До проведення конференцій, у першій половині вересня, спостерігачі ОПОРИ фіксували активність ймовірних кандидатів. 

Дніпро

На проспекті Яворницького зафіксовані автомобільні причепи з рекламою партії «Слуга народу» та на той момент потенційним кандидатом на посаду міського голови Сергієм Риженком.

Кривий Ріг

На вулицях міста зафіксовані білборди партій «Пропозиція», «За майбутнє», «Партії Шарія». З середини вересня з’явилися сіті-лайти з обличчям на той момент потенційного кандидата на посаду міського голови Дмитра Шевчика та написом – «Місто металургів і гірників з Президентом». 

У м. Апостолове (Криворізький район) 17 вересня зафіксований білборд партії «Слуга Народу» зі слоганом – «Буде так – як вирішиш ти». Там же зафіксований білборд «Блоку Вілкула «Українська перспектива» зі слоганом – «Бачити перспективу – працювати для людей».

Кам’янське

У м. Кам'янське з'явились нові білборди ВО «Свобода», із зображеннями голови обласної організації ВО «Свобода» Олександра Замкового та активістів місцевої організації Олександра Залевського і Сергія Злючого.

Новомосковськ

У с. Піщанка був зафіксований намет партії «Європейська солідарність»

 

З 15 по 24 вересня були проведені конференції обласних та міських організацій партій по висуненню кандидатів. Партії мають право розпочати агітацію наступного дня після прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів). Тому вже з другої половини вересня спостерігачі ОПОРИ фіксували ймовірні порушення строків передвиборчої агітації, оскільки кандидати набули статусу суб’єктів виборчого процесу.

Дніпро

22 вересня, у Дніпрі, на пр. П. Калнишевського, спостерігач ОПОРИ зафіксував білборди без вихідних даних з рекламою партій «Опозиційний блок – За життя» та Блок Вілкула «Українська перспектива». Була викликана поліція, написана заява, якій присвоєно №26856 в журналі єдиного обліку.

Кривий Ріг

20 вересня, у Кривому Розі, на вул. Магазин Антошка, був зафіксований білборд з написом «Павло Сухоцький. Підприємець. Кривий Ріг – це ми». 19 вересня на засіданні Криворізької міської ТВК було прийняте рішення про реєстрацію Павла Сухоцького кандидатом на пост міського голови Кривого Рогу (самовисуванець). 21 вересня, на вулиці Лісового, був зафіксований аналогічний білборд. Поліція зареєструвала заяви про можливе правопорушення.

21 вересня спостерігач ОПОРИ зафіксував, що на стовп, розташований за адресою вул. Лісового, 9, невідомий розклеює плакати з портретом Дмитра Шевчика без вихідних даних. Була викликана поліція, написана заява про можливе правопорушення.

23 вересня спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди без вихідних даних: по вул. Чарівна, 1б, білборд із зображенням Дмитра Шевчика та по вул. Маршака, 7а, білборд партії «Наш край».

22 вересня, у Кривому Розі, у Тернівському районі, спостерігачем ОПОРИ був зафіксований автомобіль «Газель» (номерний знак – АЕ7861) з банерами, що містять ознаки передвиборчої агітації партії «Слуги Народу». Речниця Криворізької поліції Катерина Денисенко повідомила ОПОРІ, що справа щодо цього правопорушення вже передана до суду.

Кам’янське

22 вересня, у Кам’янському, спостерігач ОПОРИ зафіксував білборди ВО «Свобода» без вихідних даних на перетині вул. Індустріальна та пр. Перемоги, а також на підйомі з лівого берега на новий міст. На одному білборді зображений Олександр Залевський та напис «Це наше місто» разом із  назвою партії ВО «Свобода», на іншому напис «Ми – Свобода», «Долучайся», зображені активісти та назва партії. Заяві присвоєно №11667 в журналі єдиного обліку.

22 вересня на перетині вул. Воїнів-інтернаціоналістів та бульвару Героїв зафіксовано білборд партії «Опозиційний блок – За життя» з гаслом «Введемо у Кам’янському єдиний соціальний стандарт! Захистимо людей – Захистимо місто!». На білборді немає вихідних даних. Поліція склала протокол за фактом ймовірного правопорушення, заяві присвоєно №11669 в журналі єдиного обліку. 23 вересня аналогічні заяви написані через розміщення білбордів з рекламою партій «Наш край», «Європейська солідарність», «Слуга Народу».

23 вересня спостерігачем ОПОРИ було зафіксовано розміщення матеріалів зовнішньої реклами на громадському транспорті, а саме на трамваях маршрутів № 1 (номер вагону 651) та № 2 (номери вагонів 2014, 677), які курсували Кам’янським за визначеними маршрутами. На трамваях були розміщені написи - «Команда нашого міста. Ми цінуємо кожного» з використанням символіки та слоганів політичної партії «Бджола».

Того ж дня у м. Кам'янське, по пр. Свобода 44а, виявлено сітілайт партії «Пропозиція» без вихідних даних. Була складена заява до поліції щодо можливого адміністративного правопорушення. По пр. Шевченка, біля будинку № 3, виявлено білборд з політичною символікою партії «Бджола». На зовнішньому носію реклами розміщено привітання з Днем міста з символікою партії. Вихідних даних не було.

ОПОРА звернулася за коментарем до Олени Тимченко, прес-офіцерки Кам’янського відділу поліції. «Ми розглядаємо всі заяви згідно закону, термін на розгляд 30 днів», - розказала Олена Тимченко.

Тимчасово виконуючий обов’язки начальника Управління превентивної діяльності ГУ НП в Дніпропетровській області Сергій Мороз повідомив ОПОРІ, що станом на 25 вересня в Дніпропетровській області зареєстровано 104 повідомлення за фактом порушення виборчого законодавства. «Дніпро – 30, Кам’янське – 9, Жовті Води – 7, Кривий Ріг – 36, Новомосковськ – 3, Павлоград – 9, Синельникове – 4, Нікополь – 6. Рішення ще не прийняті за 73 матеріалами, вже вписано до справи 17 матеріалів, передано до інших органів – 4 матеріали, вже внесено до Єдиного державного реєстру відомості щодо 5 кримінальних правопорушень за фактом порушення виборчого законодавства та виборчого процесу. Одна справа стосується статті 125 ККУ (порізали руку жінки, що стояла поряд з наметом – легкі тілесні ушкодження), дві  - ч. 2. ст. 226 (хуліганство) та ст. 158 ККУ (надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців)», - розказав Сергій Мороз.

Раніше ОПОРА повідомляла про перші звернення спостерігачів ОПОРИ до поліції щодо ймовірних виборчих правопорушень.

У частині 1 статті 52 Виборчого Кодексу України йдеться про те, що  передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Згідно ч. 17 ст. 57. ВКУ, розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер