У Запоріжжі спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА не пустили на конференцію політичної партії «Опозиційна платформа – За життя», присвячену висуванню кандидатів у депутати, кандидатів на посади  сільського, селищного, міського голови на перших та чергових місцевих виборах. Не пустили представників ОПОРИ і на громадський форум «Відкрито про головне» у Мелітополі, де нардеп Сергій Мінько представив кандидата на посаду міського голови від політичної партії «Команда Сергія Мінько» Івана Федорова.

15 вересня в Мелітополі на стадіоні «Спартак» ім. Олексенка пройшов громадський форум «Відкрито про головне», який, за словами організаторів, присвячений підсумкам роботи народного депутата України Сергія Мінька за перший рік роботи у Верховній Раді, а також планам та програмам розвитку міста Мелітополь на подальші 5 років.

«Цей захід не присвячений висуванню кандидатів. Конференція з висування кандидатів буде відбуватися згодом, відповідно до тих процедур, які передбачені Виборчим кодексом», - заявив спостерігачам ОПОРИ юрист партії «Команда Сергія Мінько», помічник народного депутата Павло Тимофєєв.

Згідно з Державним реєстром юридичних осіб (компаній) України, стадіон, де проходив громадський форум, є комунальною установою Мелітопольської міської ради Запорізької області.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА відправили до виконавчого комітету Мелітопольської міськради інформаційний запит щодо надання копій документів, які засвідчують використання стадіону «Спартак» для проведення громадського форуму «Відкрито про головне». Наразі відповідь ще не надійшла.

У день проведення події, перед входом до стадіону стояли намети з написом «Команда Сергія Мінько». Люди в жилетах з тим же написом роздавали відвідувачам газети цієї політичної партії, які мають ознаки політичної агітації. На першій шпальті газети йдеться про те, що «сенсації не буде, соціологи прогнозують впевнену перемогу Івана Федорова в 1-му турі на виборах 25 жовтня».

Люди, що йшли на форум, мали друковані запрошення, які в них перевіряли на вході до стадіону. Представників Громадянської мержі ОПОРА на цю подію не пустили, аргументувавши це тим, що потрібно було пройти попередню акредитацію.

«Вам необхідно направити нам заявку на акредитацію засобів масової інформації, і якщо заявка буде опрацьована, то ви можете зайти», - заявив юрист партії «Команда Сергія Мінько», помічник народного депутата Павло Тимофєєв.

До дня проведення події попередньої інформації про громадський форум «Відкрито про головне» та акредитації на нього в інформаційному просторі знайдено не було.

На питання ОПОРИ, на якій платформі відбувалася акредитація на форум, юрист відповів, що акредитацію потрібно було проходити через сайт komandaminko.pp.ua.

Спостерігачі ОПОРИ намагалися при помічникові нардепа Павлові Тимофєєву знайти будь-яку інформацію про форум чи акредитацію на нього, однак цього не вдалося, і звернулися за уточненням. На що помічник нардепа заявив, що він не пам’ятає, і що сайт є в нього на роботі на комп’ютері.

16 вересня в інформаційному просторі з’явився сайт «Команда Сергія Мінько» з інформацією про акредитацію на громадський форум «Відкрито про головне», датованою 10 вересня. Крім того, розміщено інформацію від 13 вересня про те, що 18 вересня відбудуться збори політичної партії «Команда Сергія Мінько» з метою висування кандидатів у депутати Мелітопольської райради, Мелітопольської міськради, Костянтинівської, Новенської сільських рад, Кирилівської, Приазовської, Веселівської селищних рад та кандидата на посаду Мелітопольського міського голови.

Проаналізувавши сайт політичної партії «Команда Сергія Мінько», який можна знайти в пошуковій системі, лише ввівши його адресу, представники ОПОРИ з’ясували, що цей вебресурс не є офіційним сайтом, а є піддоменом  сайту - http://pp.ua/, який виступає реєстратором - суб’єктом господарювання, і надає Реєстранту послуги, необхідні для технічного забезпечення реєстрації та функціонування доменного імені. Реєстрант – це той, хто користується та розпоряджається певним доменним іменем. У даному випадку ним є політична партія «Команда Сергія Мінько».

На сайті пошуку доменів значиться, що домен komandaminko.pp.ua є вільним і його можна придбати.

В свою чергу під час форуму народний депутат України Сергій Мінько і лідер політичної партії відзвітував про пророблену роботу за рік, перерахував закони, за які голосував, та назвав ті, проти яких виступив.

Після свого річного звіту народний депутат представив містянам та мешканцям територіальної громади Мелітопольського району кандидата на пост міського голови – радника мера, першого заступника губернатора Івана Федорова та передав йому слово.

«Я із задоволенням хочу представити кандидата від нашої політичної сили на посаду Мелітопольського міського голови, який буде боротися за право вести команду Мелітополя подальші 5 років. Він відзвітується за пророблену нашою команду роботу, за пройдешні 5 років і представить програму партії. Ця людина відповідала за великий фронт робіт. Йому належить авторство багатьох ініціатив та проєктів. Він має успішний досвід управлінської роботи на відповідальних позиціях в Києві та області. Людина, яка увесь свій час присвячує розвитку міста Мелітополя, живе та дихає цим – Іван Федоров», – заявив Сергій Мінько.

Іван Федоров зі сцени відзвітував про досягнення за останні 5 років та представив подальші плани роботи, серед яких розвиток готельного бізнесу, створення нових робочих місць за рахунок будівництва нових об’єктів, реконструкція дитячої лікарні, привокзальної площі, краєзнавчого музею, термодернізація багатоповерхівок, що дозволить зменшити витрати містян на комунальні послуги, створення муніципального транспорту та інше.

Серед досягнень Іван Федоров назвав відкриття нового дитячого садка №46 на 220 місць, який презентували при підтримці обласної ради і Міжнародної організації USAID, закупівлю 30 квартир для дітей-сиріт і дві дев’ятикімнатні квартири для дитячих будинків сімейного типу в 2017 році, масштабний проєкт з реконструкції музичної школи №1 завдяки залученню коштів Європейського інвестиційного банку та запросив усіх через 4 дні ознайомитися з новою музичною школою.

Наприкінці форуму «Відкрито про головне» на сцену до Івана Федорова знову вийшов народний депутат Сергій Мінько, і вони разом по черзі представили частину (13 осіб) команди політичної партії «Команда Сергія Мінько», серед яких чинні заступники мера, депутати попередніх каденцій, очільники профільних департаментів, лікарі вищої категорії, громадські діячі та інші.

Люди, які виходили з форуму, несли подарункові папки, які мають агітаційний характер. Вміст папки складається з 6 позицій, до яких входить: питна вода «Мирненська» (0,5 л), книжка «Мелітополь – місто з історією та майбутнім», блокнот, ручка, календар «Доверим будущее сильной команде», прапорець та передвиборча програма політичної партії «Команда Сергія Мінько» і кандидата на посаду Мелітопольського міського голови Івана Федорова. На всій продукції, окрім води та книжки, розміщено логотип політичної партії «Команда Сергія Мінько». Варто відзначити, що в цій друкованій продукції, яку дарували людям, Іван Федоров зазначається як кандидат на посаду Мелітопольського голови від політичної партій «Команда Сергія Мінько».

15 вересня також відбулася конференція Запорізької регіональної організації Політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Захід пройшов у закритому форматі, пускали не всіх. Спостерігачів ОПОРИ також не пустили через відсутність акредитації.

Повідомлення про акредитацію для засобів масової інформації на сайті  «Опозиційна платформа – За життя» було опубліковано 13 вересня. Того ж дня о 18:00 завершувався прийом подачі документів, які політична партія визначила необхідними для проходження акредитації.

Умови акредитації були настільки складними, що зібрати необхідний пакет документів, який значився на сайті політичної сили за такий короткий період часу, було неможливо.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА прийшли на подію без акредитації, їх не пустили.

Варто відзначити, що конференція «Опозиційна платформа – За життя» пройшла у будівлі ресторану-клубу «Мануфактура Розенталь». Згідно з відомостями щодо зареєстрованих у встановленому законом порядку обласних організацій діючих політичних партій в межах Запорізької області станом на 30.06.2020, за цією адресою розміщується офіс Запорізької організації Радикальної партії Ляшка.

Того ж дня, 15 вересня у Запоріжжі пройшла конференція Запорізької обласної організації «Партії зелених України», присвячена висуванню кандидатів у депутати місцевих рад, сільських, селищних, міських голів на чергових та перших виборах депутатів, що відбудуться 25 жовтня 2020 року. Спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА на цей захід впустили без попередньої акредитації.

Дата, час, місце проведення конференції відповідали попередньому повідомленню щодо її проведення. Захід відбувся з дотриманням чинних карантинних норм. На вході всім видавали маски, а також тканинні сумки з символікою «Партії зелених України».

Учасники пройшли реєстрацію та отримали бюлетені для голосування кандидатів на посади депутатів та голів.

Відкрив партійну конференцію голова Політичної ради «Партія зелених України» Віталій Кононов, який наголосив, що їхня команда зможе показати приклад на місцевих виборах, зробити так, щоб всі розуміли, що це їх країна і вони хочуть тут жити, заробляти гроші, а не виїжджати.

Мандатної та лічильної комісії для підрахунку голосів створено не було. Голосування здійснювалося за принципом піднятої руки – «за», «проти», «утримався». Всі рішення були одноголосними – «за».

Згідно з ч. 3 ст. 218 "Загальний порядок висування кандидатів організацією партії" Виборчого кодексу України, повідомлення про час, місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників ЗМІ, визначений його організаторами, не пізніше як за п'ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному вебсайті організації партії, а у разі його відсутності – на офіційному вебсайті партії.

Також згідно з виборчим законодавством, про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації.

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)