Міський голова Запоріжжя вручив місцевій родині орден на 3-кімнатну квартиру, політична партія «Слуга народу» оголосила лідерів праймеріз, тема вирішення житлово-комунальних і оздоровчих проблем актуалізувалася в ініціативах депутатів міськради та інших політичних сил.

Після офіційного початку виборчого процесу ОПОРА здійснила моніторинг у Запорізькій області активностей чинних представників місцевої влади, політичних партій та потенційних кандидатів на місцевих виборах. Моніторинг охоплює період з 5 по 13 вересня.

До зовнішньої реклами політичних сил у Запорізькій області, що ОПОРА фіксувала раніше додалися білборди депутатської фракції «Національного корпусу» в Пологівській міській раді.

У м. Василівка помічений борд із фразою «Ми відповідальні за майбутнє!» та світлинами, ім’ям і прізвищем Олега Калімана і Олександра Давиденка. В Мелітополі розміщений борд з іншим дизайнерським рішенням фрази «За майбутнє», що відповідає колористиці однойменної партії. Цей матеріал містить згадку про Ігоря Палицю. Борди такого ж штибу з іменами ректора Запорізького національного університету Миколи Фролова та Олега Ніколенка розміщені у Приморську. В Бердянську така реклама зображує персоналії колишнього голови Запорізької облдержадміністрації Валерія Баранова.

Також в Мелітополі зафіксовані борди від Народного депутата Володимира Крейденка з ініціативою петиції на тему зниження тарифів з опалення, а в Бердянську зовнішня реклама з Миколою Ільїним та салоганом «Підняв порт – підніме місто!». У Шевченківському районі Запоріжжя на ринках розмістили матеріали Олександра Трюхана із логотипом партії «Батьківщина».

Після 5 вересня в Запоріжжі були помічені намети від партії «Порядок» та в Мелітополі від Івана Федорова із написом «Команда Мінька».

Телеканал «TV-5» продовжує системно висвітлювати діяльність представників партії «Порядок». Тепер це відбувається не лише у випусках новин, але й в програмах «Тиждень» та «Суспільний запит». Серед активістів партії тут представлений перший заступник голови Запорізької обласної ради Єгор Семенков. Ці відео поширюються на сторінці політсили в Facebook. Серед інших дописів тут йде мова про безкоштовні медичні консультації мешканцям Заводського та Комунарського районів, ініціативи з громадського правопорядку в м. Токмак тощо.

Також у Facebook є сторінка «Партія Порядок», що поширює матеріали з можливими маркерами чорного піару про однойменну політичну силу.

У Запоріжжі 10 вересня відбувся форум «Кожен зможе!», де підвели перші підсумки праймеріз партії «Слуга народу» в Запорізькій області, що проходили з 31 серпня до 9 вересня. Під час заходу оголосили список лідерів цих рейтингів до Запорізької міської та обласної рад і на посади голів громад.  Першу десятку осіб представив лідер Запорізької обласної команди партії «Слуга народу» та голова Запорізької обласної державної адміністрації Віталій Боговін. Серед інших виступив і депутат Запорізької міської ради, потенційний кандидат в міські голови Запоріжжя від партії «Слуга народу» Віталій Тишечко.

11 вересня Запорізький осередок Партії Шарія провів під стінами Запорізької міської ради перформенс «Я задихаюся». В такий спосіб його представники висловилися про екологічні проблеми, що мотивують їх брати участь у виборах.

Діяльність пов’язану з роботою міського голови Запоріжжя Володимира Буряка висвітлює одночасно кілька сторінок та груп у Facebook. Зокрема на його офіційній сторінці розповідається про створення відділення термінового влаштування дітей, відновлення після пожежі школи №53, направлення відкритого листа до Президента України «щодо захисту конституційних прав громад» тощо. Наголошується на пріоритетах міської влади. У текстах, що повідомляють про позитивні зміни вживається формулювання «ми» (наприклад, «ми створили»).

Допис за 12 вересня присвячений темі вручення ордеру і ключів від 3-кімнатної квартири запорізькій родині Винниченків, які раніше мешкали в аварійному будинку. На світлинах до тексту зображений Володимир Буряк.

Джерело фото: Владимир Буряк. Официальная страница городского головы Запорожья

В групі «Запорожье – ЗА Буряка» публікуються дописи від нібито запоріжців, що поширюють новини про здобутки міської влади. Сторінка партії Володимира Буряка розміщує свої дописи схожі за змістом до політичної реклами.

12 вересня до Дня спорту за підтримки міського голови Запоріжжя в Паці спорту «Юність» відбулися урочисті святкування. В заході взяв участь заступник Володимира Буряка Анатолій Пустоваров, який вручив нагороди майстрам спорту.

У міських районах обласного центру продовжують розклеювати афіші із зображенням Володимира Буряка та депутата Запорізької міськради Віталія Рябцева і фразою «Хто кого?». Нагадаємо, що в Запоріжжі розташовані борди, де Віталій Рябцев вказаний як «мер».

Вже згаданий заступник голови Запорізької обласної держадміністрації Іван Федоров взяв участь в урочистих святкуваннях 9-го Собору болгар. При висвітлюванні заходу в соціальних мережах використовувалася згадка партії «Команда Мінька».

Депутат Запорізької міської ради Михайло Прасол розмістив низку дописів про свою участь в реалізації ініціатив з заміни вікон у житлових будинках, облаштуванні дитячого спортмайданчику, зустрічах із головами ОСББ тощо. Один із таких текстів містив звернення: «Якщо у вас є щось несправне, тоді ми йдемо до вас. Пишіть пропозиції в коментарі та в особисті повідомлення».

Активність представників партії «За Майбутнє» в Запоріжжі полягала у зустрічах Артура Никитенка та депутата облради Олега Буряка із містянами та обговоренням їхніх житлово-комунальних проблем. Депутат облради Геннадій Фукс висловився із критикою на адресу міської влади. Еко-активістка Олеся Крамаренко провела нічні заміри повітря та створила форму для громадських заяв про забруднення.

Денис Тарасов, який позиціонує себе як кандидат у міські голови Запоріжжя від «Об’єднання Демократичних Сил», розповів, що зустрівся з мешканцями квартир за адресою  пр. Соборний, 159 у зв’язку з «рейдерським захопленням їх будинку».

 
За коментарями звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)