Більшість комісій у територіальних громадах Луганщини, де проведення виборів Центральна виборча комісія визнала неможливим, наразі не працює. Однак є й такі, які продовжують проводити засідання. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

30 серпня 2020 року Центральна виборча комісія провела чергове засідання, під час якого прийняла Постанову № 208 «Про початок виборчого процесу місцевих виборів 25 жовтня 2020 року». При цьому ЦВК взяла до уваги власну постанову від 8 серпня 2020 року № 161 «Про неможливість проведення перших виборів депутатів окремих сільських, селищних, міських рад Донецької і Луганської областей та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року». Таким чином, ЦВК визначала неможливим провести вибори у територіальних громадах Луганщини та Донеччини. Насамперед це торкнулося виборів у Сєвєродонецькій міській територіальній громаді, Лисичанській міській територіальній громаді, Попаснянській міській територіальній громаді, Гірській міській територіальній громаді (Сєвєродонецький район), а також Щастинської міської територіальної громади, Широківської селищної територіальної громади, Станично-Луганської селищної територіальної громади та Нижньотеплівської сільської територіальної громади (Щастинський район).

Незважаючи на те, що вибори на вказаних територіях проводитися не будуть, Щастинська міська територіальна виборча комісія (ТВК) продовжує свою роботу. Так, комісія  проводить засідання та затверджує заміни, які відбуваються у її складі. Поряд із цим ТВК приблизно розділила територію на округи, однак не затвердила їх остаточно, адже, за словами голови ТВК Михайла Книшенка, «не має на це права».  Також голова зазначив, що він особисто хотів би, щоб вибори на цій території відбулися, адже громада їх потребує.

В свою чергу, заступник голови Лисичанської територіальної виборчої комісії Валентина Ходус зазначає, що категорично проти непроведення виборів на певних територіях Луганської області, зокрема у Лисичанську. Жінка вважає таке рішення порушенням конституційних прав громадян та «фарсом»:

«Жодного масового заходу ані у Сєвєродонецьку, ані у Лисичанську не було відмінено через воєнну небезпеку. В такому випадку, чому ж проведення виборів вважається  неможливим?»

Лисичанська ТВК провела одне засідання, на якому усі її члени прийняли присягу. Наразі комісія припинила роботу та чекає можливих змін у законодавстві.

Що стосується Сєверодонецької міської ТВК, то її робота також призупинена наразі. Комісія провела одне засідання – 6 вересня, де виконала усі норми законодавства, які вимагалися. За словами Олександра Фомберга, «надалі роботу ТВК не вимагає законодавство, тому сенсу у засіданнях немає». 

Слід зазначити, що Сєверодонецька територіальна виборча комісія є однією, яка розподілила та затвердила округи у своєму складі, незважаючи на те, що відповідних документів від ЦВК вона не отримувала.

Станично-Луганська селищна ТВК також провела одне перше засідання та більше не збиралася через постанову ЦВК про неможливість проведення виборів на певних територіях Луганської області.

«Однак така ситуація обурила багатьох членів не тільки комісії, а й громади. Ми могли голосувати на президентських та парламентських виборах, чому ж не можемо провести місцеві?» - зазначає голова селищної ТВК Іраїда Чернікова.

Слід підкреслити, що ситуація з непроведенням виборів у багатьох населених пунктах Щастинського району є дуже гострою, адже місцевих виборів тут не було із 2012 року. Наразі, у сільських, міських та селищних радах району багато депутатів виїхали із області, деякі померли, деякі склали повноваження. Непоодинокими є випадки, коли в.о. голови ради є секретар, якого обрали із числа депутатів через те, що нема кому виконувати усі обов’язки, що покладаються на голову. У деяких населених пунктах, за словами Іраїди Чернікової, довелось ввести військово-цивільні адміністрації, адже рада взагалі не могла зібратися на засідання – наприклад, Нижня Вільхова.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)