У Донецькій області зафіксовано рекламу політичної партії «Слуга народу», на якій присутні написи з ознаками піару на бюджетних коштах. Так, у Дружківці, Бахмуті, Мирнограді та Покровську розміщені борди з приміткою про капітальний ремонт доріг, у Волновасі зафіксовано плакати  тієї ж партії з написом «Будівництво стадіону». ОПОРА з'ясувала, що вищезазначені  інфраструктурні об'єкти фінансуються з бюджету.

16 вересня у м. Дружківці по вул. Соборній, 32 представники ОПОРИ зафіксовали білборд з ознаками політичної реклами на користь партії «Слуга народу». На борді зеленого кольору присутній напис: «Зе!Донбас СЛУГА НАРОДУ», а також «Дороги Донбасу-шлях до миру. Донецька область, 2020. Реконструкція траси Київ-Харків-Довжанський. Програма Президента України». 

Під час моніторингу населених пунктів з'ясувалося, що рекламні борди з аналогічним написом також розміщені у містах Бахмут, Мирноград та Покровськ.

У Бахмуті,  зафіксовано борд політичної партії «Слуга народу» з приміткою щодо іншої ділянки цієї дороги, яка теж реконструюється, - «Покровськ - Бахмут - Михайлівка».

Усі борди, які мають напис «Дороги Донбасу-шлях до миру. Донецька область, 2020. Реконструкція траси Київ-Харків-Довжанський. Програма Президента України», містять ознаки піару на бюджетних коштах. 

Зазначимо, що згідно з Постановою Кабінету міністрів України №539 від 1 липня 2020 року «Про виділення коштів для здійснення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення», саме ця дільниця дороги входить до переліку об'єктів фінансування з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою Covid-19. У постанові вказано виділення Державному агентству автомобільних доріг коштів у встановленому розмірі із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками для здійснення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення за бюджетною програмою 3111020 «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення» на безповоротній основі (видатки розвитку), та затверджено порядок використання виділених коштів. 

У додатку до Постанови №539 КМУ також зазначено, у якому саме грошовому обсязі виділено кошти. Так, для капітального ремонту ділянки «Київ - Харків - Довжанський» разом виділено 549 580,86 тис. грн., а для ділянки «Покровськ - Бахмут - Михайлівка» - 830 000,00 тис. грн. Зазначимо, що на рекламних бордах політичної партії «Слуга народу» зазначені саме ці об’єкти капітального ремонту автомобільних доріг у Донецькій області.

На сторінці у Facebook «Команда Зеленського на Донеччині» стосовно ремонту ділянки траси «Добропілля-Лиман» є відео з ознаками реклами. У текстовому описі є примітка: «Останні роки цією дорогою йшли всі вантажі для потреб фронту та гуманітарна допомога для мирного населення. Через шалене навантаження траса була майже вщент зруйнована. Нині її відновили в рамках Президентської програми «Велике будівництво». Зазначимо, що у Постанові №539 КМУ чітко вказана сума 250 000 тис. грн., яка виділена з бюджету.

Також у м. Волноваха зафіксовано борд тієї ж політичної партії з написом «Будуємо для наших дітей. Будівництво стадіону». Вказаний борд також можна розцінювати, як піар на бюджетних коштах. На офіційному сайті Донецької обласної державної адміністрації є інформація, що саме цей інфраструктурний об'єкт входить до програми «Велике будівництво», яка була ініційована президентом України Володимиром Зеленським. Згідно з інформацією з офіційного сайту замовником робіт є комунальна фізкультурно-оздоровча установа «Донецький обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». На 2020 рік задля реалізації проєкту передбачено кошти в сумі 27303,55 тис. грн., у тому числі 21903,55 тис. грн. – з обласного бюджету, 5400 тис. грн. – з районного бюджету.

Окрім піару на бюджетних коштах, такі матеріали мають ознаки дочасної агітації.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області, зазначає: «Не в усіх громадян є чітке розуміння того, як відбувається виділення державних субвенцій для окремих галузей чи регіонів. А політики не завжди хочуть робити це прозоро, не поспішають пояснювати механізми виділення коштів із держбюджету. На жаль, політики, особливо під час виборчого процесу, часто використовують це для власного піару, видаючи за власну заслугу те, що стало можливим завдяки коштам платників податків. Піар на бюджетних коштах потенційними кандидатами порушує принцип конкурентності  та  суперечить демократичним  стандартам  проведення виборів».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА