У Солом’янському районі міста Києва невідомі особи здійснили напад на агітаційний намет політичної партії ВО “Свобода”. Поліція відкрила провадження за фактом хуліганства. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Ввечері 15 вересня за адресою вул. Донця, 2А невідомі особи, один з яких був на велосипеді, здійснили напад на агітаційний намет партії ВО “Свобода”, перекинули його через паркан.

За словами керівника Солом’янського осередку партії Ярослава Лисенка, на місце події було викликано патрульну поліцію та слідчо-оперативну групу, які прибули за вказаною адресою. Загалом, дану ситуацію він коментує так: “Намет стояв на тротуарі і трошки на газоні, на якому нічого не росло. Попередньо, ми думаємо, що це мешканці будинку 2а, але поки що людину не знайшли. Це була невмотивована агресія, бо люди йшли цілеспрямовано щоб зруйнувати намет, в якого є попередження КМДА щодо становлення, і заборони на його встановлення немає. Ми розглядаємо дану ситуацію як перешкоджання виборчої діяльності, бо ніякого скандалу попередньо не було. Намет був викинутий на територію авіакосмічного ліцею. Потім ці 2 людини швидко втекли, один з хуліганів був на велосипеді”.

Варто зауважити, що дві жінки, які роздавали агітаційні матеріали під час нападу на намет, не постраждали. В них був легкий переляк, але агресії до них не проявлялось.

Фото зі сторінки в Facebook “Солом'янська "Свобода" м. Київ”

Прес-офіцер Солом’янського району Олена Мошко в коментарі ОПОРІ повідомила, що порушників затримано не було: “В нас з даного приводу розпочате кримінальне провадження за частиною 1 статті 296 Кримінального кодексу України (хуліганство). Наразі триває досудове розслідування”.

Нагадаємо, що згідно частини 1 статті 22 Виборчого Кодексу України партія стає суб'єктом виборчого процесу після висунення кандидатів на відповідних виборах. Згідно календарного плану ЦВК зареєструвати список, партії можуть з 15 по 24 вересня.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві зазначає: “Виборчий Кодекс України гарантує всім кандидатам рівні умови і передбачає відповідальність за перешкоджання у веденні агітації. Псування агітаційних наметів кандидатів під час виборчого процесу може розцінюватись не лише як хуліганство, а як фізичне перешкоджання діяльності, не зважаючи на те, що партія ще не зареєстрована та не є суб’єктом виборчого процесу. Такі дії є неприйнятними. Ми закликаємо проявляти свої виборчі вподобання шляхом голосування на виборчих дільницях, а не шляхом здійснення хуліганських нападів”.

 

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.