На Донеччині найбільший розмір грошової застави у Маріуполі, де кількість виборців понад 300 000 осіб. Сума складає 66 900,11 гривень. Саме стільки необхідно внести для висування партійного списку та для кандидатів на посаду міського голови. Про це йдеться у постанові ЦВК від 10 вересня 2020 року. 

ОПОРА нагадує, що за статтею №192 Виборчого кодексу України на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року фактично діятимуть чотири виборчі системи. Залежно від кількості виборців у громадах міських голів обиратимуть за мажоритарною виборчою системою відносної (міста з кількістю виборців до 75 тисяч осіб) чи абсолютної (міста з кількістю виборців 75 тисяч осіб і більше) більшості в єдиному міському одномандатному окрузі, а депутатів місцевих рад – за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч) або за системою пропорційного представництва (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше). 

ОПОРА провела аналіз за допомогою додатку Калькулятор грошової застави на місцевих виборах. Серед 5 районів Донеччини, що на підконтрольній Україні території, найбільша сума застави у Маріупольській міській громаді, де загальна кількість виборців 301 051 осіб. Сума складає 66 900,22 гривень. Таку ж суму застави необхідно внести кандидатам на посаду голови міста.  

Краматорська міська громада з кількістю виборців 140 540 осіб на другому місці. Обсяг грошової застави, яку необхідно внести для висування партійного списку - 31 231 грн., для участі у виборах 25 жовтня 2020 року на посаду голови Краматорська кожному із зареєстрованих кандидатів необхідно внести таку ж суму. 

Покровська міська громада на третьому місці з обсягом грошової застави для партійного списку 14 082,00 грн. Для участі у виборчому процесі на посаду голови міста кандидатам необхідно внести заставу у 5000 гривень. 

Бахмутська міська громада на четвертому місці з кількістю виборців 61 760 осіб, обсяг грошової застави для партійного списку складає 13 724, 44 грн. Для кандидатів на посаду голови Бахмута необхідно внести 5 000 грн.

Волноваська міська громада з кількістю виборців 28 979 осіб на заключному 5-му місці у списку районоутворюючих міст на території, підконтрольній Україні. Обсяг грошової застави для партійного списку складає 6 439,78 гривень, для кандидатів на посаду міського голови - 5 000 гривень.

Окрім міст, що є районоутворюючими (Бахмут, Покровськ, Краматорськ, Волноваха, Маріуполь), ОПОРА також проаналізувала обсяг грошової застави для висування партійного списку у містах, де кількість виборців за даними офіційного сайту ДРВ станом на 14 вересня склала більше 10 000 осіб. ТОП-5 міст на Донеччини, де вибори 25 жовтня 2020 року відбуваються за пропорційною системою, наступний:

Слов'янськ (Краматорський район). Сума застави для висування партійного списку - 19 052,89 гривень. Таку ж суму необхідно внести кандидатам на посаду голови міста.

Костянтинівка (Краматорський район). Сума застави для висування партійного списку -13 379,11 гривень. Кандидатам на посаду голови міста необхідно внести заставу в обсязі 5 000 гривень.

Дружківка (Краматорський район). Сума застави для висування партійного списку - 10 912,67 гривень. Кандидатам на посаду голови міста необхідно внести заставу в обсязі 5 000 гривень.

Торецьк (Бахмутський район). Сума застави для висування партійного списку - 10 532,22 гривень. Кандидатам на посаду голови міста необхідно внести заставу в обсязі 5 000 гривень.

Добропілля (Покровський район). Сума застави для висування партійного списку - 8 201,11 гривень. Кандидатам на посаду голови міста необхідно внести заставу в обсязі 5 000 гривень.

Найменша сума застави для висування партійного списку у громадах з пропорційною виборчою системою у Білозерську та Часів Ярі, обсяг грошової застави складає менше 3 000 гривень.

Стосовно селищних громад, де наразі за кількістю виборців працює пропорційна виборча система, середня сума грошової застави за висування партійного списку складає до 4000 гривень. Найбільша сума застави в Очеретинській селищній громаді Покровського району з кількістю виборців 16 562 осіб - 3680,44 гривень. Найменша сума грошової застави у Хлібодарівській ОТГ з кількістю виборців 10 424 особи - 2316,44 гривень. Сума застави на посаду селищного голови у всіх цих громадах складає 5 000 гривень.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА, зазначила: «Згідно із Виборчим кодексом України, грошова застава партій та кандидатів повернеться лише переможцям виборів, або ж якщо ЦВК відмовилася зареєструвати кандидатів. Кошти кандидатів на посаду міського, селищного, сільського голови чи кандидатів у депутати рад різних рівнів, якщо вони не були обраними, направляються до місцевого бюджету».

Згідно з частиною 5 статті 225 Виборчого кодексу грошова застава, внесена організацією партії, яка висунула кандидатів у депутати, або організацією відповідної партії вищого рівня, або кандидатом, який висувався шляхом самовисування, повертається у разі, якщо за підсумками виборів організація партії отримала право на участь у розподілі депутатських мандатів або кандидата визнано обраним у восьмиденний строк з дня офіційного оприлюднення результатів виборів депутатів, на рахунок суб'єкта внесення застави, з якого вносилася грошова застава. Грошова застава повертається відповідному суб'єкту внесення, якщо за результатами місцевих виборів кандидата визнано обраним сільським, селищним, міським головою. А в частині 6 цієї ж статті йдеться, що в інших випадках грошова застава у восьмиденний строк з дня офіційного оприлюднення результатів виборів перераховується відповідно до сільського, селищного, районного у місті, міського, районного, обласного, республіканського Автономної Республіки Крим бюджету.

У частині 2 статті 225 Виборчого кодексу України зазначено, що кандидат у депутати, який висувається шляхом самовисування у багатомандатному виборчому окрузі, чи організація партії, яка висунула кандидатів у депутати сільської, селищної, міської ради,  де у громаді до 10 тисяч виборців, вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу з розрахунку двадцять відсотків мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу. При цьому визначено, що кандидат-самовисуванець вносить такий платіж за себе, а партія, яка висунула кандидатів, вносить цей платіж за кожного кандидата одним платежем.

Також у пункті 4 частини 2 статті 225 Виборчого кодексу України зазначено, що організація партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати обласної, районної, районної у місті, а також міської, селищної, сільської ради, де у громаді 10 тисяч і більше виборців, вносить грошову заставу в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців відповідного єдиного територіального виборчого округу для кожного виду виборів окремо.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області, здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА