Територіальні виборчі комісії на Чернігівщині утворили 91 виборчий округ. З них 7 сформовані обласною ТВК, 18 – міськими комісіями, 28 – районними і 38 – селищними. Процедури відбулися вчасно, із дотриманням кворуму без встановлених порушень, згідно з інформацією спостерігачів ОПОРИ. Проте, без дискусій не обійшлося.

Процедура  утворення округів  мала розпочатися 5 вересня, після офіційного початку виборчого процесу, згідно з Постановою Центральної виборчої комісії «Про Роз’яснення щодо утворення виборчих округів для організації і проведення місцевих виборів» від 28 серпня 2020 року № 204. Громадянська мережа ОПОРА відвідала засідання обласної, Чернігівської міської та усіх районних ТВК в  Чернігівській області  та провела моніторинг їхньої роботи.

Виборчі округи та виборчі дільниці є складовими системи територіальної організації відповідних місцевих виборів. Так, відповідно до вищезгаданої постанови, територіальні та багатомандатні виборчі округи для організації та проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у місті, сільських, селищних рад (виборчі округи) утворюються відповідною територіальною виборчою комісією, яка встановлює результати виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради (далі - вибори депутатів місцевих рад).

Чернігівська обласна територіальна виборча комісія під час засідання 5 вересня утворила 7 виборчих округів. З загальна кількість виборців – 793 277 осіб. Відтак, до Чернігівської обласної ради обиратимуть 64 депутати.

Під час поділу округів виникла дискусія щодо незбалансованості за кількістю виборців у Ніжинському районі, який було розділено на два округи: округ №5, де проживає 58 344 виборців, та округ №6, де проживає 125 518 виборців. Частина членів обласної територіальної виборчої комісії була проти розподілу Ніжинського району на два округи в такому кількісному складі числа виборців та наголошувала на нерівномірному розподілі. При цьому, за інформацією спостерігачів ОПОРИ, голова комісії на питання не відповідала і єдиним аргументом стало те, що Комарівська та Дмитрівська громади «звикли» належати до Бахмацької міської ради, що було можливим до нових змін в територіальному устрою. Не дивлячись на дискусії, інші версії не було заслухано й рішення про формування округів було прийнято більшістю голосів.

Чернігівська міська ТВК на засіданні 6 вересня утворила 5 територіальних виборчих округів із загальною кількістю виборців 214 338 осіб. Відтак, депутати до Чернігівської міської ради отримають 42депутати.

Новгород-Сіверська міська ТВК на засіданні 5 вересня утворила 4 територіальні виборчі округи. Загальна кількістю виборців - 20053 особи. Так, депутати до Новгород-Сіверської міської ради обиратимуть 26 депутатів.

Прилуцька міська ТВК на засіданні 05.09.2020 утворила 4 округи з загальною кількістю виборців 45655 осіб. Відтак, депутати Прилуцької міської ради отримають 34 мандати.

Ніжинська міська ТВК на засіданні 6 вересня утворила 5 округів. Загальна кількістю виборців - 53533 особи. Відтак, депутати Ніжинської міської ради отримають 38 мандатів.

Першочергово за таке рішення проголосувало 9 членів комісії з 18 членів складу комісії. При цьому комісія рахувала кількість голосів зі складу 16 осіб (а не 18), тому що 2 особи не з’являлися на засідання і не прийняли присягу, і вважала що рішення про утворення округів є чинним. За інформацією спостерігачів ОПОРИ, голова комісії через сумніви у правомірності рішення зателефонувала у ЦВК і з’ясувала, що прийняте рішення не відповідає законодавству (а саме статті 36, пункту 12 Виборчого Кодексу України). Через що наступного дня, 7 вересня, було зібрано членів комісії і затверджено округи (за проголосувало 12 членів з 12 присутніх). Тобто рішення не було змінене, але була необхідність прийняти рішення більшістю складу ТВК.

Нагадаємо, що статті 36, пункту 12 Виборчого Кодексу України рішення виборчої комісії після його розгляду та обговорення на засіданні виборчої комісії приймається відкритим голосуванням більшістю голосів від складу комісії, крім випадків передбачених кодексом.

Чернігівська районна ТВК під час засідання 5 вересня утворила 7 територіальних виборчих округів з загальною кількістю виборців 355 394 осіб. Відтак, депутати Чернігівської районної ради отримають 54 мандати.

Новгород-Сіверська районна ТВК під час засідання 5 вересня утворила 5  територіальних виборчих округів з загальною кількістю виборців – 52715 осіб. Відтак, депутати Новгород-Сіверської районної ради отримають 38 мандатів.

Прилуцька районна ТВК під час засідання 6 вересня утворила 6 територіальних виборчих округів з загальною кількістю виборців 128559 осіб. Відтак, депутати Прилуцької районної ради отримають 42 мандати.

Ніжинська районна ТВК під час засідання 6 вересня утворила 6 округів з загальною кількістю виборців – 187639 осіб. Відтак, депутати Ніжинської районної ради отримають 42 мандати..

Корюківська районна ТВК під час засідання 7 вересня  уторила 4 округи з загальною кількістю виборців – 74871 особа. Так, депутати Корюківської районної ради отримають 38 мандатів.

ОПОРА наголошує, що відповідно до частини 3 статті 201 Виборчого кодексу України територіальні виборчі округи з виборів депутатів обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) утворюються відповідно обласною, районною, районною в місті, міською, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як на другий день виборчого процесу з дотриманням принципу неперервності меж (зв’язності територій) таких округів та, за можливості, з урахуванням адміністративно-територіального устрою. Відповідна виборча комісія тим самим рішенням присвоює номери територіальним виборчим округам.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)