Політична партія «Команда Сергія Мінька», яка претендує на перемогу на виборах в Мелітополі, не акредитувала і не пустила журналістів видання «Точка ОПОРИ» на партійні збори. Захід пройшов на території Мелітопольського моторного заводу в складі 8 осіб, без засобів масової інформації та кандидатів, яких вони висувають на посади депутатів та міського голови. Після цього представник цієї політсили Іван Федоров першим подав документи на реєстрацію кандидата на посаду міського голови Мелітополя. 

За три дні до зборів політична партія «Команда Сергія Мінька», 15 вересня, провела великий відкритий форум «Відкрито про головне» на стадіоні «Спартак» ім. Олексенка з великою кількістю людей, за який згідно з відповіддю на інформаційний запит, який ОПОРА подала відразу після проведення події, заплатила 9 тис. 342 грн. А вже 18 вересня партія організувала збори з метою висування кандидатів у депутати Мелітопольської райради, Мелітопольської міськради, Костянтинівської, Новенської сільських рад, Кирилівської, Приазовської, Веселівської селищних рад та кандидата на посаду Мелітопольського міського голови на моторному заводі. Журналістам видання «Точка ОПОРИ» було відмовлено в акредитації на цей захід .

«Після того, як я відправив заявку, через 2 хвилини прийшло повідомлення в онлайн месенджер телеграмі, в якому було сказано, що нас не пустили на форум, і не пустять на конференцію. І додали: нічого особистого», - коментує ситуацію спостерігач Громадянської мережі ОПОРА.

Згодом ОПОРА відправила ще одне повідомлення на акредитацію двох інших осіб, але знову отримала відмову в якій йшлося про те, що на зборах можуть бути присутні не більше 2 представника кожного засобу масової інформації. А також про те, що в заявці на акредитацію має бути вказана адреса та електронна адреса ЗМІ.

На сайті політичної партії «Команда Сергія Мінька» https://komandaminko.pp.ua/ анонсувалося, що збори партії проходитимуть 18 вересня, о 08:00, за адресою вул. Каховське шосе, 17.

За цією адресою на карті міста значиться Мелітопольський моторний завод, який вже декілька років не працює. Навколо території розвалені будівлі та хащі, а саме підприємство знаходиться на виїзді з міста Мелітополь.

За даними 2015 року завод входить до переліку об’єктів підвищеної небезпеки в Запорізькій області. Хто на разі є власником заводу достеменно не відомо. У відкритих даних значиться, що в 2003 році корпорація «УкрАвто» придбала контрольний пакет акцій ОАО «АвтоЗАЗ». А сам ЗАО «АвтоЗАЗ-Daewoo» перейменовано в ЗАО «Запорізький автомобілебудівний завод» разом з ХРП «АвтоЗАЗ-Мотор». Мелітопольський моторний завод став дочірнім підприємством Запорізького автомобілебудівного заводу. У грудні 2018 року розпочато процедуру банкрутства заводу. А в травні 2019 майно ЗАЗа виставлено на торги, розпродаж здійснює Українська Центральна універсальна товарна біржа.

Відомо, що станом на зараз завод продано, хоч на його території і зареєстрована Первинна профспілкова організація виробничого підрозділу «Мелітопольський моторний завод» публічного акціонерного товариства «Запорізький автомобілебудівний завод» (ППО ВП «МЕМЗ» ПАТ «ЗАЗ»), однак зараз вона не діє.

18 вересня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА завчасно (о 07:44) прибули на збори політичної партії «Команда Сергія Мінька».

У будівлі заводу чергував охоронець, який підтвердив, що тут відбуватимуться партійні збори, однак поки нікого немає.

Близько о 07:55 на територію заводу до чорного входу прибуло три автівки, на яких приїхало 8 осіб, серед них – помічник нардепа, юрист політичної партії «Команда Сергія Мінька» Павло Тимофєєв. Кандидатів на посади депутатів, міського голови Мелітополя та представників засобів масової інформації помічено не було.

На збори представників «Точки ОПОРИ» не пустили, посилаючись на відсутність акредитації.

«Ваша заявка була відхилена. Є порядок проходження акредитації. Виборчий кодекс каже про те, що організація партій, яка висуває кандидатів зобов’язана на своєму власному сайті повідомити за 5 днів, а також визначити порядок акредитації», - заявив юрист партії «Команда Сергія Мінька» Павло Тимофєєв.

За час перебування спостерігачів ОПОРИ на території Мелітопольського моторного заводу до центрального входу, крім начальника охорони ніхто не приїздив.

Як проходили збори політичної партії «Команда Сергія Мінька» з метою висування кандидатів у депутати та кандидата на посаду Мелітопольського міського голови, чи були під час зборів присутні кандидати, чи відбувалася реєстрація, якими чином проходило голосування, спостерігачі ОПОРИ не бачили, оскільки не були допущеними до засідання.

Відомо, що представники партії перебували на території заводу менше години, а потім поїхали, так само як і приїхали, через чорний вхід. Станом на 09:09 нікого з них на заводі вже не було.

Того ж дня, близько 11:00 перший заступник голови Запорізької ОДА Іван Федоров у присутності засобів масової інформації подав в територіально виборчу комісію документи на реєстрацію в кандидати на посаду Мелітопольського міського голови від політичної партії «Команда Сергія Мінька». Таким чином Іван Федоров першим надав документи на реєстрацію. Подання проходило без дотримання карантинних заходів.

Станом на 21 вересня жодної інформації ані щодо проведення конференції з висування кандидатів, ані щодо подання документів в ТВК на сайті політичної партії «Команда Сергія Мінька» немає. Останнє повідомлення датоване 13 вересня щодо проведення зборів та акредитації на нього.

Громадянська мережа ОПОРА відправила в Запорізьку ОДА інформаційний запит щодо того чи здійснював свою професійну діяльність на посаді першого заступника голови Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров 18 вересня 2020 року – в день подання документів для реєстрації кандидата на посаду міського голови Мелітополя.

 

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)