Спостерігачу ОПОРИ, який був акредитований на конференцію партії «Слуга народу» на Закарпатті, не вдалося бути присутнім на заході. Сама ж конференція закарпатського обласного осередку мала відбутися ще 19 вересня, потім - 20 вересня, однак  проведення заходу відкладалося. Станом на ранок 24 вересня - невідомо де і коли відбувся цей захід і чи конференція була проведена взагалі. Разом з тим на сторінці обласного осередку партії у фейсбуку ввечері 23 вересня написали, що політсила представила своїх кандидатів в Ужгороді та оприлюднили фото із заходу, який, ймовірно, не був публічно анонсований.

Закарпатський осередок «Слуги народу» повідомив відповідні територіальні виборчі комісії, а також на офіційному сайті партії, про проведення конференції з приводу висунення кандидатів на місцеві вибори у суботу, 19 вересня. Кореспондент видання «Точка ОПОРИ» акредитувався на захід, прийшов у визначений час, однак сама конференція того дня так і не відбулася.

За інформацією кореспондента «Точки ОПОРИ», закарпатський обласний осередок партії «Слуга народу» 19 вересня конференцію відкрив, однак після відкриття одразу оголосили технічну перерву, мотивуючи її тим, що вносять правки до списків кандидатів. Спершу представнику «Точки ОПОРИ» повідомили, що конференцію продовжать того ж дня, пізніше зазначили, що, ймовірно, вона відбудеться вже у неділю – 20 вересня. Однак ні 19, ні 20 вересня в Ужгороді конференція так і не відбулася.

Станом на понеділок, 21 вересня, представник партії «Слуга народу», народний депутат Анатолій Костюх у коментарі комунікаційниці ОПОРИ зазначив, що через роботу в комітетах Верховної Ради України, члени політради «Слуги народу» виїхали до Києва, тому розглядався варіант продовження конференції вже в Києві.

«Однак за таких умов плануватимемо онлайн-трансляцію чи бодай запис конференції. Перерва у роботі виникла через юридичні нюанси з формуванням списків, тобто техніко-юридичні правки», - зазначив Анатолій Костюх.

22 серпня Анатолій Костюх підтвердив комунікаційниці ОПОРИ, що конференція Закарпатського обласного осередку стосовно висунення кандидатів на місцеві вибори відбулася. Однак ні посилання на трансляцію, ні відеозапису конференції ОПОРІ отримати не вдалося.

ОПОРА звернулася за офіційним коментарем на сторінку обласного осередку партії «Слуга народу» у фейсбуку із проханням пояснити, чи відбулася конференція Закарпатського обласного осередку партії, де вона відбулася, чи взяли в ній участь усі делегати, чи мали можливість потрапити на захід інші акредитовані журналісти або представники виборчих комісій. Також у разі, якщо конференція закінчена, представники ОПОРИ попросили надати інформацію у скільки місцевих рад, чи в усі шість районних та обласну раду балотуватимуться представники партії; чи висуватиме партія своїх кандидатів на посади міського голови Ужгорода, Мукачева, Хуста; хто «кандидат» або «кандидатка» №1 в обласну раду, шість районних рад області, міські ради Ужгорода, Мукачева Хуста; чи побачать виборці імена кандидатів від партії у Закарпатській області до моменту їх офіційної реєстрації.

Станом на ранок 24 вересня відповідь від представників партії ОПОРА не отримала, голова осередку - народний депутат Ігор Кривошеєв не брав слухавки, на надіслане СМС не відповів. Разом з тим на сторінці партії у фейсбуку ввечері 23 вересня опублікували пост з інформацією про те, що днями (не уточнено коли саме) в Ужгороді, у дворику колишнього жупанату партія «Слуга народу» представила майбутніх кандидатів в Ужгородську міську раду. Натомість публічного анонсу про цей захід ОПОРА не знайшла.

«Станом на 24 вересня ми не знаємо, коли і де відбулася обласна конференція партії “Слуга народу", - констатує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області. - Зазначу, що допис у фейсбуку від 23 вересня поданий як «представлення майбутніх кандидатів у міську раду Ужгорода», а не як конференція щодо висування кандидатів. «Слуга народу» та «Опозиційна платформа «За Життя» - єдині парламентські партії, які зробили так, щоб закарпатські спостерігачі ОПОРИ не були присутніми під час їхніх конференцій».

Також зранку, 24 вересня, у фейсбуку з’явився допис про те, що 25 вересня закарпатський осередок партії планує презентувати стратегію розвитку Закарпаття та офіційно представити команду партії в області.

Відповідно до частин 2-4 статті 218 Виборчого кодексу України про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію не пізніш як за день до дня проведення зборів, конференції. Повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніш як за п’ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному вебсайті організації партії, а у разі його відсутності - на офіційному вебсайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференції визначає організатор заходу.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)