Серед кандидатів на посаду міського голови Дніпра – підприємці, екс-нардепи, лікарі, еколог, альпініст. На вибори до Дніпровської міської ради зареєстровано 15 партій, до Дніпропетровської обласної ради – 11.  Про це розповідають спостерігачі ОПОРИ.

На посаду міського голови Дніпра балотується 17 кандидатів, з них 14 – чоловіки, 3 – жінки. Наймолодшому – 33 роки, найстаршому – 57 (з тих, чия біографія відома). Серед кандидатів – чинний міський голова Дніпра Борис Філатов, а також Загід Краснов і Олександр Вілкул, які вже балотувалися на цю посаду, але не виграли. В списку є три самовисуванця, в інтернеті відомості про цих кандидатів відсутні. 

ПІП

Суб’єкт висування 

  

Біографія

Атаманчук Павло Петрович

 

    «Справа»

Народився у 1977 р, освіта вища, безпартійний, ТОВ «Науково-Виробниче Підприємство» Українська Сервіс Компанія», інженер з ремонту.

Богиня Євген Костянтинович

Самовисування

 

Василенко Олег Вікторович

ВО «Свобода»

Народився у 1976 році, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, директор ТОВ «ЕЛІТ ФАРМ», член політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Свобода», проживає в місті Дніпрі.

Вілкул Олександр Юрійович

«Блок Вілкула «Українська перспектива»

Народився 1974 року в Кривому Розі на Дніпропетровщині. Закінчив Криворізький технічний університет за фахом «гірничій інженер». Тричі обирався народним депутатом України. За часів президентства Віктора Януковича, з березня 2010 по грудень 2012 року, очолював Дніпропетровську облдержадміністрацію. З грудня 2012 по січень 2014 року був віце-прем'єр-міністром України в уряді Миколи Азарова. Був кандидатом на посаду міського голови Дніпра у 2015 році та балотувався на посаду президента України у 2019 році. 

Жеганський Віталій Володимирович

«Голос»

Народився у 1985 році, освіта вища, фізична особа – підприємець, член партії «Голос», проживає в місті Підгородне Дніпровського району. Був незалежним консультантом з надання послуг органами місцевого самоврядування у Дніпропетровській області від Global Communities. Обіймав посади у Дніпровській райраді, зокрема заступника голови та голови райдади. З 2017 року працює керівником ГО «Український Центр Соціального Партнерства». 

Краснов Загід Геннадійович

«Громадська   сила»

Народився 1965 року в Дагестані. Закінчив Дніпропетровський інженерно-будівельний інститут, Гуманітарний університет «Запорізький інститут державного і муніципального управління» та Дніпропетровський регіональний інститут держуправління. Депутат Дніпропетровської міської ради трьох скликань (2002, 2006, 2015). Чотири рази висувався кандидатом у нардепи, жодного разу не був обраним. Двічі брав участь у виборах міського голови Дніпра. Голова заснованої ним партії «Громадська сила», голова депутатської фракції партії «Громадська сила» в міськраді.

Куюмчян Мгер Санасарович

  ВО «Батьківщина»

Народився у 1987 році у Вірменії. У 1994 родина Куюмчяна переїхала в Україну. З 1995 року навчався в декількох школах Дніпра. Закінчив Київський національний університет ім. Шевченка за спеціальністю «Правознавство». З 2015 року є депутатом Дніпропетровської обласної Ради VII скликання, з 2015 року - заступник голови Дніпропетровської обласної ради. Двічі балотувався до Верховної ради, але не був обраним. 

Лампіка Тетяна Вікторівна

«Партія зелених України»

Народилася у 1978 році в м. Марганець Дніпропетровської області. Освіта вища, директорка ТОВ «Еко Центр Дніпро».  У 2014 році заснувала ГО «Громадська взаємодія». З 2015 року є головою обласної організації політичної партії «Зелені». З 2014 року – членкиня обласної екологічної громадської ради при ОДА, з 2015 року – громадська екологічна інспекторка при Державній екологічній інспекції України, з 2017 року – голова Громадської ради при Державній екологічній інспекції у Дніпропетровській області, а також голова громадського формування «Екологічний патруль».

Майденко Ігор Євгенович

«Національний корпус»

Народився у 1986 році в Дніпропетровську, освіта вища, завідувач приймально-діагностичного відділення комунального закладу «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня», член партії «Нацкорпус», проживає в Дніпрі. Був кандидатом в народні депутати у 2019 році, але не був обраним.

Нікітін Сергій Михайлович

«Опозиційний блок – За життя»

Народився у 1982 році в Дніпрі. Навчався у Дніпропетровському національному університеті, здобув фах юриста. Також навчався у Держакадемії управління при президенті України, де здобув кваліфікацію магістра державного управління. Працював юристконсультом приватної фірми, на різних посадах в управліннях Дніпропетровської міської ради. Голова депутатської фракції «За життя» в міськраді Дніпра, заступник голови комісії міської ради з питань комунальної власності, енергозбереження та законності.

Риженко Сергій Анатолійович

«Слуга Народу»

Народився у 1963 році в м. Корсунь-Шевченківському Черкаської області. Закінчив Київське медичне училище №2 та Дніпропетровський медичний інститут. Доктор медичних наук, професор. У 90-і роки – лікар міських лікарень, у 1999—2010 рр. — головний державний санітарний лікар Дніпропетровської області. За часів президентства Віктора Януковича 2010 року обіймав посаду першого заступника міністра охорони здоров'я — головного державного санітарного лікаря України. У 2010-2011 роках був главою Державної санітарно-епідеміологічної служби. Зараз – головний лікар Дніпровської обласної клінічної лікарні ім. Мечникова. З 2015 року — депутат Дніпропетровської облради від партії «Європейська солідарність». Член постійної комісії Дніпропетровської обласної ради з питань охорони здоров'я, дитинства та материнства.

Ричкова Тетяна Борисівна

«Європейська солідарність»

Народилася у 1978 році в Дніпрі. Закінчила Національну металургійну академію за спеціальністю «економіст-фінансист підприємства» та почала працювати приватним підприємцем. У 2013 році відкрила власну пекарню. У 2014 році стала волонтером і почала працювати в Міністерстві оборони, в 2015 році підписала контракт і стала офіцером Збройних сил України. Була призначена помічником міністра оборони з реформ та помічником начальника Генштабу.

Романюков Артем Валерійович

«Демальянс»

Народився 1984 року в російському місті Чехов, де його батько проходив військову службу. У віці трьох років разом з сім’єю переїхав до Дніпра. З 2000 по 2006 рік отримав дві вищі технічні освіти за спеціальністю «Гідроаеродинаміка» та «Інформаційні керуючі системи і технології» у Дніпропетровському національному університеті. Працював інженером-програмістом, репетитором, у 2006 році заснував власний бізнес у сфері проектування, монтажу та обслуговування інженерних мереж та став директором і одним з засновників ТОВ «Клай-Мейт», в якому працював до 2013 року. У 2014 році став одним із засновників громадської ініціативи «Громадський Контроль».

Семеренко Дмитро Анатолійович

«Команда Дніпра»

Бізнесмен і альпініст,перший в Україні дніпрянин, який підкорив Еверест. На його сторінці у Фейсбук є інформація, що він засновник науково – виробничого підприємства «Річ». 

Сергєєва Олена Миколаївна

Самовисування

 

Філатов Борис Альбертович

«Пропозиція»

Народився 1972 року у Дніпрі в родині педагогів. Закінчив Дніпровський державний університет, має історичну та юридичну освіти. Працював адвокатом та журналістом. У 2014 році був обраним народним депутатом 8-го скликання по 27-му мажоритарному округу (Дніпро) як безпартійний самовисуванець. Був позафракційним депутатом, членом Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя та Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації. На місцевих виборах 2015 року був обраний міським головою Дніпра від партії «Укроп».

Влітку 2020 року було заявлено про створення партії «Пропозиція», співзасновником якої став Борис Філатов.

Корольов Михайло Юрійович

Самовисування

Про нього відомо лише те, що у 2015 році він балотувався до Дніпровської міської ради від партії «Громадська сила», але не був обраним. 

Дніпровська міська ТВК зареєструвала списки кандидатів у депутати міської ради від 15 партій: «Пропозиція», «Опозиційна платформа – За життя», ВО «Батьківщина», «Слуга Народу», «Європейська солідарність», «Голос», «Громадська сила», ВО «Свобода», «Демальянс», «Нацкорпус», «Команда Дніпра», «Справа», «Партія Шарія», Блок Вілкула «Українська перспектива». 

Назва партії

Перша п’ятірка кандидатів

«Пропозиція»

  1. Борис Філатов (чинний міський голова Дніпра)
  2.  Олександр Санжара (секретар Дніпровської міськради)
  3.  Євгенія Дитятковська (депутатка Дніпровської міської ради 7 скликання (голова фракції «Пропозиція»), очолює КЗ «Дніпровське клінічне об’єднання швидкої медичної допомоги» Дніпровської міської ради, завідувачка алергологічним відділенням)
  4.  Борис Васил'єв (телеведучий)
  5.  Наталія Хазан (волонтерка, громадська діячка, продюсерка фільмів)

«Громадська сила»

  1. Загід Краснов (лідер партії, очолює фракцію «Громадська сила» у міськраді)
  2. Катерина Збарська (депутат міськради, фракція «Громадська сила»)
  3. Олександр Мірошніченко (екс-начальник чергової частини Індустріального відділення поліції Дніпропетровського відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області)
  4.  Руслан Краснов (депутат міськради, фракція «Громадська сила»)
  5.  Тетяна Афанасьєва (громадська діячка)

«Слуга народу»

  1. Сергій Риженко (головний лікар ОКЛ ім. І.І. Мечникова)
  2. Аліада Мансурова (голова грузинської діаспори у Дніпрі)
  3. Юрій Скребець (заст. головного лікаря ОКЛ ім. І.І. Мечникова)
  4.  Єсенія Тарасова (завідувачка консультативної поліклініки ОКЛ ім. І.І. Мечникова)
  5. Сергій Тимчук (зав. відділення ОКЛ ім. І.І. Мечникова)

«Європейська солідарність»

  1. Тетяна Ричкова (екс – народна депутатка, фракція «Європейська солідарність»)
  2. Каміль Примаков (голова фракції «Європейська солідарність» у міськраді Дніпра)
  3. Артем Хмельников (депутат міськради, фракція «Європейська солідарність»)
  4. Валерія Петрицька (юристка)
  5. Максим Музика (ветеран АТО)

«Опозиційна платформа - За життя»

  1. Геннадій Гуфман (голова Дніпропетровського обласного осередку ОПЗЖ)
  2. Сергій Нікітін (голова фракції «За життя» у міськраді Дніпра)
  3. Олександр Сидоренко (заступник міського голови Дніпра)
  4. Олена Куян (заступниця директора департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики ДМР)
  5. Олена Стєпанян (депутатка міськради, фракція «За життя»)

«Блок Вілкула «Українська перспектива»

  1. Олександр Вілкул (голова партії Блок Вілкула «Українська перспектива»)
  2. Наталія Начар'ян (депутатка міськради, фракція «Опозиційний блок»)
  3. Наталія Гончаренко (заступниця голови обласної організації Блоку Вілкула «Українська перспектива»)
  4. Наталія Пилипенко (депутатка міськради, фракція «Опозиційний блок»)
  5. Ярослав Гивель (депутат міськради, фракція «Опозиційний блок»)

ВО «Батьківщина»

  1. Мгер Куюмчян (заступник голови Дніпропетровської обласної ради)
  2. Антоніна Маріна (заступниця голови міської організації ВО «Батьківщина», журналістка) 
  3. Тетяна Січева (помічниця заступника голови Дніпропетровської облради Мгера Куюмчана)
  4. Михайло Білий (атовець, військовий у званні майора) 
  5. Тарас Жуков (голова правління ПАТ АТП -11205).

«Голос»

  1. Володимир Юрченко (юрист, голова дніпровського міського осередку партії «Голос»)
  2.  Ольга Владимирова (медіа - експертка, журналістка, волонтерка)
  3.  Олексій Савчук (адвокат, громадський діяч) 
  4. Наталія Шуліка (коуч, волонтерка, займається питаннями захисту жертв домашнього насильства)
  5. Максим Гольдін (бізнесмен, громадський діяч)

«Національний корпус»

  1. Ігор Майденко (завідувач приймально-діагностичного відділення КЗ «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня», член партії «Нацкорпус») 
  2. Родіон Кудряшов (ветеран полку «Азов», керівник Центрального Штабу партії «Національний Корпус»)
  3.  Денис Котенко (керівник Дніпропетровського обласного осередку «Нацкорпусу»)
  4.  Юлія Черечеча (голова ОСББ)
  5.   Дар'я Слуцьковська (заступниця керівника обласної організації партії «Національний корпус»)

«Демальянс»

  1. Артем Романюков (громадський діяч, колишній член ради громадського контролю при НАЗК) 
  2. Василь Підлужний (юрист)
  3. Сергій Головацький (підприємець)
  4. Тетяна Тертичко (підприємець)
  5. Юлія Ткачук (підприємець)

«Команда Дніпра»

  1. Олександра Климова (психологиня, коуч)
  2. Дмитро Семеренко (підприємець, альпиніст)
  3. Оксана Неміровська (телеведуча)
  4. Євген Поляруш (екс - директор Ліги гумористичного шоу «КавуН»)
  5. Владислав Малько (генеральний директор 9 телеканалу)

«За майбутнє»

  1. Вадим Гетьман (заступник начальника управління Державного управління охорони навколишнього середовища України в Дніпропетровській області)
  2. Олексій Зосименко (юрист)
  3. Володимир Якуб 
  4. Дерев'янко Вікторія
  5. Тетяна Громуха

ВО «Свобода»

  1. Володимир Свиридюк (член ВО «Свобода»)
  2. Сергій Прокуда (підприємець) 
  3. Олег Василенко (почесний консул Федеративної республіки Бразилія у Дніпропетровській, Запорізької, Кіровоградської та Черкаської областей)
  4. Поліна Завада (екс – помічниця народного депутата)
  5. Олена Михлик ( працює у виданні «Вісник Забудовника»)

Партія «Справа»

  1. Павло Атаманчук 
  2. Оксана Безугла 
  3. Олександр Смиков (депутат Новокодацької районної у місті Дніпрі ради)
  4. Силенок Карина Ігорівна
  5. Сергій Ларко

«Партія Шарія»

  1. Тетяна Цимболинець 
  2. Максим Майдан (архитектор - дизайнер)
  3. Максим Сипович 
  4. Валерій Пікінер
  5. Анастасія Білоус

Раніше ОПОРА повідомляла, що Дніпровська міська ТВК не зареєструвала кандидатів від Партії Зелених України та «Нашого краю». Юристи обласної організації партії «Наш край» оскаржують це рішення у суді. 

Дніпропетровська обласна ТВК зареєструвала списки кандидатів у депутати обласної ради від 11 партій: «Пропозиція», «Громадська сила», «Слуга народу», «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа - За життя», «Блок Вілкула «Українська перспектива», ВО «Батьківщина», «За майбутнє», ВО «Свобода», «Наш край», «Партія Шарія».

    Назва партії 

                              Перша п’ятірка кандидатів

«Пропозиція»

  1. Валентин Резніченко (голова Дніпропетровської облдержадміністрації 2015 – 2019 рр.)
  2. Юрій Любоненко (міський голова міста Кривий Ріг у 1992–2010 роках)
  3. Ольга Горб (радниця відділу забезпечення роботи керівництва апарату Дніпропетровської ОДА за керівництва Валентина Резниченка)
  4. Світлана Мороз (завідувачка обласного центру психосоматичних розладів на базі психоневрологічного відділення для лікування хворих з психосоматичними станами та пограничними розладами КЗ «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім.Мечникова», депутатка облради)
  5. Станіслав Молоков ( екс - заступник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації )

«Громадська сила»

  1. Руслан Краснов (депутат міськради, фракція «Громадська сила»)
  2. Катерина Збарська (депутат міськради, фракція «Громадська сила»)
  3. Олександр Кручінін 
  4. Дар’я Крюкова 
  5. Євгенія Афанасьєва

«Слуга народу»

  1. Святослав Олійник (голова Дніпропетровської обласної ради)
  2. Віктор Заворотній (депутат облради від партії «Відродження»)
  3. Лілія Гиренко (начальниця управління з питань гуманітарної, соціально-культурної сфери та освіти Дніпропетровської обласної ради, голова ГО «ЖІНКИ плюс:»)
  4.  Діна Міфтахутдінова (призерка Олімпійських ігор)
  5. Ольга Горулько (помічник-консультант на громадських засадах народного депутата Ю. Кісєля)

«Європейська солідарність»

  1. Михайло Забродський (Герой України (2014), генерал-лейтенант Збройних сил України, Командувач Десантно-штурмових військ (2015—2019), перший заступник керівника Антитерористичного центру при СБУ і керівник Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей (2017), народний депутат України IX скликання від політичної партії «Європейська Солідарність», перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки)
  2. Максим Курячий (народний депутат України VIII скликання)
  3.  Юрій Порожній (полковник, перший заступник начальника Управління Служби безпеки України у Дніпропетровській області)
  4. Наталія Кеда (голова Чечелівської районної у місті Дніпрі ради)
  5.  Христина Калюшик – Пельтек (юристка, правозахисниця, волонтерка)

«Опозиційна платформа - За життя»

  1. Геннадій Гуфман (голова Дніпропетровського обласного осередку ОПЗЖ)
  2. Володимир Березинський 
  3. Ганна Кондракова (керівник соціальних проєктів обласної організації ОПЗЖ)
  4. В’ячеслав Сергєєв (фізична особа-підприємець, депутат Дніпровської міської ради, фракція «За життя»)
  5. Тетяна Корнякова (заступниця генерального прокурора України (2002-2003 та 2004 -2010 рр.)

«Блок Вілкула «Українська перспектива»

  1. Євген Удод (голова Дніпропетровської обласної ради V та VI скликання)
  2. Ігор Циркін (народний депутат Верховної ради VII скликання, виконавчий директор ПАТ «Дніпрополімермаш», депутат облради від партії «Опозиційний блок»)
  3. Євгеній Жадан (перший заступник голови Дніпропетровської обласної ради по виконавчому апарату)
  4. Світлана Хватова (депутат облради від партії «Опозиційний блок»)
  5. Оксана Живага (керівник ГО «Фонд Олександра Вілкула «Українська перспектива»)

ВО «Батьківщина»

  1. Антоніна Ульяхіна (голова Дніпропетровської обласної організації ВО «Батьківщина, депутатка облради)
  2. Олександра Сотул (директорка ТОВ «Будівельна компанія «Еталон – 2010»)
  3. Віктор Дубовик (голова селянсько-фермерського господарства «Україна-2000», депутат обласної ради) 
  4. Галина Булавка (директорка телеканалу ОТВ, голова Дніпропетровської облради (2002 – 2004 рр.)
  5. Олександр Сірий (засновник та керівник компаній, балотувався до Верховної ради у 2016 році, не був обраним)

«За майбутнє»

  1. Володимир Куцін (голова правління, генеральний директор ПАТ «Нікопольський завод феросплавів», депутат обласної ради від партії («Відродження»)
  2. Павло Кравченко (голова правління ПАТ «Запорізький завод феросплавів», депутат облради від партії «Укроп»)
  3. Сергій Шуваєв (голова правління ПАТ «Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат», депутат облради від партії «Відродження»)
  4. Людмила Саліженко (голова Царичанської РДА)
  5. Римма Гафарова (начальник відділу охорони праці «ДНІПРОАЗОТ»)

ВО «Свобода»

  1. Олександр Замковий (представник Дніпропетровської обласної організації партії ВО «Свобода»)
  2. Максим Дорофєєв (голова Дніпровської міської організації партії ВО «Свобода»)
  3. Тетяна Соловйова (голова криворізького осередку ВО «Свобода»)
  4. Сергій Щербина (атовець)
  5. Галина Прохоренко (членкиня ВО «Свобода») 

«Наш край»

  1. Іван Куліченко (екс – голова міської ради Дніпра, екс – народний депутат)
  2. Сергій Карпенко (депутат Дніпровської міської ради V скликання)
  3. Віталій Маласай (екс – директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА)
  4. Олена Ткаченко 
  5. Альона Сургутанова

«Партія Шарія»

  1. Ольга Майдан
  2. Валентин Щигурець
  3. Дмитро Бойко
  4. Лідія Власова
  5. Віталій Вишняков

Раніше ОПОРА повідомляла, що Дніпропетровська обласна ТВК відмовила у реєстрації кандидатів у депутати від «Аграрної партії» та «Партії Зелених України». 

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.