Протягом вересня 2020 року Луганську область з робочими візитами відвідали представники 3 політичних сил, яких  умовно можна віднести до категорії «VIP-агітаторів». Усі зазначені особи брали участь у заходах, пов’язаних з виборчим процесом.

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганської області.

Найбільша активність зафіксована з боку представників політичної партії «Європейська солідарність», які у вересні вже двічі перебували на Луганщині. Зокрема 9-10 вересня народна депутатка України від «Європейської солідарності» Марія Іонова відвідала з партійним візитом Новоайдарщину, Старобільщину, Ноповсковщину та Сватівщину. У ході низки заходів, організованих партійними осередками «Європейської солідарності» на місцях, Марія Іонова зустрілася як з партійним активом, так і представниками громадськості, насамперед, учасниками та ветеранами АТО. У ході публічних  заходів вона представляла пул кандидатів у депутати в зазначених громадах та їх основні стратегічні напрямки діяльності на Луганщині.

Водночас, вже 26 вересня народні депутатки від «Європейської солідарності» Ірина Геращенко та Марія Іонова провели масові публічні презентації місцевих кандидатів – партійних висуванців в Біловодську та Старобільську. Заходи мали, здебільшого, агітаційний характер та були напряму пов’язані з місцевими виборами.

Натомість, 19 вересня масову публічну конференцію провела у місті Рубіжному політична партія «Наш край». «Хедлайнерами» заходу були співголова партії - народний депутат Сергій Шахов, а також народні депутати України Олександр Сухов та Сергій Вельможний. Захід проводився як свято – з елементами шоу, на сцені виступали партійці, кандидати на посади міських голів. Наприкінці конференції для усіх присутніх виступили відомі українські артисти.

Поряд із цим, 22 вересня у місті Рубіжному пройшла також конференція Луганської регіональної організації політичної партії «Опозиційна платформа – За життя», участь у якій в якості «VIPа» взяв народний депутат України – висуванець від зазначеної політсили Олександр Лукашев. Захід був орієнтований на висвітлення у ЗМІ та соціальних мережах з елементами агітаційної складової.

Як зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Луганській області 

«Візити до регіонів представників центрального проводу партії чи народних депутатів – важлива складова передвиборчої партійної агітації на місцевих виборах. Як правило, найбільша динаміки візитів відбувається в останній третині перегонів. Це пов’язано, насамперед,  з медійною «упізнаваністю» політиків всеукраїнського рівня та спрямоване на створення образу «єдиної команди» з кандидатом місцевого рівня».

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)