24 вересня 2020 року всі територіальні виборчі комісії мали працювати до опівночі. Здебільшого, у Київській області, останній день прийому документів минув безпроблемно, однак траплялися випадки непорозумінь, непередбачуваних ситуацій та графіків роботи не згідно із законодавством.

До Бучанської міської ТВК спостерігач ОПОРИ прибув о 23:20, яка розташована в приміщенні Бучанської міської ради, однак вхідні двері були зачиненими, а у всіх вікнах було темно. Варто зазначити, що під час адаптивного карантину спричиненого поширенням COVID-19, двері ТВК/міськради були зачиненими. Потрапити всередину приміщення можна було опісля сповіщенням дзвоником, по тому охоронець приміщення  виходив та уточнював мету візиту. Цього разу сталося так само, однак охоронець повідомив – жодної людині в приміщенні немає та запропонував зателефонувати голові міської ТВК Роману Махиньку. Останній на дзвінок спостерігача мережі ОПОРА не відповів.

В районній ТВК також була зазначена інформація, що Бучанська міська ТВК зачинена. Аби перевірити інформацію спостерігач ОПОРИ прибув на вказане місце і підтвердив – міська ТВК за 10 хвилин до 00:00 вже була зачиненою. По тому наступного дня, 25 вересня, вдалося дотелефонуватися до очільника Бучанської міської ТВК. Він повідомив – комісія напередодні закінчила прийом документів о 22:30, опісля на місці залишили одного представника ТВК та вирішили завершити роботу.  За словами голови міської територіальної виборчої комісії, охоронець будівлі не був поінформованим, що хтось із членів Бучанської міської ТВК лишився працювати до 00:00.

Тим часом, Бучанська районна територіальна виборча комісія працювала. Одним із останніх до ТВК за 20 хвилин до закриття прийшов представник політичної партії «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна». На той час у приміщенні були присутніми 4 члени комісії.

У Білій Церкві представник політичної партії «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна» приніс документи о 22:15. Після перевірки члени Білоцерківської міської ТВК виявили, що в єдиному списку партії не дотримана гендерна квота та вимоги щодо кількості знаків в передвиборчій програмі, передбачені п.4 ч.1 ст. 222 Виборчого кодексу (передвиборна програма організації партії, викладена державною мовою, обсягом до 4000 друкованих знаків, затверджена зборами, конференцією організації партії, на паперових носіях, засвідчена підписом керівника організації партії і скріплена печаткою організації партії, організації партії вищого рівня або печаткою партії, та в електронному вигляді).

ТВК зареєструвала подання в журналі реєстрації, однак рішення по реєстрації кандидатів від політичних партій прийматиме під час засідання комісії. Всього до Білоцерківської міської ТВК подали документи 17 політичних партій.

У Білоцерківській районній ТВК зареєстрований спостерігач мережі ОПОРА перебував від 11 години ранку. Зі всієї комісії було присутніми 4 її члена разом із заступницею голови ТВК. О 23:30 прийшов чоловік і приніс списки реєстрації від політичної партії «Україна Славетна». Розпочалася реєстрація та перевірка відповідності документів. О 23:45 до Білоцерківської  районної ТВК завітав ще представник від політичної партії «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна Країна». Члени комісії його зареєстрували. В цей час до ТВК прийшов ще один громадянин – Ігор Пекарчук, його спостерігач мережі ОПОРА знав, як члена цієї ТВК. Чоловік потому сів до столу комісії, Однак коли присутність Ігоря Пекарчука помітила голова Білоцерківської районної ТВК, викликала правоохоронців. Зазначила, що Ігор Пекарчук вже не є членом цієї ТВК, а став очільником Білоцерківської міської ТВК і не має права знаходитися в залі районної ТВК під час її роботи. О 23:50 до приміщення приїхала поліція та вивела Ігоря Пекарчука із приміщення, взявши у нього свідчення. Останній повідомив, що в роботу комісії не втручався, просто чекав на свою дружину, яка в цей час приймала документи в останнього відвідувача ТВК.

 

За словами спостерігача від політичної партії «За Майбутнє» Руслана Лещука – вищезгадана подія не є простим збігом. Наголошує - Ігор Пекарчук, 22 вересня відвідавши іншу сільську ТВК, представився секретарем Білоцерківської районної ТВК і зареєструвався із недійсним на той момент посвідченням.

На доказ своїх слів спостерігач від політичної партії «За Майбутнє» Руслан Лещук показав копію реєстраційного листа того ТВК. Мета таких дій Ігоря Пекарчука йому не відома. Комісія завершила роботу близько 1:30 ночі 25 вересня.

У Бориспільській міській територіальній виборчій комісії останній день прийому подань пройшов спокійно. ТВК працювала до опівночі, на робочому місці були секретар, заступник голови та двоє членів комісії. Опівночі в приміщенні залишилася тільки секретар, аби підготувати всі необхідні документи на засідання наступного дня.

До Броварської міської ТВК спостерігач мережі ОПОРА прибула о 22:00 24 вересня. На вході до будівлі Броварської міської ради, де на 3 поверсі розташовується ТВК, охоронець пропускав всіх бажаючих. Комісія працювала у повному складі, приймали документи від політичних партій. Члени Броварської міської ТВК не дотримувались соціальної дистанції та були без захисних масок, від суб'єктів подання також не вимагали дотримання маскового режиму.

Із 21 партії, що повідомляли про конференції та з'їзди, не принесла подання політсила «Прогресивна соціалістична партія України». Політична партія «Україна славетна» принесла подання в кількості 42 депутатів, в той час коли загальний склад ради становить 38 депутатів (у випадку, коли кількість виборців коливається в межах 50-100 тисяч осіб).

За годину до завершення прийому подань, о 23:00, 4 особи прийшли до Броварської міської ТВК із повідомленням про відкликання власних заяв на згоду, що містяться в поданні. Однак у деяких з цих осіб був відсутній паспорт, тож комісія не змогла підтвердити їхні особи.

За 2 хвилини до закриття міської ТВК до приміщення зайшли представники «Броварської міської організації Народного руху України». Частину документів для них довелося друкувати членам ТВК. Водночас представники організації, в момент подання, ставили печатки та підписували документи.

Документ про прийняття документів вони отримали вже 25 вересня, в 00:20, тоді ж Броварська міська ТВК завершила свою роботу.

Щодо ситуації в Обухівській міській ТВК, то станом на 00:00 24 серпня в приміщенні перебували до 7 членів, з-поміж них секретар та голова комісії. Форс-мажорних ситуацій у ТВК зафіксовано не було.

В Обухівській районній ТВК в першу хвилину по опівночі, завітав представник Київської обласної організації політичної партії «Україна Славетна», його подання зареєстрували. Після цього робота в ТВК завершилася.

В приміщенні Вишгородської районної ТВК, зі слів голови комісії, черг не спостерігалося, подання від політичних партій були оформлені вчасно, конфліктних ситуацій не зафіксовано. Останнє подання повинні були принести опісля 23:00 24 вересня.

В той же час, але вже у Вишгородській  міській ТВК, що розташована в приміщенні міської ради, о 23:00 двері були зачиненими. При тому, у вікнах, де розташована комісія – світло було увімкненим. Близько 23:20 двері з середини відкрив охоронець. Черг із бажаючих всередині ТВК не було. На всі запитання від спостерігача громадянської мережі ОПОРА члени комісії відповідати відмовилися. Заступник голови Вишгородської міської ТВК повідомив, що інформацію про результати реєстрації кандидатів розмістять на інформаційному стенді після завершення сьогоднішнього засідання. Роботу ця ТВК завершила опівночі у вказані законом терміни.

Як прокоментував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області: «Виборчий кодекс визначає, що всі обчислення термінів під час виборчого процесу відбуваються в календарних днях, саме тому територіальні виборчі комісії під час крайніх термінів прийому документів організовують свою роботу так, щоб працювати до 24:00. В той же час, майже завжди є партії чи кандидати, котрі користаються своїм правом внести документи, в останні години. Саме тому, інколи й виникають курйозні ситуації або процедурні порушення, оскільки часу на виправлення суттєвих помилок просто не лишається. Тут варто розуміти, що одна справа технічні неточності, адже вони не є підставою для відмови в реєстрації, а зовсім інша - це відсутність певних документів. Ситуації подібні тим, що мали місце в Київській області - є, і наразі територіальні виборчі комісії мусять приймати рішення про те, чи реєструвати кандидатів чи відмовляти їм».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)