26 вересня в мікрорайоні Митниця за підтримки ВО “Батьківщина” відбувся родинний фестиваль “Серце Митниці”, на якому розповсюджували агітаційні матеріали та пригощали виборців. ОПОРА звернулась до поліції через ймовірне порушення виборчого законодавства.

Захід заздалегідь був анонсований на сайті обласного осередку партії та на фейсбук-сторінці. Безпосередньо в місці проведення було розміщено декілька банерів та агітаційні намети партії ВО “Батьківщина”.

Окрім того, люди в футболках з написом “ЮРІЙ ТРЕНКІН” та логотипами ВО “Батьківщина” роздавали присутнім пакети з такими ж написами та логотипами, в яких містились блокнот, ручка, захисна маска з логотипами партії та друковані агітаційні матеріали партії та кандидатів. Деякі з них (а саме блокнот та листівка із зображенням Юлії Тимошенко, Юрія Тренкіна та Тетяни Волочай) не містили вихідних даних, передбачених ч. 2 ст. 53 Виборчого кодексу, або ж містили неповні дані (листівка зі звітом Юрія Тренкіна про роботу в міській раді). Декому з присутніх вручили і кепки з логотипом партії.

Також на святі утворились величезні черги за безкоштовним частуваннями – смаженим м’ясом, кашею, чаєм, а також за солодкою ватою. Для дітей працювали безкоштовні батути та інші майстер-класи. Виступали творчі колективи, демонструвались фільми. Між тим відзнаками нагороджували активістів мікрорайону, деяких очільників комітетів самоорганізації населення, довгожителів, тощо.

На заході були присутніми та виступали зі сцени чинний депутат міської ради від ВО “Батьківщина”, очільник обласної організації партії ВО “Батьківщина” кандидат у депутати Юрій Тренкін та кандидатка в депутати до обласної ради від цієї ж партії Тетяна Волочай.

Ведучий оголошував зі сцени, що захід відбувається за підтримки благодійного фонду “МХП-Громаді”, директоркою якого є Тетяна Волочай.

Представники ОПОРИ викликали на місце подій поліцію та повідомили про ймовірні порушення виборчого законодавства. Також у своїй заяві спостерігачі ОПОРИ вказали на потребу здійснення перевірки  джерел фінансування організації заходу та виготовлення агітаційних матеріалів.

“Згідно з ч. 4 ст. 51 Виборчого Кодексу передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій суб'єктів виборчого процесу. Підтримка кандидатами, чи організацією партії проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів, телепередач, проведення інших публічних заходів може здійснюватися лише у разі повного фінансування таких заходів із коштів виборчого фонду відповідного суб'єкта виборчого процесу. Також згідно з ч. 13 ст. 57 забороняється виготовлення та поширення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів. Частиною 6 тієї ж статті забороняється проведення передвиборної агітації з наданням виборцям грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки [...] кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує, згідно з постановою ЦВК №258 від 14 вересня цього року, 6 відсотків розміру податкової соціальної пільги, тобто 63 грн 06 коп.), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії. Такі дії, згідно, Виборчого Кодексу вважаються підкупом виборців”, – коментує координатор ОПОРИ в Черкаській області.

Слід також зазначити, що фестиваль відбувся попри оголошений в Україні день жалоби у зв’язку з катастрофою військового літака АН-26 на Харківщині.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.