В обласному центрі на громадському транспорті, який курсує за двома маршрутами, були зафіксовані біло-сині наліпки зі згадкою про політичну партію «Наш край», що може мати ознаки порушення порядку розміщення передвиборчої агітації.  

28 вересня у місті Миколаєві спостерігач ОПОРИ зафіксував наліпки з написом «НАШ КРАЙ. Сила господарників та професіоналів» у біло-синіх кольорах на транспортному засобі, який здійснює пасажирські перевезення за маршрутом №56 «Намив-Північний». 30 вересня спостерігач ОПОРИ виїхав на кінцеві зупинки маршрутів громадського транспорту №56 (вул. Озерна, 13) та №75 (вул. Індустріальна), щоб перевірити, чи зафіксований раніше випадок є поодиноким. На кінцевій зупинці маршруту №56 спостерігач помітив транспортний засіб із такими ж наліпками, а на кінцевій зупинці маршруту №75 − чотири транспортні засоби, що здійснюють перевезення пасажирів. Відповідно до інформації про підприємства-перевізники, з якими укладені угоди на перевезення пасажирів за окремими маршрутами, що розміщена на сайті Миколаївської міської ради, маршрути №56 та №75 обслуговує ТОВ ВКФ «Гуріг-сервіс».

1 жовтня спостерігач ОПОРИ звернувся з заявою до Заводського відділу поліції ГУНП в Миколаївській області щодо можливого порушення правил ведення передвиборчої агітації.

Згідно з відкритими даними сайту Youcontrol кінцевим бенефіціарним власником вищевказаного підприємства є Шаповалова Інга Олексіївна. У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань також зазначено, що засновником даного підприємства є Шаповалова Інга Олексіївна та Шаповалов Андрій Валентинович, які зареєстровані за однією адресою.

Варто зазначити, що 19 вересня на загальних зборах Миколаївської обласної організації політичної партії «Наш край» Шаповалова Інга Олексіївна була висунута кандидатом у депутати Миколаївської міської ради за №9 у єдиному виборчому списку та до Миколаївської обласної ради за №38 у єдиному виборчому списку. Кандидати від політичної партії «Наш край» були зареєстровані Миколаївською обласною територіальною виборчою комісією та Миколаївською міською територіальною виборчою комісією відповідно. Оскільки Шаповалова Інга Олексіївна зареєстрована кандидатом в депутати міської та обласної рад, політична агітація повинна здійснюватися з відповідного виборчого фонду, що передбачено статтею 213 Виборчого кодексу України.

Відповідно до частини 17 статті 57 Виборчого кодексу України розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

Згідно з частиною 2 статті 53 Кодексу друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії (організації партії), яка висунула кандидата (кандидатів), їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)