Впродовж минулого тижня від 14 до 20 вересня 2020 року спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА здійснили моніторинг зовнішньої реклами у Київській області. В результаті спостерігачі мережі написали 24 повідомлення до правоохоронних органів щодо порушень виборчого законодавства.

У Броварській ТГ 19 вересня спостерігачі ОПОРИ до поліції подали 3 заяви про можливе адміністративне правопорушення щодо недотримання термінів агітації не з виборчого фонду та агітації без вихідних даних. Заяви стосувалися білбордів від політичних партій «Слуга народу» - 2, «Європейська солідарність» - 6, політсила «Команда Ігоря Сапожка «Єдність» - 6 білбордів.

Того ж дня, 19 вересня, вже в Обухові, що на Київщині, спостерігачі ОПОРИ зафіксували 2 білборди політичної партії «Слуга народу» та політсили «За майбутнє» з порушеннями умов ведення агітації, які стосуються ч.1 ст. 212-10 КУпАП (ведення передвиборчої агітації поза строками встановленими законом) та ч. 1 ст. 212 -13 КУпАП (виготовлення або замовлення виготовлення друкованих матеріалів передвиборчої агітації, які не містять відомості про установу, що здійснила друк). Вищезгадані політичні партії вже набули статусу суб'єктів виборчого процесу.

Спостерігач ОПОРИ подав до Обухівського відділу поліції повідомлення про вчинення адміністративного правопорушення щодо кожної вищезгаданої політичної партії та їхньої зовнішньої реклами.

Також 19 вересня у місті Бориспіль спостерігач мережі ОПОРА виявив білборди «Слуга народу» та «Європейська солідарність» з порушенням умов ведення агітації, а саме ч.1 ст. 212-10 КУпАП (ведення передвиборчої агітації поза строками встановленими законом) та ч. 1 ст. 212 -13 КУпАП (виготовлення або замовлення виготовлення друкованих матеріалів передвиборчої агітації, які не містять відомості про установу, що здійснила друк).

За цими фактами спостерігачі ОПОРИ подали повідомлення до Бориспільського відділу поліції про вчинення адміністративного правопорушення щодо кожної партії.

В Білій Церкві, що на Київщині, спостерігачі ОПОРИ зафіксували низку білбордів із порушеннями. Зокрема, це стосувалося зовнішньої реклами політичних сил й потенційних кандидатів, встановлених поза строками проведення агітації, а також без вихідних даних.

Щодо вищевказаних фактів спостерігач ОПОРИ подав заяву до Білоцерківського відділу поліції.

Як прокоментував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області: "Порушення термінів та умов ведення агітації є доволі поширеним під час виборчих кампаній в Україні. Однак, не дивлячись на чисельні роз'яснення та неодноразові звернення до поліції під час попередніх кампаній, цьогоріч ми продовжуємо фіксувати подібні випадки. І мова тут не лише про процедурні порушення, а й про ймовірні порушення в частині фінансування передвиборної агітації. Політична партія набуває статусу суб'єкта виборчого процесу після проведення з'їзду (конференції) з висування кандидатів. А отже, з цього моменту вся продукція, котра містить логотипи, гасла, символіку партії може розцінюватися, як агітація. А вся агітація може фінансуватися виключно з виборчих фондів. Що забезпечує прозорість виборчого процесу та дотримання рівності умов між суб'єктами виборчого процесу. Крім того виборче законодавство чітко визначає, що передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію".

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)