Починаючи з минулого тижня, представники ОПОРИ в Одеській області подали близько 20 заяв до поліції через розміщення зовнішньої реклами з назвами чи символікою політичних партій, які стали суб’єктами виборчого процесу, оскільки провели місцеві конференції стосовно висунення кандидатів на місцеві вибори. Однак кандидати від цих партій станом на дати, коли були подані заяви, не зареєстровані виборчими комісіями.

22 вересня спостерігач ОПОРИ у місті Білгороді-Дністровському виявив білборди з написами «Наш край. Досвід, стабільність та єдина мета. Антон Кіссе, Віктор Грозов, Валерій Лобанов» у стилістиці партії «Наш край», написами «Наша мета – збудувати Європу в Україні. Європейська солідарність» у стилістиці партії «Європейська солідарність» та «Українська. Морська партія Сергія Ківалова. Ківалов за людей!» у стилістиці політичної партії Українська морська партія Сергія Ківалова. При цьому на всіх носіях зовнішньої реклами, крім білборду з написом «Наш край. Досвід, стабільність та єдина мета», були відсутні вихідні дані. Спостерігач спрямував відповідні повідомлення до місцевого відділення поліції, вказавши на ймовірні порушення виборчого законодавства, відповідальність за які передбачено статтею 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення та – у випадку відсутності вихідних даних – 212-13 КУпАП.

19 вересня спостерігач ОПОРИ у місті Болграді зафіксував два білборди у стилістиці і кольорах політичної партії «За Майбутнє» з написами «За майбутнє рідної землі», що мають ознаки здійснення передвиборної агітації на користь місцевої організації цієї політичної сили. Спостерігач звернувся з повідомленням до Болградського відділення поліції з проханням скласти протоколи про адміністративне правопорушення щодо імовірного порушення строків здійснення передвиборчої агітації та вимог щодо її маркування.

18 вересня спостерігач ОПОРИ виявив 12 білбордів та сітілайтів у Приморському районі міста Одеси, на яких було розміщено написи «Щоб господарем, не слугою перед світом стати! За Майбутнє» та «За Майбутнє. Одесі потрібен Калинчук», оформлені в кольорах і стилістиці політичної партії «За майбутнє». Спостерігач направив відповідне повідомлення до Приморського відділу поліції в місті Одесі з проханням скласти протоколи про адміністративне правопорушення щодо імовірного порушення строків здійснення передвиборчої агітації, а також вимог до маркування друкованої агітаційної продукції.

18 вересня спостерігач ОПОРИ виявив сім білбордів та сітілайтів у Приморському районі міста Одеси з написами «Партій багато, одеська – одна. Політична партія «Довіряй ділам», оформлені у кольорах і стилістці політичної партії «Довіряй ділам», що має ознаки здійснення передвиборної агітації на користь місцевої організації цієї політичної сили. Спостерігач також подав відповідне повідомлення до Приморського відділу поліції.

18 вересня спостерігачка ОПОРИ у місті Подільську зафіксувала розміщення зовнішньої реклами на чотирьох носіях у кольорах і стилістиці політичної партії «Слуга народу» з написами «Зе місцеві. Слуга народу. Україна – це ти!». Спостерігачка звернулася з повідомленням до Подільського відділу поліції.

18 вересня спостерігачі ОПОРИ в Київському і Приморському районах Одеси виявили розміщення зовнішньої реклами з написами: «За майбутнє. Одесі потрібен Калинчук», «Щоб господарем, не слугою перед світом стати! За майбутнє», «За майбутнє. Досвідчений лідер, сильна економіка. Ігор Палиця», «За майбутнє. Ти - господар на своїй землі! Олександр Урбанський» та «За майбутнє. Політична партія. Мама погано себе почуває? Доктор врятує». Білборди оформлені в стилістиці та кольорах політичної партії «За майбутнє», що містить ознаки здійснення передвиборчої агітації на користь місцевої організації цієї політичної партії. Спостерігачі звернулися з відповідними повідомленнями до Київського відділу поліції.

18 вересня  спостерігач ОПОРИ у Приморському районі Одеси виявив п’ять носіїв зовнішньої реклами, оформлених у стилістиці політичної партії «Слуга народу», з написами «Зе місцеві. Слуга народу. Україна – це ти!», «Маму не поважають», «Маму обкрадають», «Повернемо Одесі Одесу», «Одеса – це ти!». Відповідне повідомлення спрямовано до Приморського відділу поліції в місті Одесі.

18 вересня спостерігач ОПОРИ в Приморському районі Одеси зафіксував білборд з написом «Твій голос. Наталя Делієва. Одеський голос змін» та фотографією членкині політичної партії «Голос» Наталі Делієвої. Повідомлення спрямовано до Приморського відділу поліції в місті Одесі.

18 вересня спостерігач ОПОРИ у місті Білгород-Дністровський виявив білборди з написами «Доверяй делам», «Зе місцеві. Слуга народу. Україна – це ти!» та «Щоб господарем, не слугою перед світом стати! За майбутнє». Відповідні повідомлення спрямовано до Білгород-Дністровського відділення поліції.

17 вересня спостерігач ОПОРИ в Малиновському районі Одеси зафіксував розміщення чотирьох білбордів у стилістиці і кольорах партії «Довіряй ділам» з написами: «Партій багато, одеська – одна. Політична партія «Довіряй ділам» та «10 років на захисті ваших інтересів. Олександр Шеремет. Малиновський район. Довіряй ділам».

Спостерігач ОПОРИ  подав відповідне повідомлення до Шевченківського відділення поліції.

17 вересня спостерігач ОПОРИ виявив у Приморському районі Одеси білборди та сітілайти у стилістиці і кольорах політичної партії «Слуга народу» з написами: «Зе місцеві. Слуга народу. Україна – це ти!» та «Мама погано себе почуває. Повернемо Одесі Одесу».

Спостерігач направив відповідне повідомлення до Приморського відділу поліції в місті Одесі.

16 вересня у місті Болград спостерігач ОПОРИ зафіксував білборди з написами: «Артем Булгару. Бессарабія – це ти!» та «Україна – це ти!», виготовлені в кольорах і стилістиці політичної партії «Слуга народу». Заяву подано до Болградського відділення поліції.

Згідно з пунктом 3 частини 1 статті 22 Виборчого кодексу України суб’єктом виборчого процесу відповідних виборів є партія (організація партії), яка висунула кандидатів на відповідних виборах.

Згадані вище організації політичних партій станом на дати фіксації зовнішньої реклами набули статусу суб’єктів виборчого процесу, оскільки провели конференції з висування кандидатів на відповідних місцевих виборах.

Відповідно до частини 1 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування. Згідно з частиною 3 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Відповідно до статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення проведення передвиборної агітації, агітації з референдуму особою, участь якої в агітації заборонена законом, проведення агітації поза строками, встановленими законом, чи в місцях, що заборонені законом, проведення агітації у формах та засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення агітації, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті, статтями 212-9, 212-13 та 212-14 цього Кодексу, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно зі статтею 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.