У день робочого візиту Володимира Зеленського, у місті Львові та навколо населеного пункту, з'явилися білборди, сітілайти із текстом «Підтримую президента України», зображенням голови Львівської обласної державної адміністрації Максима Козицького та кандидата на посаду міського голови міста Львова Тараса Кльофи. На заході із представлення Стратегії розвитку області презентували потенційних кандидатів від партії «Слуга народу» на місцевих виборах. А також відбулося відкриття дитячого садка, який реконструювали за кошти державної програми «Велике будівництво».

16 вересня на сайті Львівської обласної державної адміністрації розмістили інформацію про те, що розпочато акредитацію на висвітлення робочої поїздки Володимира Зеленського на Львівщину.

Програму візиту пресслужба ЛОДА  повідомила лише акредитованим журналістам. «Нам зателефонували з пресслужби і сказали, що буде три заходи: поїздка на Яворівський полігон, брифінг після зустрічі з айтішниками, презентація Стратегії розвитку області та представлення команди «Слуги народу». Обрати потрібно було лише один захід, оскільки фізично неможливо побувати на всіх локаціях», - розповіли ОПОРІ журналісти одного з місцевих видань.

Про презентацію Стратегії розвитку Львівщини та представлення команди «Слуги народу» в області анонсували у соціальних мережах на сторінках «Слуга народу Львів» в Instagram та «Команда Козицького» у Facebook. Щоправда, жодного слова про присутність президента на заході чи попередню акредитацію у дописі не було. Відтак, можна припустити, що працівники Львівської обласної державної адміністрації долучалися до організації заходу, де представляли потенційних кандидатів від президентської партії, які братимуть участь у місцевих виборах на Львівщині.

На сторінці «Команда Козицького» у розділі інформація зазначено - «ми створили цю сторінку для поширення інформації про хороші справи, які робить Максим Козицький, керівник Львівської ОДА». Також є лінк на сайт обласної адміністрації. Більшість дописів, справді, інформують читачів про програми обласної адміністрації, про візити, зустрічі Максима Козицького і заступників голови Львівської обласної державної адміністрації.

Однак, опублікований ролик на сторінці про проєкт «Включайся», який організували для охочих подати свої кандидатури в органи місцевого самоврядування, розпочинається із заставки  з тестом «Зе!місцеві Слуга народу». Також є відео або лінки на телевізійні ток-шоу, радіоефіри представників «Слуги народу» Олени Остимчук, Романа Фединяка, Олега Берези (керівник Служби автомобільних доріг Львівщини) і кандидата на посаду голови Львівської міської територіальної громади від партії «Слуга народу» Тараса Кльофи. Олег Береза і Тарас Кльофа були депутатами від Об'єднання «Самопоміч» у Львівській міській раді, з якої вийшли в кінці травня 2020 року. Саме ці матеріали не дозволяють читачам однозначно ідентифікувати паблік ні як інформаційний ресурс очільника області, ні як сторінку з рекламою політичної партії. Зазначимо, що Максим Козицький є очільником Львівської обласної державної адміністрації, а також керівником обласного осередку «Слуги народу».

Також 16 вересня з власних джерел ОПОРІ вдалося дізнатися, що щонайменше один із керівників департаментів ЛОДА телефонував до директора комунального підприємства обласної ради. Працівник адміністрації повідомив, щоб від закладу мають бути присутні три представники під час представлення Стратегії розвитку Львівщини та презентації місцевої команди «Слуги народу». Такі дії можна розцінювати як використання кадрового адміністративного ресурсу.

У день візиту Володимира Зеленського на Львівщину (17 серпня), спостерігачі ОПОРИ зафіксували у Львові та навколо населеного пункту (переважно вздовж маршруту слідування кортежу) більше трьох десятків нових білбордів і сітілайтів у зелено-жовтих тонах та стилістиці агітаційних матеріалів президентської партії. На зовнішніх носіях є текст «Підтримую президента України», а також або зображення очільника Львівщини Максима Козицького, або кандидата на посаду голови Львівської міської територіальної громади Тараса Кльофи.

«Ні, це абсолютно не прив'язано до візиту. Зараз починається активна фаза кампанії. Ми абсолютно не мали на меті продемонструвати Президенту, що почалася активна робота. Я хочу сказати, що буде детальний звіт і там можна буде побачити відповіді на всі запитання, що стосується фінансування, витрат та походження грошей», - розповів ОПОРІ Тарас Кльофа.

Під час робочого візиту на Львівщину Володимир Зеленський відкрив військові навчання «Rapid Trident - 2020»  у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки (Яворівський полігон), ознайомився з проведенням практичних занять у межах навчань за участю підрозділів 59-ї окремої мотопіхотної бригади, а також зустрівся із представниками ІТ-бізнесу Львова.

Біля будівлі, де проходила зустріч Володимира Зеленського з представниками ІТ-галузі, та перед Собором Святого Юра, де була презентація Стратегія розвитку області, відбулися акції «Save ФОП».

У Митрополичих садах на Святоюрській горі виступ глави держави відбувся на сцені з великим банером «Зе!Місцеві».

Фото з сторінки Офісу президента України

«Майже половина українських регіонів вже отримала стратегії власного розвитку. І сьогодні на черзі Львівська область. Філософія, яку ми пропонуємо кожному регіону, базується на досить простому принципі. Кожен регіон є незамінним гравцем у великій нашій українській команді. І тільки разом ця команда може перемогти, стати сильною, сучасною країною, стати лідером, чемпіоном. Саме тому я хочу попросити жителів кожної області відповідально поставитися до місцевих виборів, які будуть 25 жовтня, для успіху кожного регіону вони не менш, мені здається, важливі ніж парламентські, президентські», - заявив президент Володимир Зеленський .

Стратегію розвитку Львівської області презентував голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький. Свій виступ Козицький розпочав із таких слів: «Дуже символічно, що ми представляємо вам стратегію нашої області тут в Митрополичих садах. Цього року ми святкуємо 155 річницю з Дня народження митрополита Андрея Шептицького. Він був великим гуманістом світового масштабу, справжнім лідером українського народу. Був не лише слугою Божим, але й найбльшим слугою свого народу. Переживаючи за майбутнє та підкреслюючи важливість служіння людям, він у своїй молитві про український народ написав «пошли українському народові святих, великих своїх слуг, щоб прикладом і словом були його мудрими провідниками у всіх царинах народного, суспільного і громадського життя».

Після виступу Максима Козицького голос з-за лаштунків запросив на сцену членів місцевої команди, зокрема, кандидата на посаду міського голови міста Львова, заступника начальника Військово-медичного клінічного центру Західного регіону Тараса Кльофу, заступника голови Львівської обласної державної адміністрації і кандидата у депутати Львівської обласної ради Юрія Холода, командира військової частини 3002 Національної гвардії Україн і кандидата у депутати Львівської міської ради Сергія Шуляка, професора Національного університету «Львівська політехніка» та кандидата у депутати Львівської міської ради Володимира Мартинюка, кандидата економічних наук, старшого викладача Національного університету «Львівська політехніка» і кандидата у депутати Львівської міської ради Ігоря Дулина, підприємця та кандидата у депутати Львівської обласної ради Романа Фединяка, викладачку Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, лікарку і кандидатку в депутати Львівської обласної ради Наталію Іванченко-Тімко, голову Кам’янка-Бузької районної державної адміністрації та кандидатку в депутати Львівської обласної ради Христину Замулу, начальника Служби автомобільних доріг у Львівській області і кандидата у депутати Львівської міської ради Олега Березу, голову Лопатинської об’єднаної територіальної громади та кандидата на посаду селищного голови Лопатина Олега Микитина.

Фото з сторінки Команда Козицького

«Фактично цей захід може мати ознаки дочасної агітації з ознаками використанням інституційного, кадрового, матеріального та медійного адміністративного ресурсу. На екранах був зелений колір, який може асоціюватися у громадян із політичною партією «Слуга народу», надписи «Зе!Місцеві». На захід з презентації Стратегії розвитку області та представлення потенційних кандидатів, акредитовували журналістів представники пресслужби ЛОДА. Очільник Львівської обласної адміністрації Максим Козицький під час свого виступу часто вживав слово «слуга», що може бути формою прихованої агітації за однойменну політичну партію. Президент закликав взяти участь у місцевих виборах.

У форматі одночасного проведення заходу з презентації Стратегії розвитку Львівської області і презентації львівської команди «Слуги народу» на місцеві вибори залишається незрозумілим, де закінчується робочий візит, а де починається партійний захід. Таке розмивання меж не лише маніпулює з позиціонуванням, але також має ознаки використання владних повноважень в агітаційних цілях. Хоча посада президента не є політичною,  на нього не поширюються принципи політичної неупередженості закону «Про державну службу», але згідно з міжнародними стандартами зловживання державними ресурсами, може мати вплив на формування майбутнього вибору громадян», -  зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області.

Згідно п. 2 част. 1 статті 57 Виборчого кодексу України посадовим і службовим особам органів влади та місцевого самоврядування забороняється брати участь у передвиборчій агітації у робочий час (крім випадків, якщо така особа є кандидатом на відповідних виборах). Тому політики, які обіймають певні посади, мають утримуватися від участі у виборчій кампанії суб'єктів виборчого процесу.

Також про низку заходів, інших зустрічей Володимира Зеленського на Львівщині, можна було дізнатися на сайті Львівської обласної державної адміністрації постфактом. Наприклад, один із них - огляд завершення реконструкції дошкільного навчального закладу в селі Зимна Вода. Дитячий садок будували у рамках програми «Велике будівництво».

Про візит Зеленського до дошкільного закладу, ОПОРА дізналася з власних джерел. У населеному пункті Володимира Зеленського зустрічали близько сотні місцевих жителів. Вони не дотримувалися соціальної дистанції. Людям почали вимірювати температуру і попросили одягнути маски лише перед самим приїздом Президента. Нагадаємо, що від 14 вересня Пустомитівський район, у який входить село Зимна Вода, перебуває у червоній епідеміологічній зоні за захворюваністю на COVID-19.

За коментарями звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)