На Волині журналіста видання «Точка ОПОРА» та представника ще принаймні одного засобу масової інформації не допустили на конференцію Волинської обласної організації політичної партії «Слуга народу» посилаючись на карантинні обмеження.

Партконференція  «Слуг народу» відбувалася в офісі організації, який розташований за адресою м. Луцьк, вул. Набережна, буд. 4а, офіс №144. Журналіста друкованого видання «Точка ОПОРИ» заздалегідь спробували акредитувати на захід.  

«Для акредитації на партійну конференцію «Слуги народу» у Луцьку потрібно було не пізніше як за добу до початку конференції подати заявку до Волинської обласної організації політичної партії «Слуга народу» шляхом надсилання на електронну пошту відомостей про прізвище, ім’я, посаду представника і назву ЗМІ. Ці відомості також можна було повідомити по телефону. Я надсилала заявку електронною поштою, щоб акредитувати на цей захід представника нашого видання «Точка Опори»», - повідомила координаторка Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Волинській області.

Однак незадовго до початку заходу, їй прийшло повідомлення, що присутність представника видання «Точка Опори» на конференції не можуть забезпечити.

«Партійна конференція мала розпочатись о 12:00 19 вересня. За двадцять хвилин до початку конференції зателефонував представник партії і повідомив, що представнику «Точки Опори» відмовлено в акредитації через карантинні обмеження. Об 11:48 на моє прохання представники партії відповіли про відмову письмово», - зауважила кореспондентка «Точки ОПОРИ».

Відповідь, яку отримала журналістка щодо акредитації, виглядала таким чином:

«Доброго дня! Волинська обласна організація із прикрістю інформує, що не може забезпечити Вашу присутність на конференції з огляду на обмеження, встановлені для жовтої зони поширення коронавірусу, у якій знаходиться місто Луцьк. Нагадуємо, що у приміщенні, де відбувається конференція, не може бути одночасно більше однієї людини на квадратний метр площі. Ми обов'язково проінформуємо Вас  про прийняті на конференції рішення. Дякуємо за розуміння!»

Журналістка центру журналістських розслідувань Марія Смик також повідомила, що подавала заявку на акредитацію на конференцію більш ніж за добу до заходу згідно із вимогою на офіційному сайті. Опісля ніхто із нею не контактував.

«Лише за 20 хвилин до початку  самої конференції мені зателефонували і сказали, що у зв’язку із карантинними обмеженнями мене не можуть впустити, тому що буде занадто багато людей у приміщенні, а у зв’язку із карантином вони мусять якось обмежуватися. Коли я запитала, які ЗМІ все-таки потраплять мені відповіли, що назвати не можуть, але що їх буде два», - розповіла Марія Смик.  

Ситуацію з недопуском журналістки на партійну конференцію прокоментував на своїй сторінці у Facebook директор «Сили правди» Юрій Горбач.

«Ну от і дожили ми до того часу, коли карантинні норми стало зручно використовувати для обмеження доступу журналістів до партійних з’їздів. Сьогодні журналістку Сили правди Марію Смик не пустили на конференцію з висунення кандидатів на місцевих виборах обласного осередку «Слуги народу». Попри те, що Марія в передбачений термін подала заявку на акредитацію, в осередку сьогодні повідомили, що не зможуть допустити, бо приміщення, мовляв, вщент заповнене і доступ отримали лише два ЗМІ…», - йдеться у пості на Facebook Юрія Горбача.

Зауважимо, що до цього представники «Точки ОПОРИ» на Волині за попередньою акредитацією безперешкодно потрапили на партійні конференції із висування кандидатів до різних рад  в області партіями «Громадянський рух «Свідомі» (15 вересня), ВО «Свобода», «Голос», ВО «Батьківщина» (17 вересня) та «За майбутнє» (18 вересня).

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 21 Виборчого кодексу України виборчий процес кожних виборів, передбачених цим Кодексом, здійснюється на засадах публічності і відкритості виборчого процесу, усіх його процедур з урахуванням обмежень, встановлених законом, належного інформування виборців та інших суб'єктів виборчого процесу.

Згідно з частиною 4 статті статті 218 Виборчого кодексу України про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференції визначає організатор заходу.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)