Харківська міська територіальна виборча комісія відмовила у реєстрації списку кандидатів у депутати до міської ради Харківській регіональній організації партії «Сила і честь». Про це повідомляють представники ОПОРИ.

Зокрема, за даними журналу реєстрації, документи до ТВК представники партії привезли вже 25 вересня в 00:03. Тобто, коли вже сплив термін подачі документів. Адже подача документів для реєстрації завершується за 30 днів до дня голосування. Останнім днем для подання пакету документів було 24 вересня.

Крім того, Харківська регіональна організація партії «Сила і честь» не повідомила міську ТВК про проведення конференції з висування кандидатів, що є необхідною умовою для участі в виборах.

«Вони порушили порядок висування та не надали нам всі документи. Вони подали пізніше. Вони не подали нам повідомлення про збори і прийшли пізніше. Далі були невеликі, але були огріхи. Тому більшістю голосів було прийнято рішення відмовити у реєстрації цій партії», - так прокоментувала ОПОРІ рішення комісії голова Харківської міської ТВК Ольга Мозгова.

Голова Харківської обласної організації партії «Сила і Честь» Володимир Запорожський не погоджується з такою позицією ТВК.

«Ми подали документи вчасно. Ми їх подали 24 вересня до завершення прийому. Це було 23.10. Потім вони довго сперечалися. А коли вже було 00:03 нам сказали, що час вийшов. Ця відмова у реєстрації нічим не обґрунтована», - заявив у коментарі ОПОРІ Володимир Запорожський.

За його словами, партія «Сила і честь» буде оскаржувати це рішення міської ТВК у суді.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 21 Виборчого кодексу України виборчий процес кожних виборів, передбачених цим Кодексом, здійснюється на засадах публічності і відкритості виборчого процесу, усіх його процедур з урахуванням обмежень, встановлених законом, належного інформування виборців та інших суб'єктів виборчого процесу.

Згідно з частинами 2-4 статті 218 Виборчого кодексу України про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію не пізніш як за день до дня проведення зборів, конференції. Повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніш як за п’ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному веб-сайті організації партії, а у разі його відсутності - на офіційному веб-сайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференції визначає організатор заходу.  

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.