Із 1 липня по 10 вересня 1035 мешканців Миколаївщини скористались правом зміни виборчої адреси на місцевих виборах, бо наразі проживають в інших регіонах України.  У той же час 315 мешканців, які мають так звану «прописку» в інших областях, змінили виборчу адресу на Миколаївську область. Ще 641 особа змінила виборчу адресу в межах самої області. За цими показниками Миколаївська область має один із найменших відсотків звернень у порівнянні з іншими регіонами.

За даними сайту Державного реєстру виборців 1035 мешканців, які «прописані» на території Миколаївської області, але фактично проживають в інших регіонах, скористались можливістю реалізувати своє конституційне право голосу на місцевих виборах, змінивши виборчу адресу. Найбільша кількість відповідних заяв надійшла від мешканців, зареєстрованих у Миколаївській міській громаді (501 заява), найменша – від мешканців Володимирівської сільської громади Баштанського району (одна заява).

Разом із тим, за інформацією спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА, дистанційно за допомогою «Кабінету виборця» чи фізично до відділів ведення Державного реєстру виборців, розташованих у Миколаївській області, з відповідною заявою звернулися 315 виборців, які мають зареєстроване місце проживання в інших регіонах України. Найбільше заяв було подано до відділів ДРВ у Миколаївській міській громаді (343 заяви). Лише по одній заяві надійшло до відділів ДРВ у Первомайській селищній громаді, Сухоєланецькій сільській громаді та Шевченківській сільській громаді Миколаївського району, Новомар'ївській сільській громаді Вознесенського району. У межах області виборчу адресу змінила  641 особа.

За словами керівника Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександра Стельмаха, станом на ранок 16 вересня 38 звернень виборців по країні ще опрацьовуються. Тому цифри в деяких регіонах можуть несуттєво збільшитися.

Відповідно до частини 2 статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Згідно з частиною 3 цієї ж статті - за зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу виборця, відповідно до частини другої цієї статті. Згідно з частиною 4 статті 20 Закону «Про Державний реєстр виборців» у разі звернення щодо зміни виборчої адреси на підставі частини третьої статті 8 цього Закону в заяві виборця вказується адреса житла, за якої він фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

Згідно з частиною 3 статті 20 Закону України «Про Державний реєстр виборців» звернення щодо зміни виборчої адреси може бути подане виборцем до органу ведення Реєстру, повноваження якого поширюються на територію, до якої віднесено виборчу адресу, на яку змінюватиметься поточна виборча адреса виборця, не пізніше ніж на п’ятий день з дня початку виборчого процесу виборів або процесу референдуму, що проводяться на території, в межах якої виборець просить визначити його виборчу адресу. У разі якщо на відповідній території одночасно проводяться декілька виборів (референдум), таке звернення може бути подане не пізніше ніж на п’ятий день з дня початку виборчого процесу тих виборів (референдуму), голосування на яких проводиться раніше, ніж голосування на інших виборах, які відбуваються одночасно.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.