 

ПІБ

Суб’єкт висування

Біографія

Ольга Бабенко 

ВО «Батьківщина»

Народилася у 1973 році в Кривому Розі, громадянка України, освіта вища, член політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», директор по інвестиціям ТОВ "СУ-7". З листопада 2015 року – депутатка, керівниця депутатської групи ВО «Батьківщина» в Криворізькій міській раді. 

Олег Бондар 

Самовисування

Народився у 1964 році в смт Ульянівка Кіровоградської області, громадянин України, освіта вища, безпартійний, фізична особа – підприємець.

Юрій Вілкул  

Блок Вілкула «Українська перспектива»

Народився у 1949 році в м. Кривий Ріг. Громадянин України, освіта вища, член політичної партії «Блок Вілкула «Українська перспектива», чинний міський голова Кривого Рогу. Був головою Дніпропетровської обласної ради V скликання. Перший раз був обраний міським головою Кривого Рогу в 2010 році, у 2015 році, після оголошення його переможцем, в місті розпочалися протести. Було прийнято рішення про проведення дочасних виборів міського голови Кривого Рогу 27 березня 2016 року, на них Юрій Вілкул виграв у першому турі. 

Артем Коломоєць 

«За майбутнє»

Народився у 1992 році в м. Дніпропетровськ. Громадянин України, освіта вища, безпартійний,  директор ТОВ «Сталь Україна». Депутат Криворізької міської ради від партії «Опозиційний блок». 

Юрій Милобог 

«Сила Людей»

Народився у 1974 році в с. Нововолидимирівка, Казанківський район, Миколаївська область. Громадянин України, освіта вища, безпартійний, доцент кафедри зоології та методики навчання Криворізького державного педагогічного університету. Депутат Криворізької міської ради від партії «Об’єднання «Самопоміч». Був кандидатом на посаду міського голови Кривого Рогу в 2015 році, у другому турі перемогу здобув Юрій Вілкул, розрив становив 752 голосів, Юрій Вілкул набрав 49,3%, а Милобог — 48,8%. Після протестів, на призначених дочасних виборах, програв Юрію Вілкулу. 

Костянтин Павлов 

«Опозиційна платформа – За життя»

Народився у 1973 році в м. Кривий Ріг. Громадянин України, освіта вища, член партії «Опозиційна платформа – За життя», працює у Виконавчому комітеті Криворізької міської ради, на посаді радника міського голови. Народний депутат України 7-го (балотувався від Партії регіонів) та 8-го скликань (самовисування, фракція «Опозиційний блок»). 2019 року балотувався на парламентських виборах до Верховної Ради України як самовисуванець, але програв. 

Павло Сухоцький 

Самовисування

Народився у 1977 році, в м. Феодосія, Автономна Республіка Крим. Громадянин України, освіта вища, безпартійний,  директор ТОВ «ТЦ Проспект». Активно представляв інтереси президентської команди, але відмовився від участі у місцевих виборах від «Слуги Народу». Пояснив це протестом проти висування кандидатом на посаду міського голови Кривого Рогу гендиректора Центрального комбінату Дмитра Шевчика.

Дмитро Шевчик 

«Слуга Народу»

Народився у 1977 році в м. Кривий Ріг. Громадянин України, освіта вища, безпартійний, генеральний директор ПАТ «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат». У 2006 році балотувався у Верховну Раду від Блоку Литвина, але не пройшов. У 2015 році став депутатом Дніпропетровської облради від Опозиційного блоку.

На посаду міського голови Кам’янського претендують 10 кандидатів, з них одна жінка. Наймолодшому – 24 роки, найстаршій – 62. Серед них чинний міський голова, архітектор, безробітні, пенсіонерка, підприємець.

ПІБ

Суб’єкт висування

Біографія 

Андрій Білоусов 

«Бджола»

Народився у 1976 році в м. Дніпродзержинськ. Кам’янський міський голова з 2015 року. Закінчив у 1998 році Дніпровський державний технічний університет‚ у 2002 році — Дніпропетровський регіональний інститут державного управління Української академії державного управління при Президентові України. у 2005 році - перший заступник міського голови м. Дніпродзержинськ, 2006 - заступник начальника управління житлово-комунального господарства Дніпропетровської обласної державної адміністрації, 2009 - начальник управління житлово-комунального господарства Дніпропетровської обласної державної адміністрації,  2013 - заступник голови ОДА, 2013 - заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України - керівник апарату. У травні 2019 року Андрій Білоусов оголосив про створення партії «Бджола». До фракції партії «Бджола» в Кам’янській міський раді входять 15 депутатів. 

Олександр Бородін

Самовисування

Народився у 1996 році в м. Дніпродзержинськ. Освіта вища, безпартійний. Працює оператором інформаційно-комунікаційних систем ТОВ «Науково-виробниче підприємство «ТРАЙФЛ».

Максим Голосний

ВО «Батьківщина»

Народився у 1981 році в м. Дніпродзержинськ. Освіта вища, безпартійний, працює архітектором у приватному підприємстві «Архпроект». Місце проживання: с. Єлизаветівка, Дніпровський р-н, Дніпропетровська обл. Екс - голова сільської ради с. Єлизаветівка (Дніпропетровська обл.), громадський діяч, автор білборду про бабусю і кота.

Олександр Дубінін

«За майбутнє»

Народився у 1959 році в м. Дніпродзержинськ. Позаштатний радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації, місце проживання: с. Сонячне, Запорізький р-н, Запорізька обл. Депутат Дніпропетровської областної ради VI скликання від партії «За майбутнє». 2009 -2014 рр. голова правліня ПАТ «ДНІПРАЗОТ» (м. Кам’янське). Народний депутат 8 скликання. Обраний у 2014 році від «Блоку Петра Порошенка» за округом №30 (м.Кам’янське Дніпропетровської області).

Олександр Залевський 

ВО «Свобода»

Народився у 1974 році в м. Дніпродзержинськ. Освіта вища, член політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Депутат Кам’янської ради, з 2015 року - секретар Кам’янської міської ради.

Андрій Іванченко

«Сила людей»

Народився у 1973 році в м. Дніпродзержинськ. Освіта вища, член Політичної партії «Сила Людей». Керівник відділу ТОВ «МСС Україна». Був депутатом міської ради від партії «Народний контроль Дмитра Добродомова», перейшов у партію «Сила людей», в грудні 2019 року на сесії міської ради його відкликали.

Сергій Павлюк

«Блок Вілкула «Українська перспектива»

Народився у 1979 році в с. Височанське, Тарутинський р-н, Одеська обл. Освіта вища, безпартійний, тимчасово не працює. У 2010-2015 рр. був заступником міського голови, займався питаннями освіти. Депутат міської ради, входить до фракції «Опозиційний блок». 

Світлана Радченко

Самовисування 

Народилася у 1958 році в м. Дніпродзержинськ. Освіта вища, безпартійна, пенсіонерка, місце проживання: с. Борівка, Верхньодніпровський р-н, Дніпропетровська обл.

Андрій Сімон

Самовисування

Народився у 1980 році в м. Дніпродзержинськ. Освіта вища, безпартійний. Працює в ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат» апаратником повітря поділу.

Дмитро Шабля 

«Слуга Народу»

Народився у 1986 році в м. Дніпродзержинськ. Освіта вища, безпартійний, фізична особа-підприємець.

На посаду міського голови Павлограда претендують 9 кандидатів, з них одна жінка. Наймолодшому – 38 років, найстаршому – 63. В списку – чинний та колишній міський голова, голова райдержадміністрації, підприємець, пенсіонер, голова громадської організації.

ПІБ

Суб’єкт висування

Біографія

Олександр Батуринець

«Пропозиція»

Рік народження – 1980. Місце роботи - ПрАТ «ПЕЕМ «ЦЕК», начальник Павлоградських РЕМ. Депутат Павлоградської міської ради від партії «УКРОП».

Анатолій Вершина

Самовисуванець

Народився 1963 року в с. Кочережки Павлоградського району Дніпропетровської області. У 1997 році закінчив Дніпропетровський державний університет за спеціальністю «Правознавство», здобув кваліфікацію юрист. Павлоградський міський голова з 2015 року.

Тетяна Дацько

Блок Вілкула «Українська перспектива»

Народилася у 1965 році. у 1988 році закінчила Ворошиловградський державний педагогічний інститут ім. Т.Г. Шевченка, спеціальність «Педагогіка і методика виховної роботи», кваліфікація – вихователь методист, вчитель етики та психології сімейного життя; у 2015 році закінчила Дніпропетровський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, спеціальність «Державне управління», кваліфікація – магістр державного управління. Депутатка обласної ради, фракція «Опозиційний блок».

Євгеній Лимаренко

Самовисування

Народився у 1974 році, директор мережі аптек «Толорес».

Андрій Манасян 

Самовисування

Народився у 1964 році. Голова ГО «Школа Ірини», опікується дітьми з інвалідністю. 

Іван Метелиця

«За майбутнє»

Народився 24 вересня 1957 року в місті Павлоград Дніпропетровської області. Тричі балотувався до Верховної Ради, але не був обраним. 1998 -2006 рр., 2010 – 2015 рр. – міський голова Павлограда.

Валерій Орос

Самовисування

Народився у 1970 році. Голова ОСББ «Дніпровські зорі».

Сергій Рублевський 

«Слуга Народу»

Народився у 1982 році в с. Миколаївка Новомосковського району Дніпропетровської області.  Голова Павлоградської райдержадміністрації з 2019 року. В лютому 2020 року була зареєстрована електронна петиція «Про припинення повноваженнь голови Павлоградської районної державної адміністрації РУБЛЕВСЬКОГО Сергія Петровича з ініціативи Президента України», вона набрала 53 голоси.

Віталій Храпков

Самовисування

Народився у 1974 році. Шахтар на пенсії.

Кандидатами до Нікопольської міської ради зареєстровані представники від 8 партій: «Сила і честь», «Наш край», «Опозиційна платформа – За життя», «Слуга Народу», ВО «Батьківщина», «Нові обличчя», «За майбутнє», «Європейська солідарність». 

Особливістю виборів є те, що чинний міський голова Нікополя Андрій Фісак не балотується. Всього зареєстровано 13 кандидатів на посаду міського голови, 2 жінки та 11 чоловіків. Серед кандидатів – депутати та секретар міської ради Нікополя, заступник міського голови, екс-міський голова, підприємці, спортсмен, учасники АТО.

ПІБ

Суб’єкт висування 

                                      Біографія

Михайло Донець

«Опозиційний блок – За життя»

Народився у 1982 році в м. Нижній Новгород. Навчався у Харківському військовому університеті, офіцер запасу. Підприємець, голова ОСББ. Депутат Нікопольської міської ради.

Віталій Журавльов

ВО «Батьківщина» 

Екс-начальник відділу поліції в Нікополі, до 2015 року – депутат Нікопольської міської ради від «Партії Регіонів». 

Олександр Кирилов

Самовисування

Громадський діяч

Ольга Коник

«Наш край»

Закінчила Луганський державний педагогічний інститут, працювала директором школи. Заступниця міського голови Нікополя. 

Юрій Мацко

«Громадська сила»

Народився у 1978 році  у м. Нікополь.

Закінчив Дніпропетровську металургійну академію. Трудову діяльність почав помічником майстра трубопрокатного цеху і дійшов до посади директора з виробництва ТОВ «НВП Нікопольський трубний завод».

Дмитро Мартинов

Самовисування

 

Руслан Олійник

«Слуга Народу»

Керівник БФ «Майбутнє Нікопольщини», помічник народного депутата Дениса Германа. Навчався в Дніпропетровському нацональному університеті залізничного трансопрту на спеціальності «електромеханіка», в Аграрному університеті  на спеціальності «економіка», в Академії державного управління при президенті України на спеціальності «державна служба». Атовець. Був депутатом Амур – Ніжньодніпровської районної у місті Дніпрі ради, у 2014 році балотувався до Верховної ради, не був обраним. 

Дмитро Осика

самовисування

Депутат Нікопольської міської ради, позафракційний. Інструктор клубу Араши Карате «Кайман».

Михайло Поперечнюк

Самовисування

Освіта - Київський Національний економічний університет – факультет економіки та управління.

Київський Національний Університет ім. Т.Шевченка – юридичний факультет. У 2010 році відродив ПП «МІККО» і став директором цього підприємства. Займався рекламно-видавничою діяльністю та малим будівництвом. Очолював нікопольську організацію партії «Самопоміч». Підприємець.

Олексій Савченко

«Європейська солідарність»

Директор КП "Міськавтодор-1" НМР. Атовець. 

Олександр Саюк

«За майбутнє»

Народився у 1973 році. Депутат, секретар Нікопольської міської ради. У 2006 році балотувався до Верховної ради від «Блоку Юрія Кармазіна», не був обраним, та у 2015 році до Дніпропетровської обласної ради від партії «Відродження», не був обраним. 

Сергій Старун

«Пропозиція»

Народився 1958 року в місті Києві. Вперше був обраний Нікопольським міським головою 22 лютого 1997 року, вдруге — 28 березня 1998 року, на третій термін був обраний 31 березня 2002 року. На виборах міського голови 31 жовтня 2010 року посів друге місце, програвши вибори Руслану Токарю.

Ірина Харченко

Блок Вілкула «Українська перспектива»

Заступниця начальника управління адміністративних послуг та дозвільних процедур у Виконавчому комітеті Нікопольської міської ради.

На посаду міського голови Новомосковська зареєстровані 12 кандидатів, 1 жінка і 11 чоловіків. Серед них чинний міський голова, екс – міський голова, депутати міськради, підприємці, екоактивіст.

ПІБ

Суб’єкт висування

Біографія

Михайло Вишневський

«Слуга Народу»

Народився у 1978 році. У 1998 році закінчив Дніпропетровський технологічний технікум, спеціальність «Технологія зберігання та переробки зерна», кваліфікація «Технік-технолог», у 2018 році закінчив Вищий навчальний приватний заклад «Дніпровський гуманітарний університет», спеціальність «Правознавство». Працював керуючим справами у Виконавчому комітеті Індустріальної районної у місті Дніпрі ради, з 2019 року - голова Новомосковської райдержадміністрації.

Дмитро Глущенко

Самовисування

Народився 1977 року в Новомосковську. Працював керуючим справами в Нікопольській міській раді. Підприємець. 

Роман Лєбєдєв

«Партія Зелених України»

Народився у 1954 році, освіта вища. Директор ПП «Новомед». Депутат Новомосковської міської ради від Партії Зелених України.

Віктор Літвіщенко

«Пропозиція»

Народився у 1954 році в м. Макіївка Донецької області. Закінчив Дніпропетровський інженерно-будівельний інститут, інженер-механік, та Київську міжрегіональну Академію управління персоналом,  юрист. 1994 – 1998 рр. - голова Новомосковського міськвиконкому; 1998 – 2002 рр. - голова Новомосковської міської ради; 2002 – 2006 – 2010 рр. - Новомосковський міський голова; 2011 – 2015 рр. - громадська діяльність; з 2015 р. обраний вп’яте Новомосковським міським головою.

Сергій Мацибора

«Команда Левченка «Народовладдя»

Народився у 1982 році. Працює вчителем історії. Публіцист, атовець

Олександр Мірошник 

ВО «Батьківщина»

Депутат Новомосковської міської ради від ВО «Батьківщина». Директор ВКПП «Укрторгобладнання».

Сергій Мороз

«За майбутнє»

1961 року народження, освіта вища. Міський голова Новомосковська 2010 -2015 рр. Обирався міським головою від ВО «Батьківщина», після обрання вступив у «Партію регіонів». Приватний підпрємець. 

Костянтин Морозов

Самовисування

Народився у 1977 році, освіта вища. Тимчасово не працює. Депутат Новомосковської міської ради від Опозиційного блоку.

Сергій Рєзнік

Самовисування

Народився у 1974 році, кандидат юридичних наук. 2002 – 2010 рр. – депутат Новомосковської міської ради, 2010 – 2015 рр. – депутат обласної ради від Партії регіонів, у 2015 р. балотувався на посаду міського голови Новомосковська. Підприємець. Очільник ГО «Наш Новомосковськ». 

Руслан Сергійчук

Самовисування

 

Громадський, еко активіст, атовець. Фізична-особа підприємець. Засновник проєкту «Екошкола». З 2011 року – козак Січового полку Українського козацтва; з 2012-2014 – заступник керівника громадського руху «Лелека»; з 2014 року – волонтер, заступник керівника ГО «ГПО Прометей»; у 2015-2017 – керівник ГО «Цивільний корпус Азов Новомосковщина»; У 2015 році балотувався до обласної ради від партії «Укроп», не був обраним. Член політичної партії «НАЦІОНАЛЬНИЙ КОРПУС». 

Олексій Фрейдін

Блок Вілкула «Українська перспектива»

Народився у 1972 році, освіта вища, заступник директора «Агорофірма Вікторія». Депутат Новомосковської міської ради від Опозиційного блоку.

Вікторія Шилова

«Наш край»

Народилася 1972 року в місті Новомосковськ. Освіта – Біологічний факультет ДНУ. Депутатка Дніпропетровської обласної ради V (від «Громади») і VI скликань (від Партії регіонів), заступник голови облради. 5 разів балотувалася до Верховної ради (3 рази як самовисуванка, від Радикальної партії О. Ляшка та від партії «Солідарність жінок України»), жодного разу не була обрана. У 2015 році була кандидатом на посаду міського голови Новомосковська від «Соціальної партії України», не була обрана. Лідер громадського руху «Антивійна».

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.