У вересні спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки з ознаками «чорного піару» щодо партій «За майбутнє», «Бджола» та кандидатів на посаду міських голів Андрія Білоусова, Дмитра Шевчика, Сергія Рублевського.

20 вересня на площі Визволення у Кривому Розі представники ОПОРИ зафіксували розмальований плакат із зображенням на той час потенційного кандидата на посаду міського голови Дмитра Шевчика.

Речниця Криворізької поліції Катерина Денисенко повідомила ОПОРІ, що заяв щодо пошкодження плакату із зображенням Дмитра Шевчика до поліції не надходило.

25 вересня, на Фейсбук - сторінках  «Саксаганский район. Команда Президента» та «Центрально - Городской район - команда Президента» була поширена інформація про випадки з ознаками чорного піару проти кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Дмитра Шевчика від партії «Слуга народу». У Тернівському районі Кривого Рогу невідомі розклеювали  плакати у під’їздах, на двері квартир та на машини. Плакати оформлені в стилістиці передвиборчої кампанії Дмитра Шевчика та містили наступний допис: «Маріуполь – брат, Кривий Ріг – сестра, Батько – Метінвест, Ми разом – сім’я».

Також у Кривому Розі наприкінці вересня з’явилися інші плакати з ознаками чорного піару проти Дмитра Шевчика з написом – «Головне – це люди. Президент теж мільйонер».

Пресслужба партії «Слуга народу» підтвердила ОПОРІ інформацію про системний характер порушення невідомими особами порядку розміщення агітаційних матеріалів. Дмитро Шевчик звернувся із заявою до поліції, в якій просить встановити особи правопорушників.

У фейсбуку, на сторінці групи «Камень news», періодично поширюються дописи з ознаками чорного піару проти міського голови Кам’янського Андрія Білоусова та партії «Бджола», яку він очолює.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували пародійні ролики з ознаками чорного піару щодо реклами кандидата на посаду міського голови Павлограду від «Слуги народу» Сергія Рублевського. В оригінальному ролику кандидат на посаду міського голови говорить: «Мене звати Сергій Рублевський, я марафонець, донор крові і найкращий в обласному рейтингу голова райдержадміністраціі. У мене є стратегія, команда, і сили працювати на довгій дистанції. І я не йду! Я біжу в мери Павлограда!». В ютубі 17 лютого 2020 року був створений канал з назвою «Зелень рвется к власти в Павлограде!». Там публікуються ролики з ознаками чорного піару проти Сергія Рублевського (опис відео – «Серёга Рублевский официально объявил об участии в выборах. Смешно и глупо! Как вся его работа в Павлограде и районе»), які потім поширюються у фейсбуку.

У телеграм-каналі «Темный рыцарь Днепр» (8140 підписників) у вересні з’явилися дописи про кандидата на посаду міського голови Дніпра від «Слуги народу» Сергія Риженка. Вся інформація про Сергія Риженка містить ознаки чорного піару – тут і звинувачення, і образи, і зневажливе ставлення. Використовується ненормативна лексика та жаргонізми.

У телеграм-каналі «Закулисье Днепра» (5090 підписників) публікається інформація з ознаками чорного піару щодо чинного міського голови Дніпра Бориса Філатова. Тут є образливі карикатури та прізвиська, звинувачення у корупції, присутня ненормативна лексика.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)