Світлана Борисова, яка була головою Зайцівської сільської ради у 2008-2017 роках, зв’язалася телефоном зі спостерігачем ОПОРИ і розказала, що їй стала відома інформація про збір заяв мешканців Дніпра та смт Іларіонове для зміни виборчої адреси, щоб проголосувати на території Зайцівської територіальної громади.

За словами Світлани Борисової, заяви про зміну виборчої адреси подавалися не особисто: «9 вересня, перебуваючи в приміщенні Синельниківської райдержадміністрації, а саме у відділі реєстратора, я стала свідком того, що невідомі особи привозили пакети документів, без присутності людей, для реєстрації іншого місця голосування». Світлана Борисова стверджує, що знає, хто стоїть за можливим правопорушенням: «Я бачила особисто, як заяви привозив один чоловік на сріблясто-білому Мерседесі. Чоловіку приблизно 60 років, невисокого зросту, з вусами. Я знаю, що він заступник начальника з безпеки одного агрохолдингу».

Михайло Двойнічний, начальник відділу ведення Державного реєстру виборців Синельниківської районної державної адміністрації, до якого ОПОРА звернулася за коментарем, підтвердив цю інформацію. «Близько ста заяв були передані через уповноважену особу підприємства, на якому люди працюють і тимчасово проживають за тими адресами, де вони захотіли голосувати», - розказав Михайло Двойнічний.

12 вересня Світлана Борисова звернулася із заявою про можливе правопорушення до Синельниківського відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області.

14 вересня ОПОРА зв’язалася із поліцейським офіцером Зайцівської громади Олександром Міщенком. «В заяві Світлани Борисової вказано, що свідки правопорушення – працівники Синельніківської РДА, я найближчими днями планую їх опитати», - сказав Олександр Міщенко.

Згідно з даними Державного реєстру виборців станом на 13 вересня, щоб проголосувати на виборах, в Зайцівську громаду Синельниківського району прибули 156 осіб. Населення громади загалом складає 3460 осіб, серед них 2664 виборці.  

«Цілком закономірно, коли у великих містах зростає кількість тих, хто прибув у громаду, щоб проголосувати на виборах. Натомість ми спостерігаємо аномальну кількість виборців у невеликих громадах. Окрім Зайцівської, увагу ОПОРИ привернули Піщанська громада Новомосковського району (прибули 179 осіб) та Чумаківська громада Дніпровського району (прибули 165 осіб)», - сказав координатор Громадянської мережі ОПОРА зі спостереження за виборами в Дніпропетровській області.

Відповідно до частини 2 статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», якщо інше не передбачене цією статтею, а згідно з частиною 3 цієї ж статті за зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу виборця, ніж визначено відповідно до частини 2 цієї статті. Відповідно до частини 4 статті 20 Закону «Про Державний реєстр виборців» у разі звернення щодо зміни виборчої адреси на підставі частини 3 статті 8 цього Закону у заяві виборця вказується адреса житла, за якою він фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

Згідно зі статтею 158 Кримінального кодексу України умисне надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або інше несанкціоноване втручання в роботу Державного реєстру виборців карається позбавленням волі на строк від 2 до 4 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк 5 років. А в разі повторного вчинення, за попередньою змовою групою осіб, службовими особами – позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк 5 років.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.