Згідно з аналізом ОПОРИ максимальну кількість кандидатів у депутати Київської міської ради ТВК зареєструвала від 5 політичних сил: «УДАР», «Європейська солідарність», ВО «Батьківщина», «Єдність Олександра Омельченка» та «Наш край». У розрізі статі з-поміж кандидатів переважають чоловіки, їх у списках майже 57%. 

У списках 23 політичних партій, які Київська міська ТВК зареєструвала для участі у виборах депутатів Київської міської ради, загалом 2138 кандидатів. Максимальну кількість кандидатів у єдиних списках (120) зареєстрували від місцевих організацій партій «УДАР», «Європейська солідарність», ВО «Батьківщина», «Єдність Олександра Омельченка» та «Наш край».

Крім кандидатів від цих політичних сил до Київської міської ради балотуються представники таких партій, як «Слуга народу» (110 кандидатів), «Перемога Пальчевського» (75), «Голос» (99), «Опозиційна платформа – За життя» (86), «За майбутнє» (109), «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна» (70), «Сила і честь» (113), «Команда Левченка «Народовладдя» (110), «Громадянський рух «Хвиля»» (82), «Правий сектор» (67), «ЕкоПартія Берези» (68), «Партія Шарія» (66), «Пропозиція» (81), «ВО «Свобода» (110), «Екологічна альтернатива» (77), «Разом сила» (66), а також Радикальної партії Олега Ляшка (83) та Партії національного егоїзму (66).

У розрізі статі більшість кандидатів – чоловіки, їх 1213, або 56,7%. Вони лідирують на кожному з 13 виборчих округів Києва. Жінок у виборчих списках партій до Київради 925, або 43,3%. Першими кандидатами в списках здебільшого йдуть чоловіки, вони очолюють команди 19 політичних сил. Лише 4 політичні сили, «Слуга народу», «Європейська солідарність», «Пропозиція» та «Разом сила», визначили жінок на чолі єдиних списків. 

ТВО №1. У цьому окрузі балотується 178 кандидатів. Найбільше, по 12 осіб, від партії «Голос» та ВО «Свобода». Мінімальну кількість кандидатів у територіальних виборчих списках, по 5 осіб, висунули партії «Перемога Пальчевського», «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна», «ЕкоПартія Берези», «Екологічна альтернатива», «Правий сектор», «Партія Шарія», «Громадянський рух «Хвиля»», «Разом сила» та Партія національного егоїзму. Більшість кандидатів у окрузі – чоловіки (102 кандидати/57,3%). 

ТВО №2. Виборцям, чия виборча адреса зареєстрована в цьому окрузі, доведеться обирати з-поміж 191 кандидата. Максимальну кількість кандидатів в окрузі (12) зареєстрували місцеві організації партії «УДАР» та ВО «Батьківщина», мінімальну (5) – «Опозиційна платформа – За життя», «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна», «ЕкоПартія Берези», «Екологічна альтернатива», «Правий сектор», «Партія Шарія», «Разом сила» та Партія національного егоїзму. За статтю кандидатів лідирують чоловіки: 111/58,1% чоловіків проти 80/41,9% жінок.

ТВО №3. Тут балотується 152 кандидати. Лише одна політична сила, ВО «Свобода», зареєструвала в окрузі максимальну кількість кандидатів, натомість по 5 осіб висунули 10 політичних сил: «Голос», «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна», «Сила і честь», «ЕкоПартія Берези», «Правий сектор», «Партія Шарія», «Пропозиція», «Громадянський рух «Хвиля»», «Разом сила» та Партія національного егоїзму. І на цьому окрузі з-поміж кандидатів на окрузі лідирують чоловіки: 85/55,9% проти 67/44,1%.

ТВО №4. У територіальних списках партій в цьому окрузі зареєстровано 155 кандидатів. Найбільше претендентів на депутатські мандати, по 12, від партії «УДАР» та ВО «Свобода». 10 політичних сил висунули в окрузі мінімальну кількість кандидатів: «Голос», «Опозиційна платформа – За життя», «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна», «ЕкоПартія Берези», «Правий сектор», «Партія Шарія», «Пропозиція», «Громадянський рух «Хвиля»», «Разом сила» та Партія національного егоїзму. Як і в попередніх випадках, переважають в територіальних списках на окрузі чоловіки: 85/54,8% чоловіків-кандидатів проти 70/45,2% жінок-кандидаток.

ТВО №5. За депутатський мандат у цьому окрузі змагатимуться 148 кандидатів. Найбільше (по 10 осіб) – від партій «Сила і честь» та «Наш край». Мінімальну кількість кандидатів висунули 11 політичних сил: «Європейська солідарність», «Голос», «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна», «Перемога Пальчевського», «Опозиційна платформа – За життя», «ЕкоПартія Берези», «Правий сектор», «Партія Шарія», «Громадянський рух «Хвиля»», «Разом сила» та Партія національного егоїзму. Переважають в окрузі кандидати-чоловіки: 85/57,4% проти 63/42,6%.

ТВО №6. У цьому окрузі балотуються 153 кандидати. Найбільше претендентів йдуть від партії «Європейська солідарність» – 10 осіб. По 5 кандидатів на окрузі зареєстрували в територіальних списках 9 партій: «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна», «Опозиційна платформа – За життя», «ЕкоПартія Берези», «Правий сектор», «Партія Шарія», «Пропозиція», «Громадянський рух «Хвиля»», «Разом сила» та Партія національного егоїзму. Кандидатки знову в меншості, їх 70/45,8%, натомість кандидатів 83/54,2%.

ТВО №7. 173 кандидати в депутати Київради беруть участь у місцевих виборах, балотуючись в цьому окрузі. Максимальну кількість кандидатів у окрузі зареєструвало лише ВО «Батьківщина», мінімальну – 6 партій: «Перемога Пальчевського», «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна», «ЕкоПартія Берези», «Партія Шарія», «Разом сила» та Партія національного егоїзму. За статтю в територіальних списках партій у окрузі переважають чоловіки: 98/56,7% проти 75/43,3%.

ТВО №8. За голоси виборців у окрузі змагатимуться 152 кандидати. Найбільше своїх висуванців, по 10, тут зареєстрували «Європейська солідарність» та «Наш край». Мінімальна кількість кандидатів у територіальних списках місцевих організацій партій «ВО «Свобода», «Перемога Пальчевського», «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна», «ЕкоПартія Берези», «Правий сектор», «Партія Шарія», «Громадянський рух «Хвиля»», «Разом сила» та Партія національного егоїзму. Кандидаток у списках меншість: 71/46,7% жінок проти 81/53,2% чоловіків.

ТВО №9. У цьому окрузі в депутати Київради партії зареєстрували 149 кандидатів. Найбільше (11) – партія «Єдність Олександра Омельченка». Мінімальну кількість претендентів на депутатські мандати зареєстрували 10 політичних сил: «Слуга народу», «Перемога Пальчевського», «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна», «ЕкоПартія Берези», «Правий сектор», «Партія Шарія», «Пропозиція», «Громадянський рух «Хвиля»», «Разом сила» та Партія національного егоїзму. Перевагу в списках віддали чоловікам: 83/55,7% кандидатів проти 66/44,3% кандидаток.

ТВО №10. Загалом у окрузі балотується 147 кандидатів. Найбільше представників у «Європейської солідарності» (10), натомість 8 політичних сил зареєстрували мінімальну кількість кандидатів у окрузі: «Перемога Пальчевського», «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна», «ЕкоПартія Берези», «За майбутнє», «Правий сектор», «Партія Шарія», «Разом сила» та Партія національного егоїзму. За кількістю переважають чоловіки-кандидати: 82/55,8% проти 65/44,2% жінок.

ТВО №11. У територіальних списках партій цього округу зареєстровано 150 кандидатів. Найбільше претендентів на депутатський мандат (11) – від партії «За майбутнє». По 5 кандидатів йдуть в окрузі за територіальними списками 9 політичних партій: «Європейська солідарність», «Перемога Пальчевського», «Опозиційна платформа – За життя», «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна», «ЕкоПартія Берези», «Правий сектор», «Партія Шарія», «Разом сила» та Партія національного егоїзму. Більшість у списках – кандидати-чоловіки: 89/59,3% проти 61/40,7% жінок.

ТВО №12. Тут балотується 187 кандидатів. По 12 кандидатів зареєстрували «УДАР», «Слуга народу» та ВО «Батьківщина». Мінімальну кількість претендентів висунули ВО «Свобода», «Перемога Пальчевського», «Правий сектор», «Партія Шарія», «Пропозиція», «Разом сила» та Партія національного егоїзму. В розрізі статі з-поміж кандидатів на цьому окрузі також переважають чоловіки: їх 109/58,3% проти 78/41,7% жінок.

ТВО №13. Виборці цього округу обиратимуть серед 180 кандидатів. Політичні партії «Єдність Олександра Омельченка» та «Команда Левченка «Народовладдя» зареєстрували в окрузі максимальну кількість кандидатів – по 12 осіб. Натомість по 5 кандидатів зареєстрували «Опозиційна платформа – За життя», «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна», «ЕкоПартія Берези», «Правий сектор», «Партія Шарія», «Разом сила» та Партія національного егоїзму. Як і в інших 12 округах, тут лідирують кандидати-чоловіки: 100/55,5% проти 80/44,5% жінок.

«Законодавство встановлює нижню і верхню межі щодо кількості кандидатів у єдиному та територіальному виборчих списках партій. Так, територіальний виборчий список організації партії повинен включати не менше п’яти і не більше дванадцяти кандидатів у депутати. Ця вимога визначена частиною 5 статті 219 Виборчого кодексу України», – пояснює координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у місті Києві.

Згідно з частиною 9 статті 219 цього Кодексу під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі). А в  разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п’яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.