З моменту офіційного старту виборчої кампанії на Чернігівщині спостерігачі ОПОРИ зафіксували друковані інформаційні матеріали, дописи та ілюстрації онлайн з ознаками «чорного піару».

Газети з інформацією, яка носить ознаки «чорного піару» розповсюдили по подвір’ях місцевих мешканців в смт Срібне Чернігівської області, про що повідомили спостерігачі ОПОРИ. Інформують друковані матеріали про випадки шахрайства, «витончені зловживання» та приватизацію приватних земель, що пов’язують з Олегом Дмитренко, якого 20 вересня під час обласної конференції політична партія «За Майбутнє» висунула кандидатом до Прилуцької міської ради. Нагадаємо, раніше Олег Дмитренко був депутатом Верховної Ради 8 скликання по 210 округу (до меж якого входить смт Срібне) від політичної партії Блок Петра Порошенка «Солідарність». Також Олег Дмитренко є співзасновником СТОВ ( СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ) «Батьківщина», яке теж розташоване на території Срібного.

«До поліції не звертався, бо на жаль не вірю в те, що наші правоохоронні органи зможуть щось довести. Нехай краще шукають вбивць, насильників та крадіїв для розкриття більш тяжких злочинів. А мої опоненти краще б витрачали кошти на добрі справи ніж на ці ганебні пасквілі», – коментує ситуацію представнику ОПОРИ Олег Дмитренко.

Друковане видання з матеріалами та ілюстраціями образливого характеру, наприклад зображення з написом: «Вор должен сидеть в тюрьме!» разом з фото потенційного кандидата та зображенням гратів, яку розкидали по подвір’ях, не містить жодних вихідних даних, за якими б можна було ідентифікувати видавця або замовника. Про даний факт вже відомо поліції. Тимчасово виконуючий обов’язки заступника начальника Головного Управління Національної поліції в Чернігівській області Олександр Комлик в коментарі ОПОРІ зазначив, що по даному випадку ведеться  перевірка й інформацію додано до Журналу єдиного обліку. А ні сам Олег Дмитренко, а ні його представники до поліції не звертались.

 

На початку вересня спостерігачі ОПОРИ фіксували білборди з написами «Падіння Царька. Чернігів 2020» без інформації про те, яка це політична сила чи хто розмістив білборд. Проте вже протягом минулих тижнів з’явились дописи на сторінці Stax.News у Facebook, які містять безліч постів з ознаками «чорного піару» та згадки цього білборду, пов’язуючи це зі зміною нинішнього міського голови, однак не вказуючи, хто є замовниками такого повідомлення. Більшість дописів сторінки направлені на нинішнього голову міста Чернігова Владислава Атрошенка та його партію «Рідний Дім». У дописах намагаються пов’язати діяльність міського голови з розкраданням міського бюджету при виконанні робіт із заміни асфальтного покриття, ліквідації шкіл 10 і 23 в місті Чернігові, додаючи ілюстрації того самого білборду та фото нинішнього міського голови.

Не оминула ця Facebook-група і діяльність ще одного кандидата та політичну партію – «За Майбутнє» і лідера партії Антона Полякова. Інформація щодо лідера партії «За Майбутнє» направлена на критику їхньої програми з енергоефективності, за якою бажаючі містяни можуть отримати два безкоштовні лампи. Відтак допис містить наступний слоган: «Кому не вистачить лампочок, Шаріков світитиме власним ліхтарем», та фото Антона Полякова, яке містить домальоване підбите око.

Окрім цієї сторінки, дописи з ознаками чорного піару проти голови міста Чернігова Владислава Атрошенка та його партії «Рідний Дім» були помічені в групі «Черниговский Борщ». Один із дописів зроблений за аналогією представлення результатів своєї роботи на посту міського голови – з результатами до та після, та містить фото до і після ремонту дороги, на якому кількість стоячої води зменшилась не суттєво та текст: «Чомусь не всі «добрі справи» потрапляють на борди партії «Рідний Дім». Наступна ілюстрація порівнює суми бюджетів будівництва дитячих садочків в містах Чернігові та Хмельницькому та містить допис: «Рідний дім не обкрадають!».

Дописи в групі Facebook «Новини Борзнянщини» містять ознаки «чорного піару» щодо представників політичної партії «Наш край». Дописи містять інформацію щодо нинішньої голови Височанської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області Любові Норикової, обраної у 2015 році від політичної партії «Наш край». Також згадують голову Борзнянської районної ради Віктора Горбащенко та депутатку Чернігівської обласної ради Ірину Грозенко. Пости містять матеріали, щодо намагання підкупу виборців й відсутності реальних результатів роботи в Борзнянській громаді.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. А згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Відтак, згідно з частиною 5 статті 57 Виборчого кодексу України, забороняється поширення завідомо неправдивих відомостей про кандидата, партію (організацію партії) – суб’єктів виборчого процесу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)