Потенційні учасники виборчих перегонів на Закарпатті, які володіють або асоціюються  із бізнес-проєктами, помічені у використанні бізнес-активів в цілях піару. Наприклад, власник супермаркету «Alma» у Мукачеві, потенційний кандидат Андрій Лукач розмістив плакати із своїм зображенням та політичним гаслом на вітринах магазину, а на заході в Ужгороді люди могли отримати консультації лікарів медичної клініки «Prevention», серед співзасновників якої є потенційний кандидат від партії «Команда Андрія Балоги» в Ужгороді Віктор Петров. Такі випадки фіксують спостерігач Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області.

Наприклад, 14 та 11 вересня у соціальній мережі Facebook народний депутат сьомого та восьмого скликань Олександр Шевченко опублікував дописи, в яких розповідає про дорожні роботи, які здійснила компанія «ПБС» на території Рахівщини. У публікаціях Олександр Шевченко також використовує хештег #За_Майбутнє. За даними видання «Наші гроші», ТОВ «ПБС» у лютому 2019 року офіційно належало Іванні Непик, а керівником був Олексій Пастернак, однак контролював підприємство саме екснардеп Олександр Шевченко.

12 вересня на сторінці політичної партії «Команда Андрія Балоги» розмістили допис з інформацією про святкування Дня Ужгорода у Боздоському парку. У публікації зазначають, що на відвідувачів свята чекатиме морозиво, смаколики, концертна програма, кава та консультації від лікарів медичної клініки «Prevention», одним із засновників якої є потенційний кандидат від цієї партії Віктор Петров.

6 вересня у Мукачеві спостерігач ОПОРИ зафіксував на вітринах магазину «Alma», що на вулиці Данила Галицького  у Мукачеві, плакати із зображенням потенційного кандидата Андрія Лукача. На плакатах розмістили написи – «Андрій Лукач – бізнесмен, власник мережі супермаркетів «Алма». Зміни, розвиток, ефективність». Згідно з вихідними даними, плакати потенційний кандидат роздрукував на власному обладнанні, тираж – 50 примірників, відповідальний за друк – Лукач А. А..

Також 6 вересня на офіційній сторінці Національного природного парку «Синевир» у фейсбуку опублікували допис про з’їзд політичної партії «Слуга народу». У дописі повідомляють, що до місцевих виборів залишилося менше двох місяців та розповідають про з’їзд політичної партії «Слуга народу» в Закарпатській області (як верифікували спостерігачі ОПОРИ, 6 вересня в партії був не з’їзд, а публічний захід щодо представлення команди). У публікації додають, що люди команди «Слуги народу» готові йти на вибори та змінювати область на краще.

«З приходом нової влади спостерігаються зміни в країні. Повсюдно будуються дороги, впроваджуються реформи, зміцнюється економіка. Але це лише початок. Країна повинна стати сильною і заможною. Зробимо це разом!», - йдеться у дописі на сторінці Національного природного парку «Синевир».

У дописі також повідомляють, що директор парку - Микола Дербак балотуватиметься на виборах разом із командою партії «Слуга народу». Варто наголосити, що «Синеви́р» — Національний природний парк в Українських Карпатах розташований у межах Міжгірського району та частини Хустського району Закарпатської області, природоохоронна науково-дослідна установа, що займається охороною, збереженням і вивченням верхів'я Тереблянської долини Закарпаття, є державною установою.

«Використання своїх бізнес активів потенційними кандидатами для здійснення передвиборного піару порушує стандарти рівних можливостей для кандидатів, - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області. - Щодо ситуації із НПП «Синевир», який є взагалі державною установою, то його фейсбук сторінка точно не має бути як майданчик для агітації ні директора установи, ні конкретної політичної сили. Після офіційної реєстрації кандидатів такі дописи, як зафіксовано на фейсбук сторінці НПП «Синевир» міститимуть прямі ознаки порушення вимог 57 статті Виборчого Кодексу - заборони кандидатам, що займають посади у державних чи комунальних установах, залучати для передвиборної агітації ресурси за місцем роботи».

Відповідно до частини 12 статті 57 Виборчого кодексу кандидатам на відповідних виборах, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади, органах влади Автономної Республіки Крим та органах місцевого самоврядування, державних, комунальних підприємствах, закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)